Péntek este újra fekete ünnep volt a Papp László Budapest Sportarénában. A session zenészekkel kiegészített brit elektronikus trió fergeteges két órát varázsolt magyarországi rajongóinak. A mostani koncertre nem kellett sokat várni a világ talán egyik legszenvedélyesebb mode fanjainak, hiszen utoljára 2017. májusában láthatták a Groupama Arénában a kedvenceiket.

 

Nekem ez az ötödik koncertem volt és ugyanolyan várakozással teli napok előzték meg, mint az első 2006-os lyonit. Az előadás 8 órára volt meghirdetve, ami az elő zenekarnak is köszönhetően csaknem 45 perces késéssel kezdődött. A kissé foghíjasnak tűnő lelátók és maga a küzdőtér is a kezdésre zsúfolásig megtelt. A valamikor az elektronikus zene berkein belül megannyi újítást magáénak tudó banda évek óta megszokott klisék szerint működik.

 

Péntek este újra fekete ünnep volt a Papp László Budapest Sportarénában. Kép: Dian Csaba

 

Profi módon, óramű pontossággal hozzák a tőlük elvárhatót. Ezen felül semmi újat nem kaptunk.

 hirdetes_810x300  

 

A frontember ruhatára, színpadon való mozgása nem változik. Fekete szűk nadrág, mellény és alatta csupasz felsőtest, amelyen már látszik a rock sztárok nem éppen kolostori steril élete. Az új dalok már régóta nem működnek sem az aktuális lemezeken, sem élőben. A nyolcvanas évek végén megjelent Violator, vagy az azt követő Songs Of Faith and Devotion sikerét már szinte lehetetlen túlszárnyalni.

 

Az azóta velük öregedő rajongók nem az aktuális sorlemez politikától sem mentes dalai végett jöttek el. Az Enjoy the Silence, World in My Eyes vagy a karlengetős Newer Let Me Down Again csúcsai az estének. Az igazi katarzist ekkor élem át én is. Ha másért nem is, ezekért a percekért már biztos nem sajnálom annyira a száz eurós jegy árat.

 

Közel negyven éven át a csúcson maradni nem kis teljesítmény. A gombamód szaporodó zenekarok, az interneten ingyen letölthető tartalmak átírták a zenei piac íratlan szabályait. A koncertezés, a kimerítő világkörüli turnék más értelmet kaptak. A Depeche Mode sem kivétel ez alól. A három-négyévente megjelenő sorlemezt mindig egy hosszú és kimerítő turné kíséri. Valószínű, a srácok itt kalapozzák össze a nem olyan távoli nyugdíjas évek biztos alapjait.

 

A kiadókkal kötött szerződések, a megfeszített tempó következményei is lehetnek az elmúlt évek silány albumai. A világon elsőként sampler technikát alkalmazó banda mára csak árnyéka önmagának. Fantáziátlan, egysíkú, prüntyögő szintetizátor aláfestéssel fűszerezett dalaikat egy vérbeli rajongónak büntetés végighallgatni. Viszont a nyolcvanas, kilencvenes években olyat alkottak, ami még húsz év távlatából is időtálló és képes óriási tömegeket megmozgatni. A zenekart övező fanatikus rajongás semmit sem csillapodott az évtizedek alatt.

 

„You are the best”, Ti vagytok a legjobbak! Hangzott el többször is Dave Gahan frontember szájából. Egyet nem lehet elvitatni. A Depeche Mode szereti a közönségét. És az sem mellékes hogy, a jól bejáratott, megtervezett program ridegsége ellenére a hangulat forró volt. A közel hatvanéves ikonok nem alibiztek és két órán keresztül megdolgoztak a pénzükért. Majd szétrobbant a színpad a rajta dúló energiáktól, aminek oroszlánrészét a két klinikai halálból visszatért Dave vállalta magára.

 

Aki lemaradt a tegnap esti buliról, annak sincs oka a bánkódásra. Idén júniusban a nulladik napon a Volt fesztivál vendégei lesznek, hogy újra visszaröpítsenek minket kamaszkorunk gondtalan éveibe.

 

Dian Csaba

Nyitókép: jyllands-posten.dk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!