Van mit várni 2018-ban is a mozikban, vessünk azonban számot arról, milyen kiemelkedő pillanatok voltak 2017-ben a filmes szcénában. Akad köztük örömteli, gyalázatos és roppant kínos is, szubjektív listánk következik!

 

Legnagyobb magyar siker – A Mindenki Oscarja és a Testről és lélekről eddigi diadalmenete

 

Jó éveket tudhat magáénak a magyar filmipar: a Saul fia tavaly nyerte el a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscart, idén pedig ismét magyar Oscar-díjast köszönthettünk, Deák Kristóf Mindenki című filmje ugyanis elhozta a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscart.

 

 hirdetes_300x300  

 

Emellett mindenképp érdemes megemlíteni, hogy kifejezetten sikeres év volt a 2017 a magyar filmek számára: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje jelenleg is tarol, a Berlinálén Arany Medvét nyert, a film főszereplője, Borbély Alexandra pedig az Európai filmdíjat a legjobb színésznő kategóriájában. Nem mellesleg pedig bent van a film a jövő évi Oscar-jelöltek szűkített mezőnyében.

 

Legnagyobb visszatérés – Mark Hamill

 

A Star Wars-sorozat Luke Skywalkerje mindössze 25 évesen kapta meg az első trilógia főszerepét csupán néhány tévés szerepléssel a háta mögött. A világhírnevet a fiatal jedi hozta meg számára, ennek megfelelően az első három részben lubickolhatott szerepében és a sikerben is. Ilyen ajánlólevéllel azt hihetnénk, hogy bérelt helye volt a filmiparban, de nem így történt: a Star Wars után ugyan szerepelt filmekben, de ember legyen a talpán, aki kettőnél több olyan művet tud mondani, amiben ő játszott.

 

Egy idő után főleg szinkronszerepeket vállalt, mígnem a legújabb, harmadik Star Wars-trilógiában újra szerepet kapott: Az ébredő Erőben ugyan nagyjából egy percre tűnik fel, Az utolsó jedik viszont már egyértelműen az ő filmje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2D94A58iW5o

 

Jó harminc évvel az eredeti trilógia után végre színészileg és karakterileg is felnő Hamill és Skywalker is – az egykor nyafogós és komolyan vehetetlen fiatal jediből itt már tapasztalt és megkeseredett harcos vált, ráadásul Hamill is megmutatta, tényleg ért a színészkedéshez.

 

Legnagyobb botrány – a Weinstein-lavina

 

Az álomgyár fennállása óta nem volt olyan botrány, ami ennyire alapjaiban rázta volna meg az egész filmes intézményrendszert, mint a szexuális zaklatás-botrány. 2017 októberében a The New York Times cikke indította a lavinát, amelyben több híres színésznő is azzal vádolta meg Hollywood egyik kiskirályát, Harvey Weinsteint, hogy szexuálisan zaklatta őt.

 

Az Oscar-díjas producer először tagadta a vádakat, ám miután olyan A-listás sztárok, mint Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow vagy Salma Hayek is előálltak saját történeteikkel, minden összedőlt a körülötte. Menesztette saját cége, az összes filmes szervezetből kirúgták, elhagyta a családja, és valóságos páriává vált Hollywoodban.

 

Fotó: Richard Shotwell/Invision, via Associated Press

 

Az ügy rávilágított arra, hogy a nőket mennyire kihasználják a filmipar teljhatalmú urai, és hogy a szereposztó dívány fogalma bármilyen gyomorforgató is, nagyonis valós dolog. Ekkor borult a bili igazán, nap mint nap szólaltak fel zaklatott színésznők, újabb és újabb gyomorforgató történetek kerültek napvilágra több szakmabeliről.

 

Így bukott meg Kevin Spacey teljes karrierje, de nem telik el hét anélkül, hogy újabb híresség neve merüljön fel az ügyben. A munkahelyi molesztálások és a nőket ért szexuális zaklatások pedig az egyik legnagyobb figyelmet kapó téma lett sok évtizednyi hallgatás után.

 

Legnagyobb baki – a Kaliforniai álom majdnem-Oscarja

 

Kevés olyan kínos jelenet volt az évben, mit évben, az egész Oscar-díj történetében, mint amikor Warren Beatty és Faye Dunaway borítékot kapva hirdették ki a legjobb filmnek járó díjat. Egy kis malőr miatt ugyanis az a boríték landolt Beatty kezében, ami az előző kategória, a legjobb színésznő díját rejtette. Emma Stone csakugyan a Kaliforniai álomban szerepelt, Faye Dunaway pedig jobb híján a film címét olvasta fel.

 

 

Mikor az egész stáb kiölelkezte magát, és már az érzelmes köszönőbeszédeket is elmondták, akkor jött a háttérből az információ, hogy a borítékok összecserélése miatt nem ők, hanem a Holdfény stábjáé az elismerés. Az este házigazdája, Jimmy Kimmel nem győzött szabadkozni, Beatty is hosszasan magyarázkodott, mielőtt az igazi győztesek feljöttek a színpadra, és átvették díjukat a csalódott stábtól.

 

A legbizarrabb filmes csókjelenet – Fassbender és Fassbender

 

Első hallásra az ember egy eltúlzott művészfilmben képzelné el a lenti jelenetet, semmiképpen sem a legújabb Alien-filmben. A Covenant ugyan becsületesen hozta az Alien-hangulatot és az akciót, viszont teljesen agyoncsapta az olyan bele nem illő és rémesen kínos jelenetekkel, amikor a duplaszerepet játszó Michael Fassbender Walter és David bőrébe bújva lelkizik a létezésről. Ezeket a pillanatokat spékeli meg az a jelenet, amikor Michael Fassbender megcsókolja saját magát, a néző pedig nem tudja, kínjában hova csússzon le a moziszékről.

 

 

Polák Zsóka

(főkép: Shinya Suzuki/Flick)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!