Egy olaszországi börtön rabjainak lábát mossa meg Ferenc pápa nagycsütörtök délután, a Colosseumnál nagypéntek este felelevenedő keresztút stációihoz írt meditációk szövege pedig aktuális témákat érint, az emberiséget is uraló számos szenvedést hangsúlyozva.

 

Ferenc pápa az első, aki nem paptársainak mossa meg a lábát

 

Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő misét mutat be. A Róma püspökének számító Ferenc pápa megáldja és megszenteli a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat és a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát). A misén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújítja papi fogadalmát a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt.

 

 hirdetes_400x285  

Nagycsütörtök délután az egyházfő a Rómától több mint hatvan kilométerre található Paliano börtönébe látogat el. A büntetés-végrehajtási intézet egy 16. századi erődben működik, hetven rabbal, férfiakkal és nőkkel, akik mindannyian az igazságszolgáltatással együttműködő bűnözők. Ítéletük ennek ellenére hosszú börtönévekre szól, gyakran magánzárkában.

 

Ferenc pápa itt mutatja be az utolsó vacsorára emlékező misét (Coena Domini) a lábmosás szertartásával. Az egyházfő 12 rabnak mossa meg a lábát. Ferenc pápa az első, aki elődeivel ellentétben nem paptársainak mossa meg a lábát, hanem férfiaknak és nőknek, keresztényeknek és muzulmánoknak.

 

Fotó: bellenews.com

 

Nagypéntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet szokás szerint olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek, családok, betegek, bevándorlók. Ferenc pápa a Colosseummal szemközti magaslatról követi a stációkat.

 

A XIV. állomáson elhangzó meditációk megírását az idén a pápa Anne-Marie Pelletier francia biblikus teológusra bízta. Ő az ötödik nő, aki a Colosseumnál elhangzó szöveget írja. Ez az első alkalom, hogy a stációk nem a hagyományosan megszokott sorrendet követik, és a jézusi szenvedéstörténet eddig a Via Crucison nem idézett jeleneteit is tartalmazzák több új témával.

 

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát. Vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

 

MTI

Nyitókép: AFP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!