A napokban, 99 éves korában Los Angeles-ben hunyt el az Egyesült Államokban élő egyik legismertebb magyar származású színésznő és közszereplő Gábor Zsazsa. A budapesti születésű Gábor Sári mindent megkapott az élettől, amire csak vágyhatott: színésznőként Golden Globe-díjjal jutalmazták, saját nevével ellátott csillagot kapott a hollywodi hírességek sétányán. Szépségét Miss Hungary címmel ismerték el és azon kevesek közé tartozik, aki Charlie Chaplinnel is dogozhatott. Hogy mi a közös Tom Lantosban, Conrad Hiltonban, Dean Martinban és Musztafa Kemal Atatürkben? Gábor Zsazsára emlékezünk.

 

„Egy gazdag férfi sosem lehet ronda!” – vallotta az 1917-ben született díva. Életútja során ez a mondat jóformán ars poétikájává vált. Édesapja Grün Gábor katona, 101 éves korában elhunyt édesanyja Kende Jolie, aki vérrokonságban állt az egykori amerikai demokrata politikus, Tom Lantos feleségével. Zsazsának két testvére volt, Magda és Éva, akik mindketten színésznőként dolgoztak. A közös hivatás mellett a három nővér a férjhalmozásban sem hazudtolta meg önmagát: hárman együtt összesen tizenkilencszer mondták ki az igent.

 

Amerika tíz legismertebb testvérpárja között a Gábor lányok: Zsazsa, Magda és Éva egy 1955-ös koktélpartin Las Vegasban. Forrás: Guardian
Amerika tíz legismertebb testvérpárja között a Gábor-lányok: Zsazsa, Magda és Éva egy 1955-ös koktélpartin Las Vegasban. Forrás: Guardian

A díva kilencszer házasodott és hétszer vált el. Gábor Zsazsa esetében különösen boldogító volt az az igen, hiszen köztudott róla, hogy a fényűző élet megszállottja. Első férjéhez, a 38 esztendős diplomata Burhan Belge-hez húszéves korában ment hozzá.

Zsazsa első házassága. Az egykori török sajtóreferens majd diplomata Belge. 1940, Ankara. Forrás: LA Times
Zsazsa első házassága. Az egykori török sajtóreferens majd diplomata Belge. 1940, Ankara. Forrás: LA Times

A pár a török fővárosban élt. Zsazsa 1991-es ,,Nekem nem elég egy élet” című memoárjában azt állította, hogy a négy évig tartó házasság hat hónapjában gyengéd szálak fűzték Musztafa Kemal Atatürkhöz, a Török Köztáraság első miniszterelnökéhez. Az 57 éves korában májzsugorodásban meghalt alkoholista államférfiről Zsazsa így ír: ,,Elkápráztatott a szexuális erejével és elcsábított perverziójával. Pontosan tudta, hogyan vonzzon egy fiatal lányt.”

 hirdetes_300x300  
A második férj, Mr. Conrad Hilton. Forrás: Associated Press
A második férj, Mr. Conrad Hilton. Forrás: Associated Press

 

Eközben nővére Éva, új férjével Amerikába szökött. 1941-ben Zsazsa is utánuk ment Kaliforniába, ezzel Ankarában hagyva férjét és a közös jövőjük tovaszálló reményét. És ahogy Törökország és Amerika a nagyhatalmi politika színpadán, úgy a fiatal színésznő és diplomata férje is eltávolodott egymástól. Még az év decemberében levélben egyeztek meg, hogy felbontják házasságukat. Alig telt el pár nap és a huszonnégy éves Zsazsa találkozott a frissen elvált, hithű katolikus hírében álló milliárdos Conrad N. Hiltonnal.

 

Néhány hónap múlva házasságot kötöttek, amely nem volt mentes a feszültségektől. Állítólag külön hálószobában aludtak. Az öreg Hilton saját szobáját rendszerint zárva tartotta fiatal és gyönyörű felesége elől. A szállodabáró 1957-es életrajzi írásában úgy fogalmazott, hogy Zsazsa nem volt más, mint maga a csillogás, a fényűzés.

