Március 4-én ünnepli 75. születésnapját Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas előadóművész, énekes, zeneszerző, aki fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legismertebb szereplője. 

 

Mi fáj? című dal gy életre összekapcsolódott Zoránnal

 

Belgrádban született szerb családban. Apját 1948-ban vezényelték diplomáciai szolgálatra Budapestre, s ekkor kerültek Magyarországra. Zorán a Radnóti Gimnáziumban érettségizett, majd felvették a Műegyetem villamosmérnöki karára. Gimnáziumi évei alatt testvérével lejárt az Andrássy úti ifjúsági klubba, ahol a hagyományos tánczenét játszó együttes tagjai néha átengedték nekik hangszereiket, így kezdték saját zenéjüket játszani.

 

 hirdetes_300x300  

 

Első szerződésüket 1961-ben kötötték a Metró klubbal, amelynek aztán a nevét is felvették. Az akkor “tiltott” zenét is műsorára tűző együttes népszerűsége nőttön-nőtt, nemegyszer a rendőrséget is ki kellett hívni a klubhoz, mert a kint rekedtek balhét csináltak.

 

Az 1963-as Ki mit tudra az előírások szerint együttesként nem nevezhettek ismét, így Zorán szólóénekesként, a Metró kíséretével nyert első díjat Gershwin Summertime című dalával. Ekkor határozta el, hogy csak a zenének, sőt csak a zenéből fog élni. 1966-ban a Táncdalfesztiválon a Metró a Mi fáj? című dallal indult, amely egy életre összekapcsolódott Zoránnal, jellegzetes, kissé nazális hangjával, és megjelent első magyar nyelvű kislemezük, az Édes élet is.

 

Nemcsak a negyven felettiek, hanem a fiatalok körében is népszerű

 

A Fényes Szabolcs és S. Nagy István által írt Fehér sziklák az 1969-es táncdalfesztiválon hozott nagy sikert számára, és még abban az évben megjelent a Metró első lemeze, olyan slágerekkel, mint a Citromízű banán és a Mária volt, végül a Metró 1972-ben felbomlott.

 

Fotó: zene.hu

 

Zorán ezt követően külföldön vendéglátózott, majd itthon dolgozott, szólókarrierje csak 1977-ben, első szólólemezének megjelenésével vett lendületet. Az album, amelynek legtöbb dalát Presser Gábor írta, az év nagylemeze lett, Zoránt pedig az év énekesének választották. Legtöbb számának zenéjét azóta is Presser, szövegét Dusán (testvére – szerk. megj.) írja, s időnként külföldi szerzők dalait is előadja magyar szöveggel.

 

Művészi pályafutását 1982-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták, 1994-ben megkapta a német ARD televízió Arany Európa életműdíját és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, majd 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 2006-ban a magyar könnyűzenei életben több mint négy évtizeden át végzett művészi munkásságáért Kossuth-díjat vehetett át, ugyanebben az évben elnyerte a Prima Primissima díjat.

 

 

Zorán a hatvanas évek óta jelen van a zenészpályán, sikere azóta is töretlen, nemcsak a negyven felettiek, hanem a fiatalok körében is népszerű. Tizenöt stúdiólemeze, számos válogatása és koncertalbuma jelent meg, közülük több arany- és platinalemez lett.

 

MTI

Nyitókép: pecsma.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!