Józsa Judit, kerámiaművész egy Európa-szerte ismert, neves korondi keramikus család, Józsa János és Julianna népművészek harmadik gyermekeként, Székelyudvarhelyen született. A fazekasság, az alkotás iránti szeretete családi örökség.

Önéletrajza szerint az első kisplasztikáját, egy keresztfára boruló öregasszonyt „Szeretet” címmel, 11 évesen mintázta meg. Azt vallja, hogy a legnagyobb tehetség is elkallódik, ha nincs meg hozzá a szorgalma. Ha lehet így mondani, gondolatvilágának központjában a magyarság értékeinek a bemutatása áll. 1994 óta Budapesten él.

 

Műveit közel 200 egyéni és csoportos kiállításon mutatta be. Szlovákiában legutóbb Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézetben voltak láthatóak az alkotásai Magyar Örökség címmel..

 

Művészetért 2009-ben a Magyar Kultúra Lovagja, 2010-ben a Női Esélyegyenlőségért díj, 2012-ben a Világ Magyarságáért Művészeti díj odaítélésével ismerték el.

 hirdetes_400x285  

 

Füleken a Muzsikál az erdő rendezvényén az Összetartás emlékplakettjét avatták fel. Ennek kapcsán beszélgettünk.

 

Néhány éve Brüsszelben, az Európa Parlamentben találkoztunk először. Mi történt Veled azóta?

 

DSC_0640
A Hidak európa népei között c. kiállítás megnyitóján. Balról jobbra: Józsa Judit, Csiba Júlia, népdalénekes, Lebó Ferenc, szobrászművész. Felvétel: Puntigán József

 

Valóban így van. Brüsszelben az Európa Parlament épületében 2011-ben Hidak európa népei között címmel volt egy olyan közös kiállításom más művészekkel, ahol néhány olyan magyar nagyasszonyt mutattunk be, akikre méltóképpen büszkék lehetünk. Mi a teljes Kárpát-medencei magyarság!

 

DSC_0610
Magyarok nagyasszonya Brüsszelben. Felvétel: Puntigán József

 

Azóta sok minden történt. Egy saját galériát nyitottam Budapesten a Városház utcában, ahol nemcsak kiállításokat tudok rendezni, hanem előadássorozatokat is és más művészeket is meg tudok ismertetni a nagyközönséggel. Természetesen a munka nem áll meg attól, hogy egy galériát nyitott egy művész, hanem még több lesz. Folyamatosan dolgozom!

 

Józsa-Judit_MÜE1
A Magyar lélek szobra. Forrás: http://uzletasszony.info/mue-klubnap-vendegsegben-jozsa-juditnal/

 

Elkészült egy olyan nagy kompozícióm, mint a Magyar lélek szobra. Ez egy hatalmas nagy nyárfatörzsbe komponált emberi torzó, a gyökérkompozícióból egy életnagyságú emberi torzó repül ki, a magyar lélek, amit egy áttört csipkeszerű kompozíciónak gondoljon a kedves olvasó. Honfoglalás kori magyar palmetta kompozícióból fontam össze, s egy gyönyörű arany-ezüst fényű mázzal égettem ki. Nem véletlenül torzó, hiszen annak idején minket és az országot csonkították meg és ezért úgy éreztem, hogy a magyar lélek szobrának a karjait nem mintázom meg, mert az a nemzet, amely valamely részét elcsatolják, megszakítják, annak bizony a lelkekben is nyoma marad. Ezt szerettem volna így visszaadni.

 

Ugyanakkor viszont arra szeretném kérni azt, aki erre a szoborra rácsodálkozik, hogy képzelje el azt, hogy ennek a magyar léleknek vannak óriási erős karjai, hiszen ezek a palmetták, mint indák tovább tudnak nőni. De ha azt akarjuk, hogy a magyar lélek egy géniusz legyen, szárnyakat is növeszthetünk.

 

Legutóbbi tárlatod?

 

Nagy boldogság számomra, hogy éppen a minap nyílt egy gyönyörű nagy tárlatom, egy gyűjteményes visszatekintő kiállításom Szegeden a Magyarok Nagyasszonya Székesegyház, azaz a Szegedi Dóm altemplomában kialakított Dómgalériában. Összesen 152 két szobrot állítottunk ki óriási munkával, de egy átfogó széles nagy kiállítás keretében, kezdve a magyar táncoktól a magyar mesevilág, a magyarnagyasszonyok anyagáig, a magyar örökség erénydomborműveit és természetesen a nagy kompozíciókat, a magyar nyelv és anyanyelv nagy szobrát, a magyar családot és Árpádházi Szent Erzsébetet és Szent Lászlót is kiállítottuk.

 

DSC_8286a
Az Összetartozás emlékplakett. Felvétel: Puntigán József

 

A Füleken átadott Összetartás emlékplakett az ember a szív, az együttérzés gondolatát sugallja. Miért ezt a témát választottad?

 

A Muzsikál az erdő sorozatnak a fő mondanivalója testesül meg ebben a az alkotásban. Ez egy 50 cm átmérőjű nagy méretű, egy magas fokon kiégetett mázas kerámia dombormű. Ezüst színű, de aranyban csillog, különleges technikával készült.

 

DSC_8384
Józsa Judit. Felvétel: Puntigán József

A mondanivalója az összetartás és szeretet. A szimbólumrendszeréről annyit kell elképzelni, hogy a közepén van egy kis kerek rész, aminek a közepében egyenlő szárú keresztet látunk.

 

DSC_8393
Az Összetartozás emlékplakett, részlet. Felvétel: Puntigán József

 

A magyar nép, de más nemzetek népművészetében is az egyenlő szárú kereszt a szülőföldet jelöli. Ebből indulnak ki kereken körbe apró kis sávos magocskákként az emberek, de úgy, hogy tulipán formájúak, s ugyanakkor szív alakúak is, melyek összekapaszkodnak.

 

Ahogyan kifelé haladunk sugárszerűen a kompozícióból összekapaszkodnak, egymásra támaszkodnak, megnövekednek. Legkívül pedig gránátalma virágokban fejeződnek be.

 

DSC_8395
Az Összetartozás emlékplakett, részlet. Felvétel: Puntigán József

 

Nem véletlenül választottam éppen gránátalmát, mert a gránátalma Mária gyümölcse és mi magyarok Mária népe vagyunk. Szent István királyunk felajánlott bennünket, nemcsak az országot, de a népet is a Szűzanya oltalmába. A gránátalma a termékenység szimbóluma, tehát ha kinyílik és kihull  a sok-sok magja,  akkor a teljes Kárpát-medencét, de akár a teljes világot is telehullajthatja az összetartással, mert mindenhol kell az összetartás.

 

DSC_8394
Az Összetartozás emlékplakett, részlet. Felvétel: Puntigán József

 

A Muzsikál az erdőben Füleken történelmi pillanatot éltünk meg. 13 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy végre itt lehessünk. Ez egy szerencsés év, azt kell, hogy mondjuk, hogy a szimbolikus, inkább már csak a lelkünkben meglévő határok lebomlanak.

 

DSC_8382
Felvétel: Puntigán József

 

Ezért lehet itt a Muzsikál az erdő, az itt élő magyar testvéreinknél., s természeten az itt élő szlovákoknál is, akik lokálpatriótaként jelen vannak ezen a rendezvényen. Ez egy fontos dolog, mert mindenkinek össze kell fognia a szülőföldjén függetlenül attól, hogy milyen nemzet sarja.

 

Ha jól értelmezem, akkor a rendezvénnyel hosszabb a kapcsolatod?

 

DSC_8288
Szabó Lajos, a Muzsikál az erdő féoszervezője  és Józsa Judit. Felvétel: Puntigán József

 

Az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy pár éve a Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke felkért arra, hogy a Képzőművészeti pályázata beérkező erdő tematikájú alkotásokat zsűrizzem. Ezzel együtt kialakult egy közös munka is, aminek a koncepciója az volt, hogy hogyan lehetne a művészetet a Muzsikál az erdő mondanivalójával közös nevezőre hozni. Arany középutat találtunk, aminek a szimbolikus megtestesülése az Összetartás emlékplakett.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: A szerző felvétele

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!