Huszonhat éve távozott az égi színpadokra minden idők egyik legjobb előadóművésze. Freddie Mercury-nek és a Queennek bérelt helye van szinte az összes zenei leg-listán, ami nem véletlen: azóta is kevés ilyen energiambombaként robbanó és egyben végtelenül alázatos tehetséget ismerhettek a zenekedvelők, mint amilyen ő volt, ráadásul a magyarok kedvéért még a Tavaszi szelet is megtanulta. 

 

Polák Zsóka írása

 

Kurt Cobain, a Nirvana frontembere 3 évvel Mercury halála után lett öngyilkos, híressé vált búcsúlevelében a következőként utalt a Queen énekesére:

 

„Például, amikor ott vagyunk a kulisszák mögött, és kialszanak a fények és tombolva felzúg a tömeg, ez nem hat rám úgy, ahogy Freddie Mercury-ra hatott, aki láthatóan imádta a tömegből felé áradó szeretetet és rajongást, amit én abszolút csodálok és irigylek.”

 

 hirdetes_810x300  

Mercury-t pedig ez éltette: aki volt olyan szerencsés, hogy élőben lássa, de már a számítógép képernyőjén át a koncertfelvételekből is egyértelműen árad az energia és magával ragadja az embert zenei ízléstől függetlenül. Freddie Mercury a világ valaha élt legjobb, szó szoros értelmében vett előadóművésze volt, akit a színpadon ugrálva szinte szétvetett az energia. Hangterjedelme négy oktáv volt, egyedülálló hangjának titkát cseh és svéd tudósok is vizsgálták már.

 

 

Annak ellenére, hogy nem volt se férfias, se kifejezetten jóképű – jellegzetesen elálló fogaival ő sem volt kibékülve -, ráadásul bombasztikus színpadi díszlet vagy koreográfia sem jellemezte a Queen-fellépéseket, mégis, egy szál atlétában úgy tudta felrobbantani a színpadot, hogy mindenkit magával rántott.

 

Imádta a közönségét, ráadásul jellemzően nem elégedett meg annyival, hogy nagy nehezen megtanulta az adott ország nyelvén a köszönöm és a sziasztok szavakat, hanem például az 1986-os budapesti fellépésén több tízezer magyar szívébe lopta be magát azzal, hogy elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt:

 

 

Huszonöt percig volt a színpadon, mégis kikiáltották minden idők legjobb rockkoncertjének

 

Ezt szemléltetendő elég csak megnézni az 1985-ös Live Aid koncertet a Wembley Stadionban, amelyet Bob Geldof rendezett meg az afrikai éhezők kisegítésére. A koncert két helyszínen, Londonban és az amerikai Philadelphiában zajlott nagyjából 16 órán keresztül, és elnézve a fellépőket az évszázad zenei eseménye volt: David Bowie, Bob Dylan, Elvis Costelo, Elton John, Paul McCartney, a Black Sabbath, a U2, Sting és még rengetegen álltak ki a jó ügy érdekében.

 

Egy ilyen közegből nehéz kitűnni, a Queennek viszont sikerült: a rendelkezésére álló 25 percben nyolc dalt adott elő zenekarával, de olyan elsöprő energiát és karizmát árasztott, hogy a zenészek és a kritikusok nagy része egyből kikiáltotta az évszázad rockelőadásának.

 

 

Az indiai származású brit zenész a legpontosabb feltételezések szerint két évvel a Live Aid koncertje után, 1987-ben fertőződhetett meg a HIV-vírussal. Betegsége rányomta a bélyegét zenei munkásságára is, egyre kevesebb albumot adtak ki, 1988 után pedig szinte egyáltalán nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

 

Nem csak a közvélemény elől, de a zenekar elől is titkolta állapotát, nekik két évvel később, 1989-ben mondta el: gyógyíthatatlan betegségben szenved.

 

Súlyos betegen is maximalista volt

 

Utolsó albumukat, az Innuendot 1991-ben adták ki. Mercury állapota ellenére aktívan kivette belőle a részét, ráadásul a klipekben is szerepel: a lemez első videoklipjét, a Headlongot majdnem napra pontosan egy évvel az énekes halála előtt vették fel, és még a régi energiájával ugrálta végig.

 

Az azt követő I’m Going Slightly Madnél azonban már rosszabb volt a helyzet, Mercury akkor már nagyon beteg volt, egyértelműen látszottak rajta a kór nyomai. A klipeket jegyző német DoRo rendezőpáros ezért fekete-fehér videót készített, erősre sminkelték az énekest, és parókát adtak rá.

