A Testről és lélekről diadalmenete tegnap véget ért, az esélyesebbnek tartott A Fantastic Womennel Chile is megkaphatta filmtörténetének első Oscarját. Nagy tarolás nem volt, a legtöbb díjat – négyet – A víz érintése szerezte meg, míg a Dunkirk söpörte be a technikai díjak nagy részét. Két olyan művész is megkaphatta végre a magáét, akik évtizedek óta a maximumot nyújtva valahogy mindig hoppon maradtak – Gary Oldman és Roger A. Deakins is Oscar-díjas. 

 

Magyar idő szerint hétfő hajnalban immáron kilencvenedjére adták át az Amerikai Filmakadémia díjait. Jimmy Kimmel személyével borítékolható volt, hogy nem egy karót nyelt gálát kapunk, hanem ismét bővelkedni fog az este szurkálódásokban, és Trump mellett a sztárok is megkapják a maguk csipkelődését – igaz, kedvesebb formában.

 

ABC

 

Steven Spielbergtől például marihuánát kért, csipsszel a hajában ócsárolta a Dolby Színház nasifelhozatalát, de saját magát is jócskán froclizta a tavalyi borítékcserélős botrány miatt. Ez visszatérő poén volt, Mark Hamill is azon izgult, miközben kibontotta a legjobb animációs rövidfilmet rejtő borítékot, nehogy a Kaliforniai álmot mondja. Minden Oscar-díjas rémálmát, a zenével lekeverést idén egy jet-skivel és Helen Mirrennel próbálta ellensúlyozni: a brit színésznő a Top-Shop adások fénykorát idéző promópózokkal próbálta eladni a jet-skit, amit Jimmy Kimmel a legrövidebb beszédért ajánlott fel.

 hirdetes_810x300  

 

Hadüzenet a diszkrimináció ellen

 

Harvey Weinstein szintén elég keményen megkapta a magáét, Kimmel bevezetőjében például azt hangoztatta, hogy végre a producer azt kapta, amit megérdemel, ezzel együtt pedig méltatta a TimesUp-mozgalmat is. Sokatmondó volt, hogy Ashley Judd is díjat adott át annak ellenére, hogy filmográfiáját elnézve nem éppen az Oscar-mezőny tagja. Mégis fontos szerep az övé, hiszen ő volt az, aki kirobbantotta a Weinstein-botrányt. Harmadmagával a színpadon konferált fel egy kisfilmet, amely kimondta: itt az idő, hogy a diszkrimináció kihaljon az álomgyárból.

 

Nem csak a nők mellett kampányolt az Oscar: a Fekete Párduc sikere azt bizonyítja, hogy az afroamerikaiak helyzete is folyamatosan jó irányba változik. Emellett több színész bevándorlóként mutatkozott be a színpadon – a friss Oscar-díjas Guillermo del Toro szintén – rámutatva arra, hogy a kerítésépítés a művészetnek is gátat szabhat.

fotó: La Vanguardia

Ahogyan az várható volt az idei jubileum miatt – már 90 éves az Oscar-szobor -, a díjak átadása mellett a filmipar ünneplésére is bőven szántak időt a 4 órás gálaesten. Az este bővelkedett hosszú montázsokban, amelyek egy sor klasszikus filmjelenettel ünnepelték a mozgókép diadalát.

 

A legnagyobb rivális Chile nyerte a legjobb idegennyelvű magyar film díját

 

Az itthon leginkább várt kategóriában sajnos megtört a magyar varázs, nem sikerült zsinórban harmadszor is magyar filmmel diadalmaskodni. Enyedi Ildikó elől az Oscart egyébként az a film vitte el, amelyet a legesélyesebbnek tartották a kategóriában: a legjobb idegennyelvű film díja idén Chilének jutott, az A Fantastic Woman elől a Berlinálén éppen a Testről és lélekről happolta el az Arany Medvét.

 

Ha Enyedi Ildikó nem is állhatott a színpadon, Kobe Bryant igen: mostantól nem csak kosárlabda-pápa, hanem Oscar-díjas is: a Dear Basketball című animációs rövidfilmért átvehette a díjat Mark Hamilléktől.

 

A technikai kategóriákban a Dunkirk aratta leginkább a babérokat, de a Szárnyas Fejvadász 2049 is megkapta végre megérdemelt díjait. Operatőr kategóriában a jelenlegi filmgyártás talán legjobb operatőrét, Roger A. Deakinst is szoborral ismerték el – egy sor gyönyörű filmmel és a 14 jelöléssel a háta mögött már nagyon kjárt neki is a díj. A publikum állva tapsolta, a brit operatőr pedig megemlítette a beszédében Budapestet is – itt forgatták ugyanis a Szárnyas Fejvadász 2049-et. A kategória többi jelöltje közül egyébként óriási tapsot kapott Rachel Morrison, aki az első női jelölt az operatőrök közt a nők a díj történetében.

 

Gary Oldman is örülhetett a szobrának, amivel Hollywood már nagyon rég adós volt neki, Winston Churchill szerepében a többkilós smink alatt is óriásit alakít. A női vonalon is a papírforma érvényesült, Frances McDormand győzött a Három óriásplakát Ebbing határában megtört anya szerepéért – bátor és megindító köszönőbeszéde a gála legemlékezetesebb pillanatai közé tartozott.

 

ABC

 

Az idei Oscar-díjazottak: 

 

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb smink és haj: A legsötétebb óra

Legjobb jelmez: Fantomszál

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb hangvágás: Dunkirk

Legjobb hangkeverés: Dunkirk

Legjobb látványterv: A víz érintése

Legjobb idegennyelvű film: A Fantastic Woman

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janey (Én, Tonya)

Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb vizuális effektek: Blade Runner 2049

Legjobb vágás: Dunkirk

Legjobb dokumentum-rövidfilm: Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Silent Child

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden!

Legjobb eredeti forgatókönyv: Get Out!

Legjobb operatőr: Roger A. Deakins (Szárnyas Fejvadász 2049)

Legjobb eredeti filmzene: A víz érintése

Legjobb eredeti betétdal: Remember Me (Coco)

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Legjobb női főszereplő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb film: A víz érintése

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!