Kedd délután óta ismét itt az Oscar-láz: megint van magyar film a jelöltek között, Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről a legjobb idegennyelvű filmek között mérkőzik meg. 

 

A Testről és lélekről diadalmenetét végignézve nem volt kérdéses, hogy bejuthat az Oscar-verseny szűkített körében, ám kedden nem sokkal három előtt minden kétség eloszlott: Los Angelesben Andy Serkinsék bejelentették, hogy Magyarország jelöltje is ott van a legjobb 5 jelölt között.

 

(fotó: Polák Zsóka)

 

Nem sokkal ezután a film forgalmazója, a Mozinet sajtótájékoztatót hívott össze Budapesten, ahol az újságírók gratulálhattak a stábnak, és feltehették kérdéseiket. Enyedi Ildikóék szinte kicsattantak a boldogságtól, és rendkívül szimpatikusan és alázatosan nyilatkoztak a sikerről.  A Három Holló alagsorában jelen voltak a rendezőnő oldalán a főszereplők Borbély Alexandra és Morcsányi Géza; Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő producerek, Herbai Máté operatőr, Szalai Károly vágó és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, de Enyedi Ildikó a közönség sorai közül felszólította a színpadra Balázs Ádám zeneszerzőt és Nagy Ervin színészt is.

 hirdetes_300x300  

 

Enyedi Ildikó – aki szerdán már Tokióba utazik – elsősorban az amerikai Akadémia nyitottságát emelte ki. Azért kaphatnak ilyen filmek is figyelmet, mint az övé, mert az Akadémia kezdi újragondolja magát, próbál nyitni más, kevésbé megszokott típusú filmek iránt is.

 

 

(Fotó: Polák Zsóka)

A Netflix a bejelentés után szinte azonnal gratulált, és tárgyalásokat bocsátottak előre. Mécs Mónika producer szerint ez egy fontos lépés a film forgalmazásának szempontjából, a napokban „beizzítják a rakétákat”. Szalai Károly, a film vágója Szabó István idézte, amikor a filmmel kapcsolatban kérdezték: „a film segít élni”, szerinte a Testről és lélekről is éppen ilyen.

 

Előkerült a film marketingkampányának a kérdése, hiszen míg Magyarországon és Európában különösebb marketingkampány nélkül került be a köztudatba a Testről és a lélekről, addig Amerikában nem játszották a mozik, és nem is igazán kampányoltak. Két városban, Los Angelesben és Torontoban volt látható a film, ráadásul az Akadémia szigorú szabályai szerint a díjátadóig mindössze hat vetítést engedélyeznek, márpedig most neki kell feküdni annak, hogy minél szélesebb körhöz juthasson el az alkotás.

 

Morcsányi Géza, a film egyik főszereplője azonban egyáltalán nincs kétségbeesve a marketingkampány eddigi csekélysége miatt: szerinte nem kell egyedüli megmentőként reménykedni a marketing erejében, hiszen éppen ez a film mutatta be, hogy fölöslegesen nagy marketingkampányok nélkül is a legmagasabbra tud törni a műalkotás, ha rejlik benne potenciál – őt például még Szarajevóban is felismerték a villamoson.

 

A film másik főszereplője, a felvidéki származású Borbély Szandra is kiemelte, hogy a produkciónak hála Szlovákiából és Prágából is megkeresték már, többek közt A négyzet főszereplőjével, Claes Banggel fog együtt forgatni. A színésznő egyébként nem volt ott a stábbal, amikor online nézték az Oscar-jelöltek bejelentését, mert éppen aludt. Ezzel kapcsolatban osztotta meg azt a kis anekdotát, hogy a röpke egyórás alvás alatt azt álmodta, hogy nincs a film a jelöltek között, majd mikor felébredt, és egy újságíró telefonon gratulált, akkor lepődött meg a legjobban és azonnal hívta Enyedi Ildikót.

 

A rendezőnő legújabb filmtervéről is elárult egy keveset: életében először irodalmi adaptációt rendez, méghozzá Füst Milán egyik művéből, A feleségem történetéből. „Remélem, ezentúl a reptéri várókban nem csak Márait lehet majd kapni, hanem Füst Milánt is.”

 

Az, hogy a Saul fia és a Mindenki Oscarja után zsinórban harmadszor is avathatunk-e új magyar győzelmet, március 4-én derül ki.

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!