Ma 75 éves a Beatles alapító tagja, Sir Paul McCartney - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Egyéb

Ma 75 éves a Beatles alapító tagja, Sir Paul McCartney

A Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.

 

Valahol a világon minden percben felhangzik egy dala

 

Sir Paul McCartney, korunk legsikeresebb dalszerzője, a popzene első milliárdosa, számtalan sláger írója június 18-án tölti be a 75-öt.

 

SJE Nyílt nap

Liverpooli munkáscsaládban nőtt fel, s bár vett zeneórákat, hallás után tanult meg játszani zongorán és trombitán, majd azon a gitáron. Tizenhat éves volt, amikor megírta egyik első dalát When I’m Sixty Four címmel. Szerzeményét Frank Sinatrának szánta, de végül csak az 1967-es Bors őrmester albumon jelent meg, s akkor vették fel, amikor Paul apja 64 éves lett.

 

Fotó: Pinterest

 

McCartney 1957-ben egy templomi fesztiválon találkozott John Lennonnal, akivel Quarrymen néven alapítottak együttest. A formáció, amelyhez nem sokkal később csatlakozott a gitáros George Harrison is, több név- és tagcsere után Beatles néven futott be, s a dobok mögött akkor már Ringo Starr ült. A Beatles hatását nehéz volna túlbecsülni a hatvanas évek zenéjére, ifjúságára, nem csak kulturális, társadalmi jelenségnek is számítanak.

 

McCartney műve egyebek között a Hey Jude, a Let It Be és a Yesterday is, melyek minden idők legtöbbször, több mint 2200 alkalommal feldolgozott dala.

 

Fotó: LluviaFM

 

A Beatles 1966-ig folyamatosan turnézott, akkor azonban stúdióba vonultak, mert belefáradtak az őket körülvevő hisztériába. A kétperces slágerektől 1967-re eljutottak a popzenét művészet rangjára emelő Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Bors őrmester) albumig, egybehangzó vélemény szerint minden idők legjobb nagylemezét alkotva meg. Az együttesen belül azonban egyre erősebbek lettek a feszültségek, s 1970-ben Lennon és McCartney dühös szakmai, személyes és pénzügyi viták közepette búcsút intett egymásnak.

 

Kétszeresen is a rockzene halhatatlanja

 

A gombafejűek közül szólóban minden kétséget kizáróan Paul futotta be a legsikeresebb karriert. 1969-ben másodszor is megnősült, feleségével, Lindával Wings néven együttest alapított, turnézott, sikerszámokat írt. Életének talán legnehezebb éve 1980 volt, amikor előbb marihuána birtoklásáért kapcsolták le, majd következett John Lennon meggyilkolása, akivel nem sokkal korábban békült ki.

 

Fotó: Pinterest

 

1997-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, így a Sir címet is neve elé írhatja. A kitüntetést nem zenei munkásságáért, hanem emberbaráti tevékenységéért kapta, mert popfőiskolát alapított, s lelkesen támogatja a legkülönfélébb humanitárius szervezeteket. A Beatles tagjaként már megkapta a Brit Birodalmi Rend tagja (MBE) kitüntetést, ez akkoriban hatalmas vihart kavart, számos korábbi kitüntetett küldte vissza érmét, mert nem akart osztozni a címen “a gombafejű narkósokkal”.

 

Emellett tagja a brit Királyi Zeneakadémiának, megkapta az amerikai Kennedy Központ díját és nem amerikai állampolgárként először a Gershwin-díjat. A zenész jelenleg harmadik feleségével, egy amerikai üzletasszonnyal él, előző házasságaiból öt gyereke született.

 

Paul McCartney és felesége, Nancy Shevell (Fotó: Pinterest).

 

Sir Paulról még tudni érdemes, hogy valahol a világon minden percben felhangzik egy dala. A Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el. Természetesen a rockzene halhatatlanja, méghozzá kétszeresen is, egyszer mint a Beatles tagja, egyszer pedig a saját jogán, Grammy-díjból 21-et őriz odahaza.

 

MTI

Nyitókép: Billboard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket