Hétszázhúsz tonna homokból készült el idén a vatikáni betlehem. A gigantikus mű két hete készül a Szent Péter téren, a hétvégén avatják fel.

 

Az elmúlt két hétben Rich Varano profi homokművész vezetésével három szobrász Hollandiából, Oroszországból és Csehországból faragta ki az 5,5 méter magas és 16 méter széles betlehemet.

 

„Nagyon különleges itt elkészíteni a betlehemet, