Tegnap este adták át a szlovák filmakadémia elismeréseit, a Slnko v sieti (Nap a hálóban) nemzeti filmdíjat. A pozsonyi régi vásárcsarnokban (Stará tržnica) megrendezett ünnepélyes estélyen a legnagyobb esélyesnek tartott Čiara (Vonal) bűnügyi dráma és a Piata loď (Ötödik hajó) című családi dráma debütált. Míg a Čiara (Vonal) hat, addig a Piata loď (Ötödik hajó) három elismerést zsebelt be.

 

A 2017-es esztendő legjobb filmje a Čiara (Vonal) lett. A bűnügyi dráma a legjobb filmért járó díjon kívül magáénak tudhatja a legjobb rendezésért, a legjobb vágásért (Marek Kráľovský), a legjobb hangért (Viktor Krivosudský), a legjobb filmzenéért (Slavo Solovic) és a legjobb férfi főszereplőért járó díjat is, melyet idén Tomáš Maštalír vihetett haza.

 

 

 hirdetes_400x285  

Iveta Grófová Piata loď (Ötödik hajó) című családi drámája a legjobb operatőrnek (Denisa Buranová), a legjobb forgatókönyvnek (Marek Leščák, Iveta Grófová), valamint a legjobb színházi építésznek–szcénográfusnak (Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král, Iva Němcová) járó díjat is bezsebelte.

 

 

A legjobb női főszereplőnek Zuzana Kronerovát választották a Baba z ľadu (Asszony a jég hátán) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Bárdos Judit kapta az Out című filmben nyújtott alakításáért. Kategóriájában Petra Fornayovát (Nina), Kristína Kanátovát (Vonal) és Anna Šiškovát (Mocsok) megelőzve nyert. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Robert Roth vihette haza a Nina című filmben nyújtott alakításáért.

 

 

 

A nemzeti filmdíj átadója után április 9-től, azaz hétfőtől indul a Szlovák filmhét a pozsonyi Lumiére Moziban. Az egyhetes, április 9-től 15-ig tartó szemle programjában 39 mozgókép szerepel, ebből 22 a játék-, 12 a dokumentum- és 5 az animációs film. Idén először előbb tartották meg a díjátadót abban a reményben, hogy az esemény felkelti a közvélemény érdeklődését a díjazott és a jelölt filmek iránt, így a közönség nagyobb számban látogat el rájuk a moziba.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Jozef Marčinský

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!