 

Nicky-vel és Natalie Wood-dal 1957-ben. Forrás: Vanity Vair
Nicky-vel és Natalie Wood-dal 1957-ben. Forrás: Vanity Vair

 

1947-ben váltak el, ám Zsazsa visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy ’44-ben viszonyt kezdett Hilton fiával, Nicky-vel. Ez a románc állítólag azután is folytatódott, miután az ifjabb Hilton 1950-ben eljegyezte Elizabeth Taylort.

 

A Gábor nővérek közül Zsazsa az egyetlen, aki édesanya is volt. Constance Francesca Hilton ’47 márciusában, a válás után született. Zsazsa akkoriban azt állította, hogy egyetlen lánya nemi erőszak eredménye.
Apasági teszt sosem készült: az öreg Hilton egyszer sem tagadta nyilvánosan, hogy Francesca az ő lánya volna. Ám egy 1971-es levélből – melyet ügyvédeinek küldött – kiderül, hogy Conrad Hilton sosem hitte, hogy Zsazsa gyermekének valójában ő az édesapja.

 

Constance Francesca Hilton 2015 januárjában, állítólag hajléktalanként halt meg. Forrás: Dailymail, Ohnotheydidnt
Constance Francesca Hilton 2015 januárjában, állítólag hajléktalanként halt meg. Forrás: Dailymail, Ohnotheydidnt

 

Az 1947-es év igen mozgalmas volt Gábor Zsazsa számára. Gondoljunk csak a New York-ban lévő penthouse lakásában történ rablási esetre, ahol mintegy 750. 000 dollárnyi ékszert vittek el a betörők.

 

A következő férjével, az orosz származású George Sanders-sel a szülés után néhány héttel egy manhattani partin ismerkedett meg. A színésznő úgy fogalmazott, hogy harmadik férje tanította meg játszani, de sosem segítette őt filmszerephez jutni. Sokkal inkább Sanders bátyja, Tom Conway, aki révén lehetőséget kapott az ekkor már édesanya Zsazsa, hogy férje angliai tartózkodása alatt egy élő tévéshow-ban szerepeljen.

 

A következő két évben hét filmben mutatta meg tehetségét, melyek közül a legismertebb az 1952-es Moulin Rouge.

 

Egy filmbeillő szerelmi négyszög: házasságtörés, gazdag örökösnő, playboy

 

A hűség próbáját e házasság sem állta ki. Igaz volt ez mindkét félre: Sanders viszonyt folytatott egy Doris Duke nevű örökösnővel, míg a csodálatos formában lévő felesége mit ad Isten, a gazdag műgyűjtő korábbi hitvesével – az egykori dominikai diplomatával és pólós – Porfirio Rubirosa-val került szenvedélyes és hosszúéltű románcba. A pletykák abban az időben azt feltételezték, hogy a sármos Rubirosa – aki egyébként playboy-ként volt ismert – kémkedéssel foglalkozott.

 

Zsazsa visszaemlékezésében azt állítja: Rubirosa számtalanszor kérte, hogy hagyja el férjét és menjen hozzá. A művésznő azonban két tűz között érezte magát: a heves lánggal égő Rubirosa és a higgadt és biztonságot sugárzó Sanders között őrlődött.

 

A Dominikai Köztársaságban született playboy, Porfirio Rubirosa-val. Forrás: Kempt
A Dominikai Köztársaságban született playboy, Porfirio Rubirosa-val. Forrás: Kempt

 

Végül nem Zsazsának kellett döntenie: Sanders ugyanis két magánnyomozó társaságában nyitott rá a meztelen párra. Másnap beadta a válókeresetet. A procedúra egészen 1954-ig húzódott. A házasságtörő Zsazsa hiába reménykedett a Rubirosa-val való kapcsolatban: az rövidesen elvett egy (szintén) dúsgazdag örökösnőt, Barbara Hutton-t.

 

Az első Mr. Gábor

 

A következő áldozat Herbert Hutner befektetési bankár volt. Egy 1963-as interjúban Gábor Zsazsa elmondta: eddigi házasságai azért fulladtak kudarcba, mert férjei nem voltak elég sikeresek. Érdekesség, hogy Zsazsa ekkor feltűnően visszafogottan viselkedett és kétszer is Mr. Gábor-ként szólította meg férjét.

