Az István, a király rendkívül népszerű magyar rockopera, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. Első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, ami ekkor kapta a Királydomb nevet, és ma már hivatalosan is így nevezik.

 

A mű a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, az István és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi csatározást dolgozza fel. A darab négy részből, „felvonásból” áll: Az Örökség; Esztergom; Koppány Vezér; István, a Király.

 

Az ősbemutató

 

 hirdetes_300x300  

Már a királydombi ősbemutatóján áttörést hozott: megtörte a kemény rockzenével és a pop műfajjal való, hagyományos színházi gyakorlat szerinti szembenállást. Szereposztása is ezt fejezte ki, hiszen Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó,Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett a „lázadó” rockerek, jelesül Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula és Victor Máté kapták a főszerepeket. A művet Novák Ferenc koreografálta. Az ősbemutatón a művet 120 ezer néző látta, továbbá mozifilmen, hanglemezen, CD-n és kazettán is megjelent.

 

 

Az István, a király sikersorozatának ekkor még csak az elején tartunk, hiszen egy évvel később 1984 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került, óriási sikerrel.A mű Szeged után legközelebb 1986-ban került színpadra Budapesten a Nemzeti Színház produkciójaként, ahol 1984-89-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6OOubj4UAX4

 

A rendszerváltás után

 

Amikor 1990-ben Magyarországon is bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta és televíziós film is készült róla.

 

Az István, a király az ország határait áttörve, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási sikerrel, annak ellenére, hogy a mintegy ötezres nézőközönség között csak néhány tucatnyi magyar lelkesedett. De színre került a darab: Németországban, Ausztriában és még sok más helyen is Európa-szerte.

 

vikidál
Koppány szerepében Vikidál Gyula. forrás: blikk.hu

 

 

2000. március 18-án az István, a király elérkezett egy olyan fordulóponthoz, ahol az 1983-as előadás – és további 15 éven keresztül játszó – szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb, Nemzeti Színházas szereplőgárdának. Mára felnőtt egy színész-zenész generáció, akik többek között az István, a királyon nevelkedtek, így nem csoda, hogy amikor a hanghordozás felújításakor a stúdióban hozzákezdtek a szereplők felénekléséhez, érezhető volt az a felkészültség, amit nem néhány nap alatt lehet elérni. A Nemzeti Színházban második alkalommal színre vitt István, a király óriási sikerrel folytatta eddig is töretlen pályafutását.

 

Ki gondolta volna 1983-ban az István, a király rockopera ősbemutatóján, hogy húsz évet kell ahhoz várni, hogy a mű az erdélyi magyarsághoz is eljuthasson? Többszöri próbálkozás után 2003. július 5-én este, a csíksomlyói búcsúk színhelyén közel félmillió néző előtt felcsendültek az ismert dallamok. A közönség a szereplőkkel együtt énekelte végig a darabot, lengtek a magyar zászlók, égett a sok ezernyi gyertya és a darab végén elhangzott a magyar és a székely himnusz.

 

 

Hogyan lehetett a mű 25 éves jubileumát megünnepelni és még emlékezetesebbé tenni?

 

tars
A Társulat. forrás: origo.hu

 

2007. március 1-én útjára indult A Társulat névre keresztelt, több mint egy évig tartó show-műsor sorozat. A felhívásokra több mint 2000-en jelentkeztek, melyből az elődöntők során kiesettek után a 2008. februárjában induló szerepdöntőkre 24-en maradtak, ők lettek A Társulat tagjai. Ebből a 24-ből került ki a 4 női és 4 férfi főszerep, a 12 alkalommal óriási nézettséget hozó, egyenként 3 x 50 perces élő adásban. Az István, a király jubileumi előadásainak további szerepeire a rendező választotta ki a szereplőket a Társulat többi tagja közül.

 

A bemutatót 2008. június 17; 18; 19-én, a Papp László Sportarénában óriási sikerrel fogadta a közönség. Bár ekkor A Társulat először lépett az István, a király díszletei közé, a nézőkön lehetett érezni, hogy már jól ismerik őket. A harmadik István generációt elfogadta és befogadta a közönség, Koppány szerepét a révkomáromi  Vadkerti Imre játszotta el nagyszerűen.

 

 

A rockopera kortárs verzióját Alföldi Róbert rendezte meg az ősbemutató 30. jubileumi évfordulójának tiszteletére. Az újragondolt változatot először 2013. augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül. Ez az előadás sajátos stílusa miatt nagy vihart kavart, de a hatalmas érdeklődésre tekintettel Szegeden 2013 augusztusában a szokásos kettő helyett három alkalommal adták elő. 

 

Szörényi Levente és Bródy János mára már klasszikussá érett rockoperáját először a Nemzeti Színház (ma Pesti Magyar Színház) tűzte műsorára 1985 őszén Kerényi Imre rendezésében, azóta rengeteg színházi feldolgozás készült a nagyszerű műből.

 

Összeállítás a zikkurat.hu és a wikipedia.hu cikkéből.
borítókép:  napitortenelmiforras.blog.hu/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.