 

Mercury tisztában volt állapotával, az albumban viszont még maximálisan kivette a részét.

 

„Akkor is kib*szottul meg fogom csinálni, drágáim!” – mondta — vodka le — majd ment, és tényleg megcsinálta. Teljesen széttépett az az ének”

 

– nyilatkozta az együttes gitárosa, Brian May zenésztársáról.

 

Utolsó videoklipük a These Are The Days of Our Lives volt, amelyben a nosztalgiáról és a visszatekintésről énekelt. A fekete-fehér trükköt itt is alkalmazták, hiszen 1991 májusában már a haldoklás küszöbén állt, és egy helyben gesztikulálva adta elő a számot, ám nehezen feledhető a macskás ingben haldokló sztár jelenléte, aki még mindig elemi erővel bír.

 

 

Az utolsó hónapjaiban azonban lehetetlenné vált számára a munka is, novemberben pedig úgy döntött, nem szedi tovább az őt életben tartó gyógyszereket. A betegségét továbbra is tagadta, végül 1991. november 23-án egy közleményben tudatta a világgal: AIDS-es. Egy nappal később, 45 éves korában örök nyugovóra tért.

 

Teljes erőbedobással készül az életrajzi film

 

A film a Bohemian Rhapsody címet kapta, és a zenekar első tizenöt évét dolgozza fel, kezdve az 1970-es megalakulásuktól egészen az 1985-ös Live Aid koncertjükig bezárólag. A filmet Bryan Singer (X-Men-filmek, Superman visszatér) jegyzi, Queen-tagok pedig szintén részt vesznek benne: Roger Taylor dobos és Brian May gitáros a film zenei producerei.

 

A projekt már 2010 óta tervben van, azóta ment a huzavona, ki játssza el a legendát, nagyon sokáig Sacha Baron Cohen nevét lebegtették, aki külsőre még hasonlít is Mercury-re. Később azonban mégsem rá, hanem a Mr Robotból ismert Rami Malekre esett a választás.

 

A 36 éves amerikai színész a sorozatkedvelők számára lehet elsősorban ismerős, tavaly Emmy-díjat nyert a hacker megformálásáért, filmekben eddig jelentéktelen mellékszerepeket játszott – ő volt a fáraó az Éjszaka a múzeumban mindkét részében, illetve egyiptomi vámpírként feltűnt a Twilightban is.

 

Akinek eddig volt is kétsége affelől, hogy esetleg nem döntöttek jól, azt meggyőzte az a fénykép illetve a videó, amit a forgatáson készítettek róla: Malek megszólalásig hasonlít Mercury-ra, és még a mozgását is tökéletesen utánozza el.

 

Rami Malek mint Freddie Mercury (Fotó: Nick Delaney/Fox)

 

A film még javában forog, a felvételeket idén szeptemberben kezdték, a Wembley Stadion mását már fel is építették London közelében, és a nyilvánosságra hozott fotó alapján a legendás koncert jeleneteit már forgatják is. A filmet leghamarabb jövő karácsonykor láthatjuk, Amerikában 2018. december 25-ére van kiírva a premier.

 

Aki azonban nem bírja addig újrahasznosított Queen nélkül, annak is van lehetősége élőben hallgatni a legendás dalokat. Ha Mercury nem is, a legenda tovább él, az ex-Queen tagok 2004-ben Paul Rodgersszel kiegészülve indultak turnézni, ami a kedvezőtlen fogadtatás miatt végül kudarcba fulladt.

 

Nem lehet azonban elég bőrt lehúzni a Queen-mítoszról, és 2012-ben az American Idol-nyertes Adam Lamberttel újra felmelegítették a slágereket. A turné jelenleg is tart, néhány héttel ezelőtt Budapesten is – Brian May emlékezett a Tavaszi szél varázsára, és elgitározta azt. Emellett turnézik a világban a We Will Rock You nevezetű Queen-musical, amely éppen ezen a hétvégén érkezik szintén Budapestre, Szlovákiát eddig elkerülte.

 

 

A legtöbb kritikus azt emeli ki ezekkel a produkcióval kapcsolatban, hogy nem az igazi, viszont élőben Queent hallgatni bő kárpótlást jelent. De hogy is lenne az igazi, ha a Queen szíve és lelke 26 éve nincs köztünk? Zenéiben azonban továbbra is ott van az a dübörgő energia, és azt a hagyatékot hagyta rajongóira, amit szeretett volna: egy Don’t Stop Me Now hallatán senkinek sem a szomorkodás, hanem az életigenlés és a hála jut eszébe.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!