Március 22-én, szerdán a Petőfi Sándor Program szervezésében magyar népi játékok, néptánc tanítására került sor Kassán óvodások és iskolások részére. Az egész napos program gyermek táncházzal végződött.

 

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2015-ben hirdette meg a Petőfi Sándor Programot. Célja a Kárpát-medencei magyar szórványközösségek támogatása, az anyaországgal való kapcsolattartás ösztönzése. A kiírás szerint olyan személyeket keresnek, akik a nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységben jártasak, és képesek erősíteni a szórványközösségek magyar azonosságtudatát, értékmegőrző munkáját.

 

 

 hirdetes_300x300  

Brum Alejandra a Petőfi Sándor Program egyik ösztöndíjasa a Felvidéken, egy szakmai napot szervezett óvónők és néptáncot tanító pedagógusok részére. Elmondása szerint nagy igény van Kassán és környékén az ilyesfajta eseményekre. Több óvodában és iskolában is szívesen foglalkoznának intenzívebben a magyar népi játékokkal, néptánccal, de a kellő számú szakember, illetve az efféle tudás intézményes oktatása nagy hiánya e régiónak.

 

„Azért jó egy ilyen rendezvény, mert a szlovák iskolába járó magyar gyerek is részt vehetnek rajta és láthatják azt az összetartó, közösségformáló erőt, amelyben értékként élhetik meg magyarságukat.”

 

– mondja a Körképnek Alejandra.

 

Szórakozás közben tanulnak is

 

A Kaszárnya Kultúrpark Bravo épületének folyosóján beszélgetünk, ahol Gyermek Táncház készül. Az érkező gyerekek, mosolygósan ölelgették Alejandrát. A lelkesedés, boldogság és a tisztelet jól látható volt szülők, gyerekek és a szervezők részéről egyaránt.

 

 

A táncteremben a zenei alaphangot, kíséretet Alejandra férje, Hunyadi Péter népzenész biztosítja hegedűvel. Ő is a Petőfi Sándor Program résztvevője, aki Tornalján és környékén végzi tevékenységét, de egymás rendezvényeit, foglalkozásait is kölcsönösen segítik.

 

Tánc közben a gyerekek Sándor Ildikóra figyelnek, aki szóban és intésekkel irányítja az eseményeket. A gyerekek tanulnak, és közben jól szórakoznak.

 

 

Sándor Ildikó a Magyar Táncművészeti Egyetem docense, ő vezeti a szakmai napot. Az óvodás és iskolás tanító nénik számára is volt oktatás arról, hogyan is kell tanítani a népi játékokat és a néptáncot az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A Körképnek nyilatkozva elmondta, hogy Kassára negyedévenként hívják. Szívesen jön, tapasztalata, hogy lelkesek a gyerekek is, de a szülők is. Taníthatóak.

 

Közösségszervező munka

 

A Petőfi Sándor Program kassai fogadószervezete a Rovás Akadémia, az ösztöndíjas mentora Gergely Papp Adrianna, aki egyben Debrőd község polgármestere. A mentor szerepe meghatározó jelentőségű, ő indítja el az ösztöndíjas közösségszervező munkáját, melyet mindvégig koordinál, segít.

 

 

A program idei sikerességéről kérdeztük:

 

„Elégedettek vagyunk Alejandra munkájával, Kassán jól alakul a tevékenysége, van esély a jó végkifejletre. Júniusban sajnos befejezi tevékenységét nálunk, szeptembertől más fogja folytatni. Reméljük, ő is jó lesz, hiszen egy felfutóban levő helyre érkezik.”

 

A március 22-i népi játékok és táncok köré szervezett pedagógus továbbképzés és táncház fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt.

 

Mede Géza

Képek: Brum Alejandra

 

További ajánlott írások:

 

Szembe az asszimilációval – a Körkép.sk interjúja Brum Alejandrával, aki Uruguayban fedezte fel magyarságát

Tájegységi Értéktár Gömörben

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!