A versek iránti szeretetemet legfőképp édesanyámnak köszönhetem, aki a kilencedik szülinapomra egy Petőfi Sándor válogatott verseiből álló kötettel lepett meg.  Később sokat hallgattam a felvidéki Kicsi Hang együttest, akik szintén fontos szerepet játszottak abban, hogy a focilabda mellett maradjon bennem egy kis művészlélek is.

 

Majd húsz esztendő elteltével édesanyám születésnapjához közeledvén kezem ügyébe akadt az a bizonyos Petőfi kötet. A vers mindig ugyanaz marad, s a versből mindig szeretet fakad – futottak át Kovács Ákos negyed évszázada írt sorai az agyamon és ezek a sorok egyben ötletet adtak egy szülinapi meglepetéshez, egy különleges előadáshoz.

 

Hallgatni Arany

 

 hirdetes_300x300  

Mivel 2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját, a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította az idei évet. Ennek apropóján a költővel kapcsolatos különböző ünnepségek, megemlékezések kerültek megrendezésre egész évben.

 

Kép: akos.hu

 

Az Arany-emlékév támogatásával jöhetett létre Kovács Ákos “Egy óra Arany Jánossal“ című előadása is. A Kossuth-díjas énekes ezúttal versmondó színészként lépett pódiumra, s mutatta be legkedvesebb verseit. A nagy balladáktól a kevésbé ismert verseken át a derűsebb tételekig. Az október eleji első előadások a Nemzeti Színházban kerültek megrendezésre, s ezek egyikével sikerült kedveskednem édesanyámnak.

 

Felejthetetlen élmény volt az első sorból megtekinteni ezt a csodálatos előadást.. Igazán nehéz megfelelő jelzőket találni erre az estre, a lelkiség, ami érezhető volt a Kaszás Attila teremben – lábremegős élmény volt. A családias nézőszám még meghittebbé varázsolta az amúgy is különleges hangulatot. A jelenlévők lélegzetvisszafojtva, mély átéléssel követték Ágnes asszony történetét és mosolyogták meg Szűcs György gazda nem létező bajuszát. Nehéz lenne egy verset kiemelni a repertoárból, de Péter és Pál fülemiléje bizony gyönyörűen dalolt.

 

Arany János. Kép: archív

 

A versek ereje hatalmas

 

S, hogy kinek dalolt?! A budapesti előadásokon kívül számos vidéki teltházas rendezvényre is sor került. Érdemes megemlíteni, hogy Kanadába is eljutott a produkció, az ősz folyamán öt nagyváros, köztük Toronto érintésével. Akinek felkeltette az érdeklődését az említett műsor, annak január végéig van lehetősége megtekinteni Budapesten a Nemzetiben, illetve több vidéki helyszínen is. Megjelent egy szépséges hangos könyv is az előadás hanganyagával, ahol CD-korong mellett antik hatású, keményfedeles verseskönyvet kap kézbe a hallgató-olvasó.

 

Megjelent egy szépséges hangos könyv is az előadás hanganyagával, ahol CD-korong mellett antik hatású, keményfedeles verseskönyvet kap kézbe a hallgató-olvasó. Kép: A szerző felvétele

 

A mai rohanó világban úgy érzem, eltávolodtunk kicsit a könyvektől, irodalomtól. Véleményem szerint a versek ereje hatalmas és nemcsak kulturális élményt nyújthatnak, de lelki felfrissülést is. Ezért is tartom fontosnak, hogy az ünnepek közeledtével fordítsunk egy kicsivel több figyelmet erre, s ne féljünk könyvet ajándékozni karácsonyra.

 

Hamisítatlan aranyat adhatunk, kaphatunk.

 

Kiss Gábor

Nyitókép: nemzetiszinhaz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!