Hétfőn este a Ferencváros szentélyében a Groupama Arénában adott nagysikerű koncertet az elektronikus zene atyjaként aposztrofált brit trió, a Depeche Mode. A több, mint két órás előadásra 25 ezer rajongó volt kíváncsi.

 

Az 1980-ban London egyik külvárosában, Basildonban alapított együttes a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, Magyarországon rendelkeznek az egyik legrégebbi és máig aktív rajongói közösséggel. A tegnapi a 11-ik fellépésük volt Magyarországon, ahol a márciusban megjelent soron következő Spirit nagylemezüket voltak hivatottak bemutatni. Az új szerzemények mellett természetesen nem maradhattak el a mára örök klasszikussá avanzsálódott dalok, mint az Enjoy the Silence, a Personal Jesus vagy a World in My Eyes sem, amelyeken generációk nőttek fel.

 

[stw]

 

 hirdetes_300x300  

A banda a 37 éves fennállása alatt megélte mindazt, amit egy zeneileg meghatározó zenekar íratlan szabályi megkövetelnek. Tagcseréket, a frontember Dave Gahan drogproblémáit, majd több mint 2 perces szívmegállását, Martin L. Gore alkoholizmusát vagy Andy Fletcher billentyűs depresszióját. Az 1993-as Devotional túlságosan elnyújtott világkörüli turné majdnem végzetes lett a zenekar számára, ám a frontember sikeres rehabilitációját követően az 1996-os visszatérő Ultra nagylemez kivívta mind a kritikusok, mind a rajongók elismerését is.

 

A képen Dave Gahan

A május elején Svédországban indult Global Spirit nevű turné sikerét mi sem tükrözi jobban, mint hogy a jövő márciusra meghirdetett Mexico városában tartandó koncertre elővételben 5 perc alatt elfogyott a 68 ezer jegy.

 

Nem csak zenés produkció, hanem felejthetetlen élmény

 

A budapesti show nem csak fényeffektusokkal gazdagított zenés produkció volt, hanem a számok alatt a kivetítőkön futó rövid filmekkel, animációkkal tűzdelt vizuális (és felejthetetlen) élmény is. Jó volt látni, hogy a zene kortalan: őszülő halántékú szülők kézen fogva vezették be tizenéves gyermekeiket az arénába, hogy ők is részesei lehessenek ifjúkoruk egy szeletének.

 

Az estnek több csúcspontja is volt, az egyik a másfél éve elhunyt popikon Dawid Bowie előtti tisztelgés, Heroes című számának megidézésével. A másik a Newer Let Me Down Again című szám alatt a közönség karlengetése volt, ami egy széllel fújt búzamezőre hasonlított. A magyarországi Mode rajongók kezdeményezésére a dal zárórészénél fehér kesztyűs kezek lendültek a magasba, ami szemmel láthatólag a zenekar tagjait is meglepte.

 

4:15 percnél a karlengetés. Newer let me down again…

 

Az előző évekhez képest az idő kegyes volt a rajongókhoz az égi áldás most elmaradt (nem úgy, mint Pozsonyban, ahol végig ömlött az eső, mintha dézsából öntenék). Aki ott volt még sokáig emlékezni fog az este különlegességére, reménykedve, hogy a frontember betartja szavát és eleget tesz pár év múlva az elköszönésében az elhangozottakra. ’ See you next time ’ – Találkozunk legközelebb.

 

 

Dian Csaba

Nyitókép: kisalfold.hu/Réti Zsolt

 

Depeche Mode koncert Pozsonyban, 2017. május 20-án szakadó esőben: 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!