Alig egy hete számoltunk be cikkünkben Banksy, az ismeretlen identitású „utcai” művész eddigi legnagyobb média-, illetve aukcióhekkjéről. A Sotheby’s árverésén ugyanis a több mint 1,1 millió eurónál leütött A lány lufival című képét nagyobbrészt szalagokra vágta egy, a keretbe rejtett iratmegsemmisítő. A történet azóta meghódította a világsajtót és olyan nagy vállalatokra volt hatással, mint az IKEA vagy a McDonald’s.

 

„A pusztításra késztetés is egy kreatív indíttatás” írta Banksy Instagramján, ahol közzétette, hogyan készítette el a különleges megsemmisítő keretet. A Sotheby’s kortárs művészetért felelős igazgatója pedig úgy fogalmazott „Banksy az aukción nem megsemmisítette a műalkotást, hanem ott alkotta azt meg”. Véleménye szerint ezért ez az első olyan mű, mely aukció közben valós időben születik.

 

Természetesen a történtek ismeretében, ahogy az borítékolható volt, a licit nyertese a továbbiakban is igényt tart majd a képre, amely át is esett az újabb hitelesítési vizsgálaton. S mivel a galéria értelmezésében új műről van szó, új nevet is kapott: Szerelem kukában.

 

 hirdetes_810x300  

Az akciót a kritikusok is meglepően jól fogadták. Jonathan Jones, a The Guardian művészeti kritikusa egyenesen Banksy legnagyobb mesterművének nevezte az alkotást, mely véleménye szerint kipellengérezi a műalkotások piacának eltorzult működését, ahol az egyes festményeket úgy adják-veszik, mint egy zsák krumplit.

 

Tényleg megsemmisült?

 

Amikor pedig már azt gondolnánk, hogy a kép története nem tartogat további meglepetést, beleolvashatunk Josh Gilbert chicagói amatőr bűvész elméletébe. Gilbert többször is megtekintette Banksy videóját az iratmegsemmisítő beszereléséről.

 

 

A kések pozícióját megnézve viszont nem látható, hogy ez a szerkezet hogyan lenne képes felszabdalni a művet, hiszen a pengék ehhez rossz szögben állnak. Az sem világos továbbá, hogy miért épített volna Banksy egyedi késekkel felszerelt saját iratmegsemmisítőt a képkeretbe, ha oda egy előgyártottat is beszerelhetett volna. Fejtegetésében Gilbert kitér arra is, hogy egy ilyen „trükköt” képtelenség a galéria tudta nélkül végrehajtani, amiben valljuk be, szintén van ráció.

 

Azonban tegyük fel a kérdést: hogy bocsáthat egy galéria licitre egy festményt, ha tudja, hogy az meg fog semmisülni? Arra ugyanis, hogy ez értéknövekedéssel jár majd, lehetett ugyan következtetni, de millió eurós magasságban már  többre van szükség holmi megérzésnél. Amatőr bűvészünknek pedig itt jutott eszébe a trükk, ami minden ellentmondást felold. A keretbe épített szerkezet a képet csak átcsévéli a keret hátsó rekeszébe, miközben egy előre bekészített szalagra vágott képet sodor ki magából. Valahogy így:

 

 

Fotó: boredpanda.com

 

Sajnos az valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy tényleg egy trükkről és a közönség dupla megtévesztéséről van-e szó. Mindenesetre az elmélet egyáltalán nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak.

 

Beindult a mémgyár

 

Természetesen, ahogy az már lenni szokott, az önmegsemmisítő kép megihlette az online közösséget is. Azóta pedig újabb és újabb Banksy által ihletett képek árasztják el az internetet.

 

Fotó: twitter, art-sheep.com

 

A hatalmas publicitást igyekeznek kihasználni különböző vállalatok is, akik ingyen hírdetési lehetőséget látnak benne.  Így tett az Ikea, aki egy szőnyeg reklámozására használta fel az érdekes történetet, de frappáns képpel hirdetett a Mc Donald’s és a Lidl is.

 

Összefoglalva: Elmondható, hogy bármi is történt valójában, Banksy művének legnagyobb kettőssége a reakciókban rejlik. Ha ugyanis a művész tényleg a műkincskereskedelem visszásságára akart rámutatni, igencsak visszafelé sült el a fegyver, hiszen ez lehet minden idők leggyorsabban megtérülő műtárgyi befektetése.

 

Ha pedig az olvasó szemezgetne Banksy műveiből, megteheti itt:

 

 

Kováč Barnabáš

Nyitókép: complex.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!