Közel ötéves felújítás után hamarosan átadják a gácsi várkastélyt. A szeptembertől sokcsillagos szállodaként és wellness központként is működő kastély Rosalia éttermét és Arcadia kávézóját már június 1-től igénybe veheti a közönség.

 

01-sklenena-dvorana-big-image
A kastély belső tere (Kép: asb.sk)

 

A Gács (Halič) község felé magasodó dombon látható épület Nógrád egyik legszebb ékessége, mely már messziről felhívja magára a figyelmet. Szépsége az 1884-től  Gácson tevékenykedő gyógyszerészt Kosztka Tivadart (azaz Csontváryt) is megihlette, aki gyakorta tartózkodott a kastély alatti parkban, és egy festményén meg is örökítette azt.

 

gacs_var10
Nógrádi táj, hátterben a várkastéllyal (korabeli képeslap, a szerző tulajdona)

 

 hirdetes_400x285  

A várkastély történetéből

 

Létezéséről az első hiteles adatok az 1450–51-es származnak, ekkor a cseh husziták birtokában volt. 1451-ben Hunyadi János foglalta el a várat. A 16. században a Lossonczyak birtokában volt, amely család 1548-ban a helység földesuraként is szerepelt.

 

Balassi Bálint reménytelen szerelme, a jelentős vagyonnal és birtokokkal rendelkező Losonczy Anna (1553-1595) Forgách Zsigmondhoz ment férjhez. Korai halála után minden vagyona a család tulajdonába került. Forgách Zsigmond 1612-ben nagy költséggel helyreállíttatta a várat.

 

gacs_var01a
Gács község, hátterben a várkastéllyal (korabeli képeslap, a szerző tuladona)

 

Gróf Forgách József (1829-1876) gyermekinek korai halála után 1898-ben Wenckheim Ferenc tulajdonába került, aki részben felújította az épületet. Az 1919-es Magyar Tanácsköztársaság idején kifosztották, 1935-ben a család gácsi ágának utolsó férfitagja Forgách Antal (1915-1977) tulajdonába került. A 2. világháború kezdetén ismét kifosztották majd a katonai állomás és parancsnok bázis.1944-ben a 8. Német Hadsereg Parancsnoksága székelt benne.

 

gacs_var06
A várastély bejárati része, korabeli képeslap (a szerző tulajdona)

 

Az épületet 1956-64 között felújították, amelynek során az egyik első emeleti helységében értékes reneszánszkori tartóoszlopokat is feltártak. 1957-ben Honismereti Járási Múzeumot rendeztek be benne Ennek elköltöztetése után 1965-től 1990-ig szociális intézet otthona.

 

Felújítás és átépítés

 

Az intézet elköztötetése után évekig várta sorsa jobbra fordulását, felkerült az eladásra felajánlott Államilag jegyzett műemlékek szlovákiai listájára. Többszöri eladási kísérlet után az évtizedünk elején a kassai IMET, r.t. tulajdonába került, aki elkészítette a munkálatok terveit,  majd kibővítette és felújította az épületet.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!