Január 22-én, vasárnap 11.00 órai kezdettel kerül sor a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Kultúra Lovagja cím adományozására a budapesti Stefánia Palotában. Az ünnepi eseményen veheti át a címet Kalita Gábor, közíró, festőművész, a Körkép.sk publicistája, valamint Balogné Domonkos Malvin ének-zeneszakos pedagógus, karnagy.

 

Baloghné Domonkos Malvin (Mokcsamogyorós, Szlovákia) ének-zeneszakos pedagógus, karnagy

 

Baloghné Domonkos Malvin, forrás: cisicso.eu

 

Csicsón született, majd Nyitrán diplomázott zene szakon, ezután nyolc évig énekelt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusában.

 hirdetes_400x285  

 

Zeneszeretete nem véletlen, leginkább családi indíttatásból került hozzá közel.

 

„Édesanyám megtanult hegedülni. Sokszor mesélte, hogy nem volt más lehetősége, egy cigányprímáshoz járt, a nagyapám hordta őt Komáromba. Mi már a csicsói iskolában zenét is tanultunk, kijártak oda Komáromból vagy Megyerről – erre már nem emlékszem pontosan. – Édesanyám is jött velünk, s megtanulta a kottát. Végül a húgom és az öcsém is konzervatóriumot végzett. Az ő két fia kapcsolatban van a zenével: egyik az Ifjú Szívek bőgőse.”

 

forrás: kupusina.org

 

Csallóköziként kezdetben nem volt könnyű megszoknia a keleti mentalitást.

 

„Úgy tudtam leküzdeni a honvágyamat, hogy amikor csak lehetett, hazalátogattam, s a mai napig megyek, ha tehetem. Az öcsém és a húgom Nagymegyeren él, de Csicsón meghagytuk a nagymama házát, ott vagyunk minden nyáron. A gyermekkori barátokkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, állandóan összejövünk, ha hazamegyünk.”

 

Pedagógusként való munkába lépésétől napjainkig a felvidéki kórusmozgalom aktív szereplője, gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusok szervezője, vezetője. Húsz éve a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar karnagya. Az általa alapított Imola Énekkórus a református ünnepek és hétköznapok gazdagítója. Búzavirág Népdalköre a helyi, és a térségi rendezvények rendszeres szereplője, az anyaországi kapcsolatok éltetője.

 

forrás: csicso.eu

 

Megalakulásától szólamvezetője a Királyhelmecen működő Tőketerebesi Magyar Tanítók Kórusnak. Országos hírű népdalversenyek zsűrijének tagja. Lakóhelyének önkormányzati képviselője, történetének írásban való megörökítője és népszerűsítője. Az Ung-vidéki magyar közösségek kultúrájának támogatója. Jelmondata: „Az énekléstől fénylőbb lesz a hit és szeretetünk magyar nemzetünk iránt.”

 

Lovagi kitüntetését a „A magyar kultúra és nyelvhatár megerősítéséért” kapja meg.

 

Kalita Gábor (Pozsony, Szlovákia) közíró, festőművész

 

Kalita Gábor, forrás: felvidek.ma

 

1970-től a Hét, majd a Szabad Földműves nemzetiségi lapok szerkesztő-riportere. Írásai jelenleg a Körkép.sk-n jelennek meg. A Pozsonyi Comenius Egyetem zsurnalisztikai szakán végzi tanulmányait 1976 és 1981 között, a rendszerváltásig tollából több ezer cikk, tárca, elbeszélés megjelenése tanúskodik elkötelezettségéről. Jeles publicisztikája révén több szakmai kitüntetését nyer el. Közben a hatvanas évek közepétől folyamatosan fest,rajzol, továbbképzéseken vesz részt.

 

1989 után megalakítja könyvkiadóját –és reklámügynökségét, képzőművészeti katalógusokat ad ki, megjelenteti az Érdekes Újság havilapot, s a Kupola c. képzőművészeti közlönyt. Közéleti témákban publikál, művészetértékelői, közírói tevékenysége igen jelentős.

 

1985 óta kiállító képzőművész, később társaival 1998-ban megalakítja a Pozsonyi Műtermek nevű szabad művészeti társulást, 2000-ben megnyitja Pozsonyban az Ateliér Gábriel műterem-galéri&aa cute;ját. Több szövetség mellett tagja a Képzőművészek Világszövetségének.

 

A társulás 2006-ban megalakítja a Pozsonyi Magyar Galéria intézményét, melynek művészeti vezetőjeként 2016-ig 95 kiállítást szervez, utaztat a Kárpát-medencében. A galéria 2013-ban elnyeri az Esterházy díjat jeles magyarságtudata, s a sikeres Hommage a Esterházy János gyűjtemény megalakításáért.

 

Lovagi kitüntetését a „A határon túli magyar kultúra ápolása érdekében kifejtett életművéért”

 

forrás: tolnaart.hu

 

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak.

 

Körkép.sk, alkotohazak.shp.hu, csicso.eu

Nyitókép:  Magyar Kultúra Lovagjává avatják Duray Miklóst 2016-ban (felvidek.ma)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!