Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében 2018. június 4. és 10. között jubileumi, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Több mint szomszéd – Magyar kulturális hét Pozsonyban.

 

A szervezők célja idén sem változott. A magyar kultúra bemutatása és Magyarország népszerűsítése mellett a szlovák főváros nyári nagyközönségének kínálnak változatos programokat. A szabadtéri műsorok helyszíne a Hviezdoslav tér.

 

A Pósfa zenekar is szórakoztatja majd a nagyérdeműt

 

A rendezvénysorozat „kapuit” június 4-én, hétfőn Balázs János Liszt-díjas zongoraművész és Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának közös koncertje nyitja meg a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében.

 hirdetes_810x300  

 

Minden, ami a V4-t illeti

 

A kulturális fesztivál tekintettel a Visegrádi Csoport magyar elnöksége jegyében különféle programokkal gazdagítják a fesztivált.

 

Az érdeklődők a Pozsonyi Magyar Intézetben június 5-én, kedden egy „hangzó-kiállítást” részesei is lehetnek, amely Szirmay Zsanett textilművész és Tákrány-Kovács Bálint zeneszerző SoundWeaving V4 Edition elnevezéssel nyílik.

 

A hungarikumok is teret kapnak

 

A június 7-i, csütörtöki szimpóziumon a magyar visegrádi elnökség eredményei, valamint a szlovák V4 elnökség céljai is bemutatásra kerülnek. Az ezt követő szakértői kerekasztal-beszélgetésen a látogatók rálátást kaphatnak Közép-Európa országainak sikeres együttműködésére.

 

A Hviezdoslav tér június 9-én, szombaton V4 Zenei Nap helyszínéül szolgál, ahol cseh, szlovák, lengyel és magyar zenekarok lépnek színpadra.

 

Tánc mindenekfelett

 

A Szlovák Nemzeti Színház június 7-én, csütörtökön a Magyar Nemzeti Balett Bartók TáncTriptichon c. előadásának ad otthont. Ez a darab Frenák Pál, Seregi László és Juhász Zsolt világszerte ismert koreográfusok rendezésében készült.

 

Színpadra lép a Rómeó Vérzik is

 

A muzsika is teret kap

 

A fesztiválnyitó koncertet Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és a pozsonyi Cappella Istropolitana kamarazenekara tartják méghozzá a magyar divattervezők „folkTREND” elnevezésű divatbemutató kíséretében június 10-én, vasárnap a Radisson Blu Carlton Hotel teraszán.

 

A szervezőka divatról sem feledkeztek el

 

A szabadtéri koncertsorozat keretén belül a Rómeó Vérzik, a Budapest Klemzer Band, a Pósfa zenekar, a Middlemist Red, a Kerekes Band és a Bohém Ragtime Band szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

 

Látvány és kiállítás

 

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (Open Structures Art Society – OSAS) tárlatának megnyitására június 6-án, szerdán kerül sor a Z-Galériában. Cakó Dániel Medárd és Hidvégi Áron Quartzbox homokfestő-bemutatója június 8-án, pénteken lesz megtekinthető.

 

 

Történelem és kultúra

 

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában Szalatnai-szimpóziumot tartanak, míg a Városi P.O. Hviezdoslav Színház pódiumán a Bánfalvy Stúdió bemutatja Ray Cooney: A miniszter félrelép c. vígjátékát június 6-án.

 

Gasztronómia

 

A szlovák főváros központi sétaterén bőséges választék várja a látogatókat úgy a magyar konyhából, mind a kézműves termékből.

 

Magyar kulturális hét 2018

Egy kis ízelítő kínálatunkból 🙂

Gepostet von Pozsonyi Magyar Intézet am Mittwoch, 9. Mai 2018

 

Körkép.sk/LE

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!