Magyarország Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében június 4–11.  között kerül megrendezésre a Magyar Kulturális Hét Pozsonyban, mely immár a negyedik évada a koncentrált magyar jelenlétnek a szlovák fővárosban gazdag kulturális, művészeti, gasztronómiai, könnyűzenei és közéleti tartalommal (részletes program cikkünk végén).

 

A szervezők elmondása szerint a Több, mint szomszéd mottó bevált. Jól megtölti tartalommal a magyar-szlovák együttélést, hiszen a két országnak u közös gyökerei vannak, a magyar kultúra pedig nem vendég, hanem otthon van Pozsonyban.

 

Balról: Szabó József, a magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Csepi Alexandra, a Győri Balett művészeti koordinátora, Bogányi Gergely zongoraművész, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Kép: Körkép.sk

 

Az eseménysorozat sokrétű, gazdag kínálatából csemegéztünk

 hirdetes_300x300  

 

 

A pozsonyi magyar hét keretében nyitóhangversenyt ad Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. A Szlovák Rádió hangversenytermében koncertjén Bach, Beethoven, Debussy, Shopin és Liszt darabjai szólalnak meg.  Pozsonyi hangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi-zongorán játszik, mely erőteljes, gazdag felhangrendszerű, tiszta és barátságos hangú, egyedülálló hangszer. Ára megközelítőleg 200 ezer euro.

 

Bogányi Gergely. Kép: archívum

június 4., vasárnap, 18.00

Szlovák Rádió Nagy hangversenyterme, Mýtna 1.     

A belépés díjtalan, de jegyfoglaláshoz kötött a Ticketportal hálózatán keresztül: www.ticketportal.sk

 

A Városi P. O. Hviezdoslav Színházban fellép a Győri Balett, mégpedig kettős előadással. Az eddigi balett feldolgozásoktól eltérően először a Bolero 17 perces előadása lesz látható érdekes, szimfonikus darabban, majd az először idén februárban Budapesten a Művészetek Palotájában bemutatott ROMANCE (50 perc) cselekményes balett kerül színpadra a Kodály Zoltán-emlékév keretében.

 

 

június 7., szerda, 19.00

Az előadás díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött: 02/52442 961

 

A rendezvény tudományos dimenzióját Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadása teszi hangsúlyosabbá Madách Imre és Arany János barátságáról az Arany János-emlékév keretében. Az előadást követően tárlatvezetés lesz a múzeumban amájusban megnyílt Madách Imre és Arany János barátsága c. kiállításon.

június 7.,  szerda    11.00

SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižkova 18

 

 

Ahogy azt már az előző években is megszoktuk, egy ilyen rendezvénysorozaton a magyar gasztronómiának is kiemelt helye van. A magyaros ételek, italok és ízek nagy választéka a Hviezdoslav téren megrendezésre kerülő Gasztronómiai Fesztiválon lesz elérhető, ahol 40 stand lesz a Hviezdoslav-téren a legkülönbözőbb ételekkel és italokkal. Megkóstolhatjuk majd a hungarikumnak számító eredeti karcagi birkapörköltet, lesz Csíki Sör, borkóstoló, különböző kézműves termékek.

 

Kép: archív

 

június 8. / 12.00–22.00,  június 9–11. / 10.00–22.00

 

Könnyűzenei kínálat

 

A könnyűzenei palettát többek között a Balkán Fanatik, a Budapest Ragtime Band, Takács Nikolas, a Jóvilágvan, Pál István prímás, Belau, Szomora Pál és a Tekla Klebetnica képviseli.

 

Említést érdemel továbbá Rechnitzer János  Formák, Terek, Dimenziók című gyűjteménye, mely a Zichy palotában lesz látható egészen augusztus  28-ig

 

Takács Nikolas. Kép: archív

 

Ezen kívül lesznek gyerekelőadások, V4-es konferencia és kiállítás Az EU jövője a V4-es országok perspektívája címmel, hungarikumok kóstoltatással egybekötött magyar-szlovák üzleti fórum stb.

 

A pozsonyi Magyar Kulturális Hét részletes programja itt megtekinthető.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!