A losonci Nógrádi Könyvtárban a napokban nyílt meg Jakab Réka Rezonancia c. kiállítása. A fiatal kassai művésznőt a könyvtár igazgatóasszonya, Daša Filčíková rövid köszöntője után a kiállítást előkészítő Tóth Éva, a Losonci Anziksz blog működtetője mutatta be, aki Fecsó Szilárd, képzőművész gondolatait is idézte:

Felvétel: Puntigán József.

 

Jakab Réka négy éven keresztül, de végzős gimnazistaként is bizonyította tehetségét és a vizuális művészetek iránti elkötelezettségét. Érdeklődése a képi grafika, sokszorosító grafikai eljárások iránt az első évfolyamtól fogva töretlen volt.

Tóth Éva. Felvétel: Puntigán József.

 

A harmadik évfolyamtól kezdve, de főleg a negyedik évfolyamban érdeklődése kibővült a kortárs művészeti eljárások felé. Ezzel új utat választott saját maga számára a művészeti kifejezés terén. Folyamatosan dolgozott a délutáni vizuális műhelyekben, és kereste az önképzésre való lehetőségeket is.

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

Több versenyen is részt vett, ezek közül a legfontosabb a Szalon elnevezésű kiállítás, Szepsiben, ahol a kiállított alkotásokat zsűrizték. Ezen a versenyen grafika kategóriában első helyezést ért el. A következő fontos díj, a Tompa Mihály Országos Szavalóversenyen vers illusztráció kategóriában elért második helyezés volt.

 

 

A gimnáziumi művészeti képzés lezárásának tekinthető érettségi munkája, amely több hónapon keresztül átívelő alkotás, grafikai installáció volt. Munkájára a letisztult gondolkodás, a technikai és konceptuális teljesség jellemző.

Gondolatok. Felvétel: Puntigán József.

 

 A négyéves képzést egy önálló grafikai kiállítással zárta le Szepsiben a Galéria kiállítóteremben 2015.május 26-án, ahol három év grafikai munkáit mutatta be, Változás címmel. Jakab Réka munkáira, hozzáállására a szakmai és emberi alázat egyaránt jellemző.

 

Komjáti Zsolt képzőművész, tanár így jellemezte munkáit:

 

„A néző egy kiállításon sokszor nagy dilemma előtt áll: miért is jók, színvonalasak a látható munkák. Jakab Réka esetében könnyű választ adni a kérdésre. Amikor a néző valamiféle harmóniát érez. Akkor történik mindez, ha az alkotás elemei, a folyamat minden fázisa, a forma és a tartalom összhangban van. Emberi alázatosság a világ felé.

 

 

Így készültek Jakab Réka metszetei. Tudatos utat jár, rendszereket alkot, és feszegeti azokat, szerencsére. És figyel. Látja a határokat a médiumok között. De néha eltörli őket, szerencsére. Kortárs jellem!

Jakab Réka. Felvétel: Puntigán József.

 

A Körkép.sk kérdésére válaszolva Jakab Réka elmondta, hogy a kassai Márai Sándor Alapiskolában és Gimnáziumban tanult, jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetemen folytat grafika tanulmányokat.

 

„A kiállításom nagyrészt linómetszetekből áll. Ez egy grafikai technika, magas nyomtatással készül. Úgy készül, hogy a linóleumba elkészítem a negatívot, kivésem azt a részét, amelyről azt szeretném, hogy a papíron fehér legyen. Ezt lefestékezem és egy speciális gépen lenyomtatom.

Felvétel: Puntigán József.

 

A technika középiskolai művészeti tanulmányaim alatt fogott meg. Többen látták, hogy van tehetségem, ügyességem hozzá és ajánlották, hogy ezt csináljam tovább. Valóban van türelmem hozzá és szeretem csinálni.

 

A metszetek többsége fotók által készült. Van, amelyiket a családi fotóalbumból vettem át, másokat az internetről töltöttem le. Mindegyik át van tervezve.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Kedvenc témái?

 

Korábban nagyrészt gótikus katedrálisokat véstem, jelenleg illusztrációkat és szabad munkákat készítek. Az érettségi munkámat, a Köszönet című grafikai installációt zongorában készítettem el. Ez a munkám a családomról szól, arról, hogy mindent nekik köszönhetek, amit eddig elérhettem az életem során.

 

A két legfontosabb dolog, ami közel áll hozzám, és szeretek a zongorázás és a grafika. Köszönetképpen választottam munkámnak e két művészeti ág kombinációját. Családom kedvenc zeneszámait lejátszva több hónapos munkával készült a lenyomat, amelynek folyamatát a kiállítás részeként egy videón is meg lehet nézni. Egy vizuális kottát sikerült készítenem a zongorával annak billentyűivel.

Felvétel: Puntigán József.

 

Jövőbeli tervei?

 

Az eddigi  megkezdett úton szeretnék a továbbhaladni, hogy ez mennyire sikerül, majd kiderül. Előkészítés alatt áll egy keleti vándorkiállítás anyaga, melyet Nagykaposon, Királyhelmecen és Sátoraljaújhelyen láthatnak majd. Ebben benne lesznek a jelen kiállítás metszetei, de az egyetemen addig készülő új munkák is.

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!