1928. augusztus 6-án született Pittsburgh-ben, Andrew Warhola néven. Szülei, Ondrej Warhola és Julia Zavacky a mai Kelet-Szlovákiából vándoroltak ki Amerikába. Andy tehetsége és különcsége már gyermekkorában megmutatkozott, ezért szülei mindent megtettek annak érdekében, hogy tanulmányait támogassák, így apja halála után Andy műkereskedelmi művészet szakon folytatta tanulmányait a Carnegie Institute of Technology-n.

 

A reklámszakmában indult a karrierje

 

1949-ben költözött New York-ba, friss diplomájával. Andy ekkor még csak a reklámszakmában kamatoztatta tehetségét, áruházi kirakatokat rendezett, reklámokat rajzolt, és olyan lapok felkéréseinek tett eleget, mint a Vogue és a Harper’s Bazaar. A félénk, visszahúzódó és szótlan fiúból pedig hamarosan a város egyik legfelkapottabb reklámszakembere lett.

b4d9a5ccd217f9f21408d89bf5e2dad7
Fotó: pinterest.com

 

 hirdetes_300x300  

Első önálló kiállítását 1952-ben rendezte meg a Hugo Gallery-ben. Az 1960-as évek elején, a gazdasági fellendülés korszakának közepén az Egyesült Államokat is elérte a pop-art hulláma. Ekkor volt születőben a tömegcikk-kultúra, mely a hétköznapi, a mindennapokban használt tárgyakat helyezte előtérbe.

 

A Cambell´s leveskonzerv-sorozatával  vált híressé

 

Andy Warhol figyelme és művészete a hatvanas években fordult a tömegtermelés árucikkei és tárgyai felé. Miután megfestette a leveskonzervek sorozatát – mely Cambell’s leveskonzerv néven vált híressé -, a New York-i művészeti élet egyik meghatározó figurájává vált. 32 tagból álló sorozatát 1962 nyarán állította ki a Ferus Gallery-ben. A vásznakat pontosan úgy helyezte el, ahogy egy szupermarketben szoktak sorakozni a konzervek. Andy Warhol az áruházakra úgy tekintett, mint önálló múzeumokra, és alkotásaival megpróbálta elmosni a szépművészet és kereskedelem művészete közötti éles határvonalat.

Grafík-Warhol gallerilist.is
Fotó: pinterest.com

 

Megbotránkoztatta az embereket

 

Andy Warhol nemcsak művészetével vívta ki az emberek megbotránkozását és meghökkenését, hanem furcsa személyisége is ellentétes érzelmeket váltott ki másokból. Miután sikeres lett, gyakran okozott meglepetést kiszámíthatatlan allűrjeivel, például számtalanszor megesett, hogy valaki mást küldött el önmaga helyett a kiállítására vagy dedikálni, és pusztán szeszélyből üres képkereteket állított ki, mondván, hogy a hozzá nem értő sznoboknak úgysem tűnik majd fel.

 

1426f2194972029b82bb95e245927635
Fotó: pinterest.com

Mindezek mellett talán az is táplálta mások iránta való ellenszenvét, hogy nyíltan fel merte vállalni homoszexualitását. Ez akkoriban még nem volt megszokott, csak néhány amerikai művész vette magának a bátorságot, hogy a világ elé tárja nemi hovatartozását. Mindaddig sokan azt gondolták Warholról, hogy teljesen aszexuális, legalábbis filmjei alapján azt feltételezték róla, hogy amolyan „kukkoló”.

 

Megteremtette a Marilyn-mítoszt

 

A leghíresebb selyemszitanyomatos képeit 1962-től kezdte megalkotni, és témaként olyan híres személyeket választott, mint Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor. Andy Warhol Arany Marilyn Monroe című, szitanyomat technikával készült festményével valószínűleg többet tett a Marilyn-mítosz megteremtéséért, mint a róla készült képeslapok és poszterek, melyek tömegével árasztották el Hollywoodot.

 

’62-ben alapította meg a Gyárat, ahol több művésszel dolgozott együtt, meglehetősen szélsőséges körülmények között. A közös műteremben főként lenyomatokat, cipőket, posztereket készítettek, melyeknek minden egyes darabját Warhol tervezte.

 

Rettegett a kórházaktól, mégis ott érte utol a végzet

 

Andy Warhol 59 évesen hunyt el, 1987. február 22-én New York-ban. Halálát egy epehólyagműtét után felmerült komplikáció okozta. A művész köztudottan rettegett a kórházaktól, már maga az épület látványa félelmet keltett benne, mégis egy közkórházban érte utol a végzete.

marilyn-monroe starity.hu
Fotó: starity.hu

A pop hercegének titulált művész tiszteletére 1994-ben múzeumot alapítottak szülővárosában. Andy Warhol művei ma már dollármilliókat érnek, az aukciósházak legnépszerűbb kortárs alkotásai közé tartoznak, melyek nem hiányozhatnak a gazdag gyűjtők féltett kincsei közül.

 

Forrás: fashiontime.hu/deluxe.hu

Nyitókép: mi-vilagunk.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!