A húsvétot megelőző nagyhét kezdete, vagyis virágvasárnap van. A hagyomány szerint ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe. A keresztény ünnepkörben ez a nap jelzi a nagyhét kezdetét, ami Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül, feltámadásának ünnepéhez vezet el. Ferenc pápa ezen a napon az öröm fontosságáról beszélt a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt.

A római Szent Péter téren összegyűlt tömeg áhítattal várta a virágvasárnapi szertartás kezdetét, ami a pápa és a bíborosok ünnepélyes bevonulásával kezdődött. A papok és a megjelent hívők a kezükben pálma- és olajfaágakat tartottak – a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is így köszöntötték annak idején.

 

A 81 éves egyházfő hosszú és ünnepélyes virágvasárnapi misét mutatott be a Szent Péter téren összegyűlt tízezrek előtt. Kezében pálmaággal vezette a körmenetet a keresztény világ legnagyobb temploma előtt, emlékezve a napra, amelyen a Biblia szerint Jézus bevonult Jeruzsálembe, ahol öt nappal később keresztre feszítették.

 

Az egyházfő felidézte Jézus bevonulását Jeruzsálem városába: azt mondta, felszabadult öröm kísérte azt azok részéről, akik már régóta várták, akik kitaszítottan éltek a társadalom peremén, ugyanakkor a bevonulást fenntartás és gyűlölet is kísérte. A ma emberében is ez a két érzelem vegyül – idézte a pápa gondolatait az M1-en a köztelevízió helyszíni tudósítója.

 hirdetes_810x300  

 

 

A pápa a világ fiataljaihoz is beszélt

 

A pápa virágvasárnapi beszédének nagy részét – a Fiatalok világnapja alkalmából – a fiatalokhoz intézte, úgy fogalmazott: hallaniuk kell a szavukat, nem szabad őket elhallgattatni, hiszen ők képviselik a reményt, a jövőre vonatkozó kérdéseket, kétségeket. Felszólította a világ fiataljait, hogy szálljanak szembe az őket elhallgattatni kívánó felnőttekkel.

 

Számos módszer van arra, hogy elaltassák a fiatalokat, hogy ne csapjanak zajt, hogy ne kérdezzenek és ne vonjanak semmit kétségbe” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

 

Fotó: AP

 

Kedves fiatalok, nektek kell döntenek. (…) Ha mi, felnőttek és (köztünk) az oly gyakran korrupt vezetőkre hallgatunk, a világ néma marad, és elveszíti az örömöt. Kérdelek titeket: ti vajon kiáltotok-e?” – tette fel a kérdést a pápa, aki nem tett konkrét utalást a több milliós egyesült államokbeli, a fegyvertartás szigorítását követelő tüntetésekre, amelyeken többségükben fiatalok vettek részt.

 

Jézus szavait is idézte a „túlságosan nyíltszívű és hangos” tanítványokról. „Ha ők hallgatnak, a kövek fognak kiáltani” – mondta.

 

Több tízezren voltak virágvasárnap a Szent Péter téren, ahol az események kiemelt biztonsági készültség közepette zajlottak, miután az olasz hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy a tunéziai olasz nagykövetség információi szerint egy tunéziai férfi merényletre készül Rómában.

 

MTI/M1

Nyitókép: komonews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.