Kutyával mindent sikeresebbé lehet tenni – ez volt az osztrákok receptje a kilencvenes évek elején, és egy sima nyomozós krimisorozatot megspékelték egy négylábúval. Így született meg Rex felügyelő, amely évekig milliókat ültetett a képernyők elé. A szlovákok most saját adaptációval Pozsony utcáin támasztják fel a Rex-mítoszt.

 

A négylábú nyomozó Bécsből hódította meg a világot

 

Az osztrák sorozat a rendőrnyomozóról és Rex névre hallgató szuperokos németjuhászról 1994 és 2004 között tíz évadot élt meg. A legenda szerint a sorozat készítői egy kocsmában tanácskoztak a jövő sikersorozatának főszereplőjéről, ám amikor nem jutottak dűlőre azt mondták: aki elsőként bejön az ajtón, arról készítenek sorozatot. A várva várt érkező egy német juhászkutya volt, aki gazdája után futott be a kocsmába, a többi pedig már történelem.

 

 hirdetes_300x300  

A Rex felügyelő a legtöbb krimisorozathoz hasonló felépítést követ: minden rész egy darab bűntény, amelyet megoldanak a főhősök. Emiatt nem okozott problémát, ha egy-egy rész kimaradt valaki számára, ezért is volt kedvelt sorozat.

 

 

Ami miatt azonban igazi sikereket ért el, az maga a főhős, Rex. A németjuhász a legkülönbözőbb bűntényeket is megoldotta, emellett magasfokú inteligenciáról tett tanúbizonyságot: rengeteg trükköt tudott, és szinte emberként viselkedett. A siker érdekében a készítők egészen Hollywoodig mentek, az álomgyár akkori első számú állatidomárát, Theresa Ann Millert szerződtették a kutya betanítására. Rex megformálója Reginald von Ravenhorst volt, az első öt évadban ő játszotta a szuperkutyát.

 

Az első négy évadban Moser felügyelővel tisztították meg Bécs városát a rosszfiúktól. A Tobias Moretti által alakított felügyelő halála globális felmordulást váltott ki a nézőkből, ám hamar szívükbe fogadták a helyére érkező Gedeon Burkhardot, aki Brandtner nyomozóként vette át a stafétát. Ekkor több, az eredeti felállásban szereplő színész is otthagyta a sorozatot. Brandtner a hetedik évad végéig oldotta a bűntényeket Rexszel, ezután több újabb szereplőt és szálat igyekeztek bevonni a történetbe. A sorozat azonban kérlelhetetlenül elindult a lejtőn, az új szereplők nem nyerték el mindenki tetszését.

 

 

A nagy sikerre való tekintettel a négylábú felügyelő előzményfilmet is kapott, így készítették el 1997-ben a Rex, a kölyökfelügyelőt, amely a németjuhász kölyökkorára fókuszált. Egy másik spin-off is készült, a nyomozócsapatból ismert Stocki kalandjairól. A Stockinger című sorozat két évadot élt meg 1996 és 1997 között, egy epizódban pedig Rex is feltűnt benne.

 

A hanyatlás és az olasz Rex

 

2004-ben, tíz év után a nézettségi adatok már korántsem hozták azt a szintet, amit a sorozat legsikeresebb éveiben. Az osztrákok éppen ezért úgy döntöttek, nem folytatják a négylábú nyomozó kalandjait, az olaszok viszont nagyon szívesen folytatták volna, így megvették a sorozat lincencét. A tizedik évad után teljes egészében az olaszok vették át Rex történetét, onnantól kezdve Rómában nyomoz a rendőrkutya.

 

A Rex Rómában nyolc évadot élt meg, az utolsót 2015-ben vetítették, de ennek népszerűsége elenyésző. Az egyes évadokban már túl gyakran cserélődtek a főszereplők, ráadásul a legendás kutya alakja is meglehetősen megkopott. A magyar AXN csatornán vetítik a részeit, Rex felügyelő – elit alakulat címen.

 

A több mint 50 országban vetített eredeti sorozat fénye már sehol, ám mindenki emlékében kitörölhetetlenül él az ablakon átugró, barátságos fizimiskájú kutya képe. Két rexmentes év után most a szlovákok próbálkoznak a mítosz leporolásával.

 

Pozsonyi bűntények reszkessetek!

 

A Rexet természetesen a szlovákiai nézők is láthatták, a sorozatot a Markízán vetítették 1995-től. A tévécsatorna most úgy döntött, ismét képernyőre küldi a négylábú zsenit, ám nem Bécs vagy Róma utcáira, hanem egyenesen Pozsonyba. Martina Lišková, a csatorna programigazgatója azt mondta, hogy az új változat ugyanazt a koncepciót követi majd, mint az eredeti széria, ám teljes egészében a szlovák valóságba lesz helyezve.

 

„Tehát újabb lesz, szebb és vidámabb”

 

– tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a fiatalabb generációt is szeretnék megfogni a sorozattal, így egy fiatal, jóképű színészt kerestek a nyomozó szerepére.

 

 

A szlovák Mosert Juraj Bača, egy fiatal szlovák színész alakítja majd, a sorozatban ő lesz Richard Majer kapitány. Bača nagy lelkesedéssel vágott bele, mivel elmondása szerint az egyik kedvenc sorozata volt az osztrák Rex. Természetesen ismét egy németjuhász lesz a címszereplő, amelyet nem is egy, hanem három kutya játszik majd: Odin, Joši és egy valóban Rex névre hallgató kutya.

 

Érdekesség, hogy az ebeket ugyanaz a cég biztosítja, amelyik az eredeti Rexet is. A főszereplő szerint nagyon hamar meg lehet szokni a kutyás forgatást, ám a munka alatt rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a kutyákra: csak ő, a trénerek és a jelenetben szereplő többi színész érhet a hozzájuk, nem lehet tehát őket dögönyözni naphosszat.

 

A produkció már javában forog, a Markíza őszre ígéri a bemutatását. A rendezést sem bízták a véletlenre, az a Peter Bebjak ülhet a rendezői székbe, aki a Karlovy Vary Filmfesztiválon díjat nyert Čiara című filmjével. A televíziózás világa sem ismeretlen számára, több sorozatot csinált már a JOJ tévének, de a csehek is több műsort köszönhetnek neki.

 

Polák Zsóka

 

(Fotók: TV Markíza)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.