Az amerikai Rock and Roll Hall Of Fame minden évben újabb és újabb legendákkal bővül a tengerentúli pop- és rockkultúrában.  

 

A New York-i Barclays Centerben tartották az idei Rock and Roll Hall Of Fame beiktatási ceremóniáját, ahol többek között Joan Baezt, az Electric Light Orcehstrát, a Yes-t, a Pearl Jamet, a Journey-t és Tupac Shakurt (posztumusz) nyilvánították „halhatatlannak” az amerikai zenei kultúrát tekintve.

A többórás eseményen a grunge korszak ikonikus bandája, a seattle-i Pearl Jam rövid koncertet is adott, őket David Letterman konferálta fel, aki amúgy is nagy Pearl Jam-rajongó hírében áll.

 

 hirdetes_810x300  

Az 1996-ben meggyilkolt rappert, Tupac Shakurt pedig Snoop Dogg méltatta, és abbéli reményét fejezte ki, hogy az emberek emlékezetében néhai barátja úgy marad meg, mint egy erős fekete férfi, aki nem mellesleg költő, előadó és színész is volt. Persze – ahogy szó is volt róla – Snoop Dogg számára Tupac, mint az első, számára füvet adó barátként marad meg leginkább. A fontosabb dalaiból (Changes, Dear Mama) Alicia Keys adott egy zongorás egyveleget.

Világsztárok ide, világszerte ismert slágerek oda, a legnagyobb tapsot mégiscsak az a Journey zenekar, valamint két emblematikus figurájuk Neal Schon és Steve Perry kapta, akikkel Európa érthetetlen módon mostohán bánt. A amerikai rockkultúra, azon belül is a rádiósabb, lágyabb rockzene egyik legfontosabb bandája óriási népszerűségnek örvend mind a mai napig a tengerentúlon.

A Don’t Stop Believin’ daluk egyenesen himnuszává vált több generációnak, köztük az egészen fiataloknak is. A ’70-es, ’80-as években meghatározó, ám ma is aktív zenekar ugyan nem tette meg azt a szívességet, hogy soraiban reaktiválja egykori énekesét, Steve Perry-t (a Journey jelenlegi énekesével, Arnel Pinedával adta elő legnagyobb slágereit az este folyamán), de Perry jelen volt, és Neal Schon gitárossal egymásba borultak a színpadra szólítás után. Majd jött az a néhány szó, ami a leghangosabb tapsot váltotta ki a jelenlévőkből:

 

„Ezt az egészet Ti tettétek lehetővé! (utalt a rajongókra) Régóta távoztam, de mindig itt voltatok a szívemben.”

 

Hirado.hu
kép: nytimes.com (Pearl Jam)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!