Ő egy mór tábornok, aki néhány évtizeddel idősebb. Ő pedig egy fiatal, tapasztalatlan lány, ennek ellenére szereti a tábornokot.

 

William Shakespeare híres drámájának, az Othellonak bonyodalmát évszázadok óta világszerte ismerik a nézők. Egy történet a szenvedélyről, irigységről és a pusztító féltékenységről, amelynek áldozatul esik a tragédia összes hőse. A történet holnaptól, azaz július 27-től újra életre kel a pozsonyi vár falain belül.

 

Ezzel az előadással veszi kezdetét szerdán Pozsonyban a 16. Nyári Shakespeare-ünnepségek fesztivál.

 

 hirdetes_300x300  

 „Othello a kedvenc színműveim közé tartozik az egyszerű, de számomra világos és hihető történetével. Úgy vélem, hogy éppen az érzések azok, amelyek leginkább befolyásolják az életünket, sőt nemegyszer helytelenül.

Sajnos, ha ezek a téves érzések és elképzelések hatalmába kerítenek bennünket, akkor a valós életben is olyan hibákat követünk el, amelyeket – sajnos – már nem lehet visszacsinálni”

 

nyilatkozta a fesztivál igazgatóasszonya, Jana Zednikovičová.

 

„Az Othello az emberi gyengeségekről szóló színmű.  Ami pedig engem vonz, az ezeknek az emberi gyarlóságoknak a kutatása és feltárása. Amikor azt a szót halljuk, hogy Othello, sokaknak csupán a féltékenységről szóló tragédia jut az eszükbe, pedig az Othelloban ennél sokkal több téma rejlik. Például a frusztráció. Mivelhogy napjainkban frusztrációval teli életet élünk, ezért is rendkívül aktuálisnak tartom a témát”

 

mondta Michal Vajdička rendező.

 

 Othello rasszizmus nélkül

 

A rendezőt – elmondása szerint – mindig zavarta, hogy azok a színházak, akiknek a csoportjában nem volt mór, a főszereplőt egyszerűen barna festékkel kenték be.

 

 „Egy bizonyos idő elteltével a festék elkezdett a színészről patakokban folyni, így a színpadon barna foltokat hagyott maga után. Szó szerint mindenhol, még a partnerein is, akikkel párbeszédet folytatott az előadás során. A tragédia ezáltal mindig komédiába, vagy éppenséggel a make-up kalandjába váltott”

magyarázta.

 

emrWtQ2ySuOs_xd1V909aA-V-r-mci-Letn-ch-shakespearovsk-ch-sl-vnost-je-v-ponuke-aj-predstavenie-Othello
Fotó: aktuality.sk

 

A szerdán bemutatásra kerülő színdarabhoz Vajdička a legtöbb inspirációt a német Luk Percevaltól merítette.

 

„Talán ő volt az első rendező, aki a főszerepben egy-két generációval idősebb színészt alkalmazott a színésznőhöz viszonyítva, aki Desdemona szerepét játszotta, így minden tökéletesre sikeredett.

 

Az idősebb férfi félelmei, akibe beleszeret a gyönyörű, fiatal lány, végeredményben ugyanazok, mint a fekete férfi félelmei, akibe  egy szépséges fehér lány beleszeret. A történet így megkerüli a rasszizmust, de mégis egy olyan hangsúlyos témával helyettesíti, mint a generációs különbség”

 

nyilatkozta a rendező.

 

A színdarabban Othello szerepében Jozef Vajdát láthatjuk, míg Desdemonát Veronika Kubařová, prágai színésznő alakítja.

 

Az Othello július 27-től augusztus 6-ig lesz megtekinthető a pozsonyi várban.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!