Szombaton rendezik az idei, immár 62. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Ukrajna fővárosában, Kijevben. A rangos verseny hosszú története során bebizonyította, hogy a dalok erejével képes összefogni az induló nemzeteket – legyenek azok Európából, vagy a kontinensen kívülről – és a zene szeretete egy olyan határokat nem ismerő szenvedély, mely legtöbbünkből kihozza a lelkes rajongást.

 

Az Eurovízió kezdete óta az országok jönnek-mennek, viszont a fesztivál még soha nem örvendett akkora érdeklődésnek, mint most. A 2017-re jósolt rekord nézőszám mellett csak tippelgetni tudunk, mit hoz az idei show. A szűkös költségvetés ellenére a résztvevőknek kimagasló szereplést kell produkálniuk, hogy a tavalyi elképesztő, 204 milliós nézettséget felül tudják múlni.

 

A nagy kíváncsiság oka, hogy már Európán kívül is népes rajongótábor alakult ki, olyan országokat köszönthetünk az indulók között, mint Örményország, Azerbajdzsán, Izrael, sőt Ausztrália!

 

 hirdetes_810x300  

Magyarország és az Eurovízió

 

Magyarország 1994 óta tagja a dalfesztiválnak. Habár az első részvételkor elért, bravúros negyedik helyezést azóta nem sikerült felülmúlni, az utóbbi években is tanúi lehettünk néhány igazán színvonalas és eredményes szereplésnek. Már az Eurovízióra való kijutásért is igazán meg kell küzdeni a magyar előadóknak, hiszen a 2012 óta megrendezésre kerülő többfordulós válogatóverseny „A Dal” nyertese képviselheti az országot az európai megmérettetésen.

 

A 2010-es évet követően a legtöbb magyar induló már vett részt hasonló versenyen korábban, hiszen a legutóbbi hét előadóból öten szerepeltek tehetségkutatókon, a Compact Disconak pedig több éves előadói tapasztalata volt. Rúzsa Magdit is még a Megasztár harmadik szériájából ismerhettük, az Eurovízión 2007-ben elért kilencedik helyezése sokáig megismételhetetlennek tűnt.

 

2013-ban viszont jött az örök különc ByeAlex, aki korábbi előadói tapasztalat nélkül, nagy meglepetésre a tizedik helyen végzett, 2014-ben Kállay- Saunders András pedig minden idők második legjobb magyar eredményét produkálva az ötödik lett „Running” című dalával.

 

Freddiere, Boggiera, és Wolf Katira tisztán emlékezhetünk a közelmúlt tévés énekes műsoraiból, viszont az idén nevezett Pápai Joci is indult tehetségkutatón, méghozzá 2005-ben a Megasztárban. Mindannyian drukkolunk neki, hogy minél jobb helyezést érjen el, autentikus és fülbemászó „Origo” című dalával!

 

Szeretnél többet tudni az Eurovízióról? Érdekel, mely országok támogatják egymást mindig a szavazataikkal? Hol, mekkora nézettségnek örvend a verseny? A ShopAlike nemzetközi csapata készített egy remek, interaktív térképet, ami tele van érdekes információkkal és a legemlékezetesebb pillanatokkal. Kattints az egyes országokra és tudj meg mindent egy helyen a versenyről!

 

 

Nyitókép: eschungary.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!