Április 21-én tölti be a hetvenet a rocktörténelem egyik alapfigurája, Iggy Pop, akit a punk keresztapjának is neveznek. Kalandos életének bemutatásával és legjobb számaival köszöntjük őt! 

 

A punk keresztapja James Jewel Osterberg néven született a Michigan állambeli Muskegon városkában, s a Detroithoz közeli Ann Arborban, szegény körülmények között, egy lakókocsi-parkban nőtt fel.

 

Zenei karrierjét dobosként kezdte különböző középiskolai zenekarokban. Egyiküket The Iguanasnak hívták, innen ered az Iggy név. Miután végigtapasztalta a helyi blues zenekarokat, otthagyta a Michigani Egyetemet és Chicagóba költözött, hogy az ottani zenével is megismerkedjen.

https://www.youtube.com/watch?v=BJIqnXTqg8I

 hirdetes_300x300  

A chicagói blues és olyan együttesek, mint a The Doors által megihletve létrehozta a The Stoogest, és felvette az Iggy Stooge nevet. A zenekarban Iggy énekelt, Ron Asheton gitározott, Ron testvére, Scotty Asheton dobolt és Dave Alexander basszusgitározott. Körülbelül két év elteltével, 1967-ben volt a bemutatkozó fellépésük Ann Arborben (Michigan, USA), ahol Iggy gyermekkorát töltötte.

https://www.youtube.com/watch?v=EDNzQ3CXspU

Egy évvel ezután, 1968-ban elszerződtek az Elektra Recordshöz. A zenekar elkészítette első két albumát, és felvett három új tagot. A The Stooges első két albuma nem volt átütő siker (az igazsághoz hozzátartozik, hogy Iggy Pop egyetlen albuma vagy kislemeze sem jutott fel soha az első tízbe a listákon, azonban jelentős befolyása volt korának más zenekaraira). Az új tagok csatlakozása után azonban rövidesen feloszlott a zenekar Iggy egyre növekvő heroinfüggősége miatt.

 

Szerencsére érkezett a segítség, egy másik legendás zenész, David Bowie mentette meg Iggy Pop karrierjét. Segített neki felvenni következő albumát a The Stooges eredeti felállásával. A megjelenés után új tag került a zenekarba, és Bowie folytatta a támogatását, de Iggy drogproblémái továbbra sem szűntek meg. A The Stooges utolsó előadása a zenekar tagjai és egy motorosbanda közötti verekedéssel végződött, ezt később meg is örökítették Metallic KO című albumukon. Nem sokkal később kábítószerrel való visszaélés miatt Iggy Pop karrierje megszakadt, és néhány évre a polcra került. A zenekar maradék tagjai kábítószer vagy alkohol miatt meghaltak, vagy más együttesekhez csatlakoztak.

Iggy folytatódó kábítószer-problémái ellenére David Bowie továbbra is támogatta őt. Mindketten Berlinbe költöztek. Iggy szerződést kötött az RCA-jel, és Bowie segített megírni és szponzorálni a The Idiot és a Lust for Life című albumokat. Bowie Iggy koncertjein is játszott billentyűn, néhány ilyen fellépést a TV Eye című album is megörökített. Bowie segített Iggynek a karrierjére koncentrálni. Pop ezután az Arista Records-höz szerződött, és több szólóalbumot is kiadott náluk.

Három év visszavonultsága alatt Iggy megszabadult heroinfüggőségétől és megházasodott. Új szólókarrierje mellett a színészet is érdekelni kezdte. Valójában már a The Stooges bemutatkozásával egy időben elkészítette bemutatkozó filmjét, de nem foglalkoztatta a színészet egészen eddig. A mai napig Iggy tizenhét filmben szerepelt, valamint életét bemutatták négy rock-dokumentumfilmben és dalokat írt tizennyolc filmhez is. Kalandos zenei pályafutása és emlékezetes dalai miatt örökre beírta magát a rocktörténelem nagykönyvébe, Magyarországon is több alkalommal fellépett.

 

Körkép.sk, Wikipédia
borítókép: Pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!