Néhány napja megnyitották a nagyközönség előtt a felújított gácsi várkastélyt.

 

gacs_var12
A gácsi várkastély korabeli képeslapon (a szerző gyűjteménye)

 

DSC_6700
A gácsi várkastély ma. Fotó: Puntigán József

 

A Losonctól alig 7 km-re lévő település Gács (Halič) egykor járási központ volt. Hírnevét a gácsi posztógyár, a neves fazekasok és nem utolsó sorban a gácsi és ghýmesi Forgách család tették ismertté.

 

 hirdetes_810x300  
gacs_var08
Gács község korabeli képeslapon (a szerző gyűjteménye)

A területéhez képest még ma is sok értékes épülettel, történelmi hellyel rendelkezik. Kezdve Csontváry Kosztka Tivadar gyógyszertárának egykori épületétől, a katolikus templomon, a jelenleg az evangélikusok által használt zsinagógán, a katolikus és zsidó temetőkön, a Forgáchok kápolnáján, a várkastélyon keresztül a romjaiban is látványos parkig. Nem szólva a közeli Ógácsi (Stará Halič) templomról és haranglábról.

 

gacs_var04
A várkastély a település központjából korabeli képesalpon (a szerző gyűjteménye)

 

A felsoroltak közül kiemelkedik a község fölé magasodó dombon látható épület, amely szépségével már távolról is felhívja magára az ideérkező, vagy a közeli főutakon elhaladó látogatók figyelmét.

 

gacs_moz4_3
Gácsi részletek korabeli képesalpon (a zerző gyűjteménye)

A település első írásos említése 1299-ből származik. Első vára, a mai várkastély elődje a 13. században épült. A Losonczy-család tulajdonában lévő vár a korabeli harcokban elpusztult, majd újjáépítették. A 16. században Losonczy István tulajdona. Örököse a Somoskő várát is birtokló Losonczy Anna lett, akit Forgách Zsigmond vett nőül, hozományként a várkastéllyal is megszerezve. Ismert tény, hogy ő volt Balassi Bálint szerelme. Nem egészen alaptalan az a feltételezés, hogy halála után a losonci református templomban temették el.

 

DSC_6726
A Forgách család címere. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6702
A látogatókat korabeli órán a pontos idő is várja. Fotó: Puntigán József

A kastély mai formáját, a hat saroktornyos várkastélyt Forgách Zsigmond élete alatt 1612-ben nyerte el. Egészen a 2. világháború végéig a Forgách-család lakta, 1935-ben került a család gácsi ágának utolsó férfitagja, Forgách Antal tulajdonába.

DSC_6593
A felújított feljárat. Fotó: Puntigán József

A 2. világháború alatt kifosztották, a német katonaság egyik parancsnoksága székelt benne. A háborút követően államosították, múzeumot, majd szociális intézetet működtettek benne. Az intézet elköltöztetése után évekig elhagyottan állt. Felkerült az eladásra szánt műemlékek listájára, majd egy hosszantartó folyamat végén  a kassai IMET cég tulajdonába került, aki részben Európa Uniós támogatással felújította.

DSC_6746
A felújított várfal az egyik toronnyal. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6740
Erkély, mögötte apartmannal. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6750
Zárt erkély, mögötte apartmannal. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6708
Díszes erkély (szoba is tartozik hozzá). Fotó: Puntigán József

A felújítási munkálatok több évet vettek igénybe. Ennek során befedték az udvari részt, alatta alakították ki a Rosália nevet kapott éttermet, melyet ugyancsak szépen rendbetett folyosók határolnak.

DSC_6606
Az étterem. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6667
Az étterem egy részlete. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6678
Az étterem egy részlete. Fotó: Puntigán József

Innen nyílik a szintén látogatható Arcadia kávézó. Beépítésre került a tetőtér, amely a szeptemberben nyíló szálloda része lesz. Teljesen megújult az épület legszebb terme a lovagterem is. A wellnes-központ ill. egy borozó az épület alsó szintjén kapott helyet.

 

DSC_6625
Lovagterem – részlet. Fotó: Puntigán József
DSC_6676
Kávéházi részlet. Fotó: Puntigán József

A főbejárat két oldalát parkosították. Megújultak a külső falak, az épület fő homlokzata, rajta a Forgách-család címereivel.

DSC_6719
Címerek. Fotó: Puntigán József

A látogatók részére több parkoló is rendelkezésre fog állni, ahová a község központjából idevezető úton lehet feljutni. Szerepel a tervekben a kastélyt övező, számos értékes fát, tavat magában foglaló park rendbetétele is, ahová a kastélytól sétányokon keresztül lehet majd eljutni.

DSC_6618
Az étterem előtere. Fotó: Puntigán József

 

DSC_6622
Felújított freskó. Fotó: Puntigán József

 

Körkép.sk, Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.