Harminchat éve ezen a napon végzett Mark David Chapman John Lennonnal, a Beatles egykori sztárjával New Yorkban. A merénylő négy lövéssel terítette le a negyven éves zenészt az utcán, a Dakota-ház előtt.

 

Miután Lennon összeesett, a merénylő, Mark David Chapman a helyszínen maradt. Elővette kedvenc regényét, a Zabhegyezőt és olvasni kezdett. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.

 

1980. december 8-án Chapman békésen várakozott Lennon New York-i lakása, a Dakota-ház előtt. Kezében a művész legújabb lemezét szorongatta. Délután Lennon és párja, Yoko Ono megjelent a ház kapujában, és a közeli lemezstúdióba indultak. A megbénult Chapmant egy mellette álló amatőr fotós taszigálta Lennon elé, aki készségesen dedikálta a félénk fiatalember által elé nyújtott bakelit korong borítóját. Lennonék késő este érkeztek haza, a ház előtt szobrozó Chapmant addigra mintha kicserélték volna – hidegvérrel lőtt.

 

 hirdetes_300x300  
chapman
Mark David Chapman. kép: Daily Mail

 

A zenész, a családapa, a pacifista, a férj kórházba szállítása közben, a mentőaautóban belehalt sérüléseibe. Túl sok vért veszített ahhoz, hogy túlélhesse ezt a borzalmat. Mindössze 40 éves volt. Lennon haláláról a különböző médiumok – műsoraikat megszakítva – perceken belül hírt adtak, nemsokára pedig több tízezres gyászoló tömeg gyűlt össze a Dakota-ház előtt, valamint számos más nagyvárosban.

 

lenon
Lennon és Yoko Ono. kép: Pinterest

 

John Lennon halálának körülményeivel kapcsolatban az azóta eltelt 35 év alatt szinte minden kiderült. Az azonban, hogy a zavarodott elméjű Mark Chapman, akit életfogytiglanra ítélt a bíróság, vajon miért is lőtt – a mai napig nem tudni. Számtalan feltételezés, sőt, összeesküvés-elmélet látott napvilágot, a leggyakoribb közülük, hogy politikai okok miatt a CIA végzett vele; hogy Yoko Ono állt a gyilkosság hátterében; de már annak lehetősége is felmerült, hogy valójában a horror-király Stephen King húzta meg ravaszt (állítólag ő is ott volt a gyilkosság idején), Chapmen csak egy áldozat.

 

 

Lennont a zene felé a kamaszkori lázadás terelte, ami ekkoriban a rock and rollt, Elvis Presley és Chuck Berry munkásságát jelentette. Csakhogy Lennon a rajongáson kívül maga is zenélni kezdett, 1957-ben saját zenekart alapított, a The Quarryment. George Harrison és McCartney csatlakozása után több néven is fellépett, végül Beatlesként vált világhírűvé.

 

https://www.youtube.com/watch?v=y_NjiRiMWRM

 

A siker csúcsán aztán, főleg a tagok személyes ambíciói miatt a Beatles 1970-ben felbomlott. John Lennon második felesége, Yoko Ono segítségével építette tovább szólókarrierjét. Egyre inkább a kor problémáit igyekezett megfogalmazni, művészetével szót emelt a vietnami háború, a faji megkülönböztetés ellen, a nők jogaiért.

 

oldpicz
forrás: oldpicz.com

 

Mark Chapman azóta is életfogytiglani büntetését tölti, és bár többször kérelmezte feltételes szabadlábra helyezését, kérelmét eddig mindannyiszor elutasították, legutóbb 2014. augusztusban.

 

24.hu , mult-kor.hu, hirado.hu
borítókép: Pinterest

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!