Ha nyár, akkor Kerámiai Szimpózium. A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria 28. alkalommal adott otthont ennek, a Szlovákiában egyedülálló rendezvények, melyet 1989 óta a Szlovákiai Keramikusok Szövetségével, Losonc és Kálnó községek közreműködésével készítenek elő. Nógrád területe bővelkedik az ehhez szükséges nyersanyagban, a helyi kerámia készítése is több száz éves hagyományra tekint vissza.

 

DSC_2462
Történelmi összefoglaló. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvényre meghívott művészek alkotói munkájában természetesen a saját elképzelések, ihletések a meghatározóak. A teret és lehetőséget évtizedek óta a Kálnói Žiaromat biztosítja a számukra, ahol az üzem által felkínált tűzálló alapanyagból, a samotból dolgozhatnak. Az alkotások az ipartörténeti jelentőségű körkemencéjükben nyerik el végső formájukat.

 

DSC_2464
Veronika Selingerová: Emlékezem. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

Az elmúlt évek során 17 országból (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Ausztria, Lettország, Litvánia, Izrael, Törökország, Argentína, USA, Kórea) érkeztek művészek Nógrádba, akik kisebb-nagyobb alkotásaiból már több kiállításnyi anyag gyűlt össze a losonci Nógrádi Galériában.

 

DSC_2480
Oya Asan Yuksel: Struktúra sorozat II. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei szimpózium anyagából összeállított kiállításon Firdevs Müjde Gökbel és Oya Asan Yuksel (Törökország), Veronika Selingerová (Csehország) és Paula Hoššová (Szlovákia) alkotásai láthatók. Eredetileg még egy törökországi művész is érkezett, de az ismert politikai eseményeket követően hazarendelték.

 

DSC_2453
Veronika Selingerová: Cím nélkül. Felvétel: Puntigán József.

 

Idén, először a szimpózium történetében a szervezők július végén megrendezték a kerámia napját, melynek látogatói lehetőséget kaptak arra, hogy betekintsenek az alkotói folyamatba ill. lehetőséget kapjanak a korabeli és mai kerámiai alkotások összehasonlítására is. Mint az a kiállítás megnyitóján is elhangzott a Nógrádi Múzeum és Galéria kitűzött célja ezt hagyománnyá tenni, hogy ezzel is ráirányítsa a nyilvánosság figyelmét a nógrádi kerámia jelentőségére.

 

DSC_9368
Firdevs Müjde Gökbel. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9349
Paula Hoššová, Felvétel: Puntigán József.

 

A törökországi Firdevs Müjde Gökbel a Dokuz Eylul Egyetem Kerámiai és üveg karán végzett 2010-ben, ahol doktori címet is szerzett. Jelenleg a Kastarmoni Képzőművészeti és design Egyetemen profeszori asszisztensként dolgozik. Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi kollektív ill. önálló kiállításokon. A szimpóziumon elkészített alkotásainak fő témáját a bogarak, ezek közül is a légy alkotások, melyet humoros formában dolgozott fel. A különböző formákban megjelenített elpusztított legyek egyszerre váltják ki a humort és együttérzést.

 

DSC_2476
Firdevs Müjde Gökbel: Menyasszony. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2474
Firdevs Müjde Gökbel: Vőlegény. Felvétel: Puntigán József.

 

A szintén  törökországi Oya Asan Yüksel 2011-ben végezte el Dokuz Eylul Egyetemet, 2014-ben szerezett doktori címet. Jelenleg a Dumlupmari Egyetem Kerámiai Karán professzori asszisztens. Alkotásainak legfőbb témáját a felszíni struktúrák, a hullámok és ritmusok képezik, melyeket reliéfeken, plasztikákon téglalap alakban jelenít meg.

DSC_2483
Veronika Selngerová: Szlovákiai Nógrádi Horizontok. Felvétel: Puntigán József.

 

A csehországi Veronika Selingerová a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait (2007), ahol Ivici Vidrová professzornál tanult, majd doktori címet szerzett. Olomoucban tanári diplomát is szerzett. A szimpóziumon „Az én tájam“ címmel készített egy ciklust, melyeken a saját érzésvilágát, élményeit és tapasztalatait jelenítette meg. Összerakható szerkezeteihez a samotgyár félkész termékeit használta fel. Ezek nem először ihlették a művészeket arra, hogy beépítsék őket a saját alkotásaikba.

 

DSC_2470
Paula Hoššová: A gyár, A gyárban. Felvétel: Puntigán József.
DSC_2451
Paula Hoššová: A szürrealisták tiszteletére. Felvétel: Puntign József.

 

A szlovákiai Paula Hoššová ugyancsak a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán tanult (2002), Ivici Vidrová professzornál. Egyike azoknak, akik visszatérő vendégei a szimpóziumnak, az idén már negyedik alkalommal vett részt a kiállításon. A szimpóziumon „keramikus festményeket“ készített, melyek hangulatukban, kifejezésükben a legérdekesebb alkotások közé tartoznak. Kagyló formájú plasztikái edényekre emlékeztetnek, de magukon viselik alkotójuk sajátos formavilágát és ritmusát. Alkotásai elkészítéshez szintén a gyári környezetből kapott elemeket, ihleteket vett át, úgy a témákat illetően, mint a félkész termékek – csövek felhasználásával, melyekből például a nem hagyományos kivitelezésű kerti törpéi készültek.

 

DSC_2455
Paula Hoššová: Tál. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás, melynek kurátora Németh Bozó Andrea, szeptember 11-ig lesz látogatható.

 

DSC_2472
Veronika Selingerová: Horizontális (Az én tájam sorozatból). Felvétel: Puntigán József.

 

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!