Az 1983. november 5-én, a budapesti Szépművészeti Múzeumban elkövetett betörés során a múzeum hét festményét lopta el egy magyar és olasz tagokból álló csoport. A műkincseket feltételezhetően egy görög milliomos megrendelésére tulajdonították el. A képeket 1983 decemberében Törökbálinton, illetve 1984 januárjában a görögországi Aigionban találták meg.

 

 
Az esetet a sajtó akkor az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezte.

 

Feiszt György, szombathelyi történész így emlékezik vissza az évszázad műkincsrablására:

 

A legnagyobb magyarországi műkincsrablás 1983. november 5-re virradó éjszakán történt. A Szépművészeti Múzeumból vittek el hét festményt. Raffaello „Esterházy Madonnája” és „Ifjú képmása”, Tiepolo „Mária hat szenttel” és a „Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben” című alkotásai, Tintoretto „Női-, és Férfi mellképe”, illetve Giorgione képmása tűnt el a múzeumból. Az esemény híre gyorsan bejárta a világsajtót.

 

A rablóknak nem volt nehéz dolguk. A tatarozás alatt álló a múzeumba az állványzaton felmászva gond nélkül jutottak be, ugyanis az elromlott a riasztó javítására nem volt pénz. A „Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal” címen is ismert „Esterházy Madonna” 1871-ben, a főúri gyűjteményből került a magyar állam tulajdonába.
Raffaello Santi 1508-ban festett, befejezetlen táblaképe a művészettörténészek szerint az itáliai reneszánsz egyik csúcsműve.

 

Az óriási aparátussal, Interpollal együtt dolgozó rendőrök 5 nap után Százhalombattánál a Dunában megtalálták a képek vakkereteit tartalmazó zsákot. December elején egy eltűntként körözött fiatalkorú leány pedig váratlanul bevallotta, hogy ő tolmácsolt az olasz megbízók és a magyar rablók között. Az elfogott magyar tettesek vallomása alapján Érd határában előkerült Raffaello „Ifjú képmása” – amelyet zálogként ástak a földbe, ha az olasz megrendelő nem fizetné ki az ígért húszezer dollárt.

 

A többi képet 1984. januárban a görögországi Panagia Tripiti kolostor kertjében találták meg. A rablás során súlyosan sérült műtárgyakat a Malév különgépével szállították haza. A börtönbüntetésre ítélt rablók megbízóját Efthimiosz Moszkoklaidesz görög milliomos műgyűjtőt, miután mindent tagadott, végül nem tudták felelősségre vonni.

 

Nyitókép: mult-kor.hu

 hirdetes_400x285  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!