Február 2-án, a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében került sor arra az emlékkonferenciára, amelyet a Magyar Területi Színház megalakulásának 65. évfordulója alkalmából rendezett a Dialóg nonprofit szervezet. A konferenciát Varga Emese, a jogutód Jókai Színház jelenlegi dramaturgja nyitotta meg, majd három előadással folytatódott a program.

 

Az elsőt – „Déryné örökösei” címen – Tóth László színháztörténész tartotta, aki az 1953-as alakuló összejöveteltől egészen napjainkig vázolta fel a színház történetét.

 

Tóth László

 

Őt Pásztó András, a Thália Színház dramaturgja követte, aki a kassai társulat megalakulását és önállósodásának folyamatát ismertette.

 hirdetes_810x300  

 

Pásztó András

 

Harmadik előadóként Hizsnyan Géza színikritikus lépett a pódiumra, aki a két társulat rendszerváltás utáni szakmai fejlődéséről beszélt. Vitathatatlanul ez volt a konferencia legértékesebb előadása: egyrészt kendőzés és múltbeli megszépítés nélkül szólt a hat és fél évtized alatt elkövetett hibákról, szakmai zsákutcákról, rendezői melléfogásokról és színészi botlásokról, ám ugyanígy kiemelte az emlékezetes előadásokat, rendezéseket és színészi alakításokat is.

 

Hizsnyan Géza

 

Ezt követően az egykori színházigazgatók visszaemlékezéseit hallhattuk: egyebek között Dráfi Mátyásét, aki 1969-ben mindössze 27 évesen került erre a posztra. Máig ő a színház legfiatalabban kinevezett igazgatója.

 

Dráfi Mátyás

 

A rendezvény megható pillanata volt Ferenczy Anna köszöntése, aki a színház alapító tagjainak egyike volt, és aki az 1953. január 31-ei első bemutatón, Urbán Ernő Tűzkeresztség című darabjában Bozi Marika szerepét játszotta.

 

Ferenczy Anna

 

Összegzésképpen pedig egy imponáló számadat is elhangzott a konferencián: a Magyar Területi Színház, a Jókai Színház és a kassai Thália Színpad/Színház a 65 év alatt összesen 228 darabot vitt színre…

 

Vas Gyula

A fotók a szerző felvételei.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!