 

Mr. és Mrs. Hutner 1962-ből. Forrás: Pinterest
Mr. és Mrs. Hutner 1962-ből. Forrás: Pinterest

 

A válás után szinte azonnal, még 1966-ban színre lépett az új, ötödik férj Joshua S. Cosden olajmilliárdos személyében. Tizennyolc hónappal később azonban ez a kapcsolat is zátonyra futott. Eközben a középkorú színésznő pályafutása magasra ívelt: immár a Broadway közönsége is a lábai előtt hevert.

 

Aki két Gábor lányt is elvett

 

Ugyanez év áprilisában a Zsazsával jó kapcsolatot ápoló ex, Sanders öngyilkos lett nem sokkal azután, hogy a Magdával (Zsazsa testvérével) kötött alig hat héten át tartó házasságát érvénytelenítették volna.

Gábor Zsazsa és a mexikói playboy törvényesen mindössze egy napot voltak házasok. Forrás: Glamour Magazine
Gábor Zsazsa és a mexikói playboy törvényesen alig egy napot voltak házasok. Forrás: Glamour Magazine

 

A következő években is gyakran követték egymást a milliárdos férjek. Akad köztük fiatal Barbie-babákat tervező designer, ügyvéd és egy újabb playboy, a szemtelenül jóképű Felipe de Alba, akiről Zsazsa azt nyilatkozta: egész egyszerűen untatja.

 

1986-ban toppant be a színésznő életébe a huszonöt évvel fiatalabb Frédéric Prinz von Anhalt. A német amerikai showman 1980-ban,,felnőttkori adoptálását követően kapta a hercegi címét. Neve mégis Németország-szerte összefolyt a bordélyházakkal és a prostitúcióval.

 

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Gábor Zsazsa maga volt a hiúság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a hetvenes éveiben sem hagyott fel a plasztikai műtétekkel. A nyugdíjas éveiben járó Zsazsa nem tudott lenyugodni. 1990-ben a hatóságokkal került összetűzésbe, amikor egy közúti ellenőrzés során pofon vágott egy intézkedő rendőrt. Őrizetbe vették és háromnapnyi börtönbüntetést kapott.

 

A Gábor-lányok meséjének vége

 

Bármennyire is szerette volna, az elmúlás Gábor Zsazsát sem kímélte. Az elmúlt két évtizedben történt autóbalesete, sorozatos egészségügyi problémái őt is megöregítették. Csonttörések, stroke és csípőműtét váltotta fel az egykori fényűző és könnyed életet.

 

Gábor Zsazsa 1955-ben és 2011-ben. Forrás: Mirror
Gábor Zsazsa 1955-ben és 2011-ben. Forrás: Mirror

 

Gábor Éva 1995-ben tüdőgyulladásban halt meg nem sokkal azután, hogy hazatért Mexikóból, ahol hanyatt esett a hotel kádjában. A 100 dollárosokat megszállottan gyűjtő színésznőről köztudott, hogy legkedvesebb szórakozása a meztelen fürdőzés volt.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

A legfiatalabb Gábor-lány 1997-ben, öt nappal a 82. születésnapja előtt veseelégtelenségben hunyt el. Szenvedélyesen szerette a piros színt, ahogy ez a képeken is látszik.

 

Az idősödő Gábor-lányok. Forrás: Palmspringslife
Az idősödő Gábor-lányok. Forrás: Palmspringslife

Az idős Zsazsa nappaliját haláláig a következő feliratú párna díszítette: ,,Egyél, igyál és házasodj újra!”
Gábor Zsazsa maga volt az élet. Életigenlő mohóságával, az elmúlástól való rettegésével és jellegzetes tekintetének könnyed bájával.

 

Díva volt, vagy csupán egy közepes kvalitású színésznő egekbe törő egzisztenciális elvárásokkal? Talán nem is fontos. Egy biztos: Gábor Zsazsa jelenség volt és az is marad.

 

 

Békési Júlia Boglárka

 

Források: The Guardian, Uselessdaily, Sheknows, Biography.com, CNN, Seniorcitylocal.com, Timelines.latimes.com, Origó

 

A nyitókép forrása: Getty Images

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!