Véget ért az idén rekordot döntő, valóban maratoni léptékű, 10 napos Rockmaraton fesztivál. A 25 éves fesztivál második alkalommal került megrendezésre a dunaújvárosi Szalki-szigeten, korábban a Pécs melletti Malomvölgyi arborétum szolgált otthonul a rendezvénynek.

 

Azonban a rockerek és punkok számára már kicsinek és kevésnek bizonyult a korábbi helyszín, így a szervezők tavaly a költözés mellett döntöttek.

 

IMG_20160709_133705

 

 hirdetes_810x300  

Így már felállíthattak 4 színpadot, tudtak megfelelő tisztálkodási lehetőségeket biztosítani, és a Duna-parti helyszínnel még vonzóbbá tették a fesztivált. Természetesen egy zenei fesztivál lényege nem ezek, hanem a fellépők. 10 nap alatt 200 fellépőt tekinthettünk meg a rock, punk és metal tárházából.

 

A fellépők negyede külföldi, így a szórakozást minden este egy nemzetközileg elismert név nyújtotta, ami azért a magyarországi fesztiválviszonylatban egyedülálló és elismerést érdemlő teljesítmény.

 

IMG_20160708_201508

 

Egy ilyen hosszú fesztivál eleinte ijesztőnek tűnhet, ám a rendkívül barátságos étel- és italárak és a színes programok segítettek az átvészelésben. Gondot csak a fesztivál második felét elrontó vihar és zivatar okozott. Aki csak tudta, megerősítette és lefedte a sátrát, és így már semmi nem szabhatott korlátot a felhőtlen bulizásnak.

 

A kevésbé strandbarátok sem unatkoztak

 

A fesztivál első fele nagyon jól telt, igazi strandidő volt, és aki csak tudta, este 6-7-ig a Dunában áztatta a lábát, ugyanis a koncertek csak akkor kezdődtek. Hogy ez jó-e, mindenki döntse el maga, de én díjaztam volna, ha inkább 5-kor kezdődik a zenei program, és hajnali 2 helyett 1-kor van vége. Természetesen a kevésbé strandbarátok sem unatkoztak a koncertek kezdetéig, az úgynevezett Off Rock Tanya tárt karokkal várt mindenkit társasjátékozásra, középkori bemutatóra, Arcvadász játékra, vagy csak úgy egy tea melletti beszélgetésre.

 

A magyarok közül leginkább a nemzetközileg is elismert power metalos Wisdom, vagy épp a hasonszőrű, folk metalos Dalriada buliját, az évek óta az underground jeles színfoltjaként tevékenykedő Agregator és Demonlord koncertjét, és punk műfajt képviselő Rózsaszín Pitbull és a Hétköznapi Csalódások fellépését élveztük legjobban, de itt volt a modern metalt képviselő Cadaveres és a karrierjének utolsó előtti koncertjét lemuzsikáló Blind Myself is. Kár értük.

IMG_20160715_190254

Külföldi fellépők

 

Külföldi viszonylatban olyan nevek léptek fel, mint az At the Gates, akik a göteborgi melodikus death metal alapítói közt vannak, és sokéves szünet után ismét a deszkákra álltak. Élmény volt az ’ősöket’ látni, ám mára sokan lepipálták őket. Ellentétben a Månegarm, akik jelenleg az északi folk metal csúcsán vannak, azonban a koncerthez úgy tűnik, valamiért nem fűlt a foguk, ugyanis a kapott 55 perces játékidőt sem töltötték ki, 50 perc után elköszöntek…

 

A Dog Eat Dog volt talán a fesztivál legszínesebb fellépője, akik egyenesen a ’90-es évekből teleportáltak ide, és hip-hoppal és funk-kal tarkított nu metaljukkkal mozgatták át a népet a késődélutáni szellőben. Ennek talán az egyik legjobb ellentéte volt a svéd, viking témájú death metalt játszó Amon Amarth, akik kegyelmet nem ismerve záporoztak el minket a jobbnál jobb koncertslágereikkel, gyors gitárjátékkal és hörgéssel.

 

A kemény viking harcosokat az a kis eső sem tántorította el az első sorokban való csápolástól. Csakúgy, mint a holland, női énekessel kiálló szimfonikus metalt játszó Epica rajongóit sem, akik egy kisebb záport simán végigálltak, hogy láthassák ezt a koncertszínvonal fölé emelkedő teátrális és nagystílű produkciót.

 

Epica koncert
Forrás: Rockmaraton hivatalos FB oldala

 

Elmaradt a Megadeth fellépése

 

A fesztivál legnagyobb csalódása nem is az volt, hogy a zárónapon délután egyig ki sem mertünk mászni a sátrunkból az esőbe, hanem hogy elmaradt a Megadeth fellépése. A fesztivál utolsó előtti napján a tömeg megtriplázódott, szinte mindenki napijegyes karszalaggal futkosott a fesztivál területén, egyértelmű volt, hogy az Airbourne-Megadeth duó rengeteg embert vonzott. Már-már tömegfesztivállá varázsolta az egyébként családias Rockmaratont a Megadeth fellépése, azonban a tömegeknek csalódniuk kellett.

 

A koncert kezdete előtt pár perccel feljött Dave Mustaine énekes, zenekarvezető a színpadra, hogy közölje a közönséggel, hogy a basszusgitáros David Ellefson súlyosan megsérült, és nem tudják megtartani a bulit. Később feljött egy magyar kolléga is, hogy közölje ugyanezt a hallgatóság nyelvén, amire hatalmas fújolás volt a válasz. Ezt csak a fesztivál főszervezőjének a beszédje csillapította, aki csalódottan és mérgesen közölte a közönséggel, hogy Ellefson véletlen rosszul esett, de szeretné lejátszani a bulit, ám ezt a zenekarvezető nem akarta, így már vissza is indultak a budapesti ötcsillagos szállodájukba.

 

Ki tehet az elmaradt koncertről?

 

Kárpótlásról egyelőre még nem esett szó, ugyanis a zenekar előre ki lett fizetve, de kötelezettségét nem teljesítette, így a szervezők sem tudják még visszafizetni a jegyeket. Jelenleg is folyik a vita a magyar és külföldi sajtóban, hogy kinek volt igaza, és lehet-e a szervezőket azzal vádolni, hogy a backstage sáros, kivilágítatlan és veszélyes volt (Mustaine szavai).

 

A dolog kérdéses, ugyanis maga a sérült Ellefson is azt állítja, hogy rossz minőségű cipőben rosszul lépett, és az utolsó pillanatig szerette volna lejátszani a koncertet. Nem ez az első alkalom, hogy Magyarországon elmarad a Megadeth koncert, és egyébként is már a sokadik eset, hogy a zenekarvezető valamin problémázik. Kérdéses, hogy a Megadeth miatt napijegyet váltó rajongók hogy lesznek kárpótolva, és hogy hányan kívánják még egyáltalán megnézni őket ezek után.

 

Az eső ellenére jó volt a hangulat

 

Ezt leszámítva a fesztivál nagyon jól sikerült. Több ezer ember érezte jól magát több, mint egy héten át, nem akadályozhatott sem eső, sem sár. Csak dicséret illeti a szervezőket, hogy bármiféle állami támogatás híján is ilyen minőségű fesztivált hoztak és hoznak létre évről évre, saját zsebből, egy szubkultúra fenntartásáért.

 

Jövőre találkozunk, Rockmaraton!

 

Katona Vica

 

Nyitókép forrása: www.dol.hu Dunaújváros Online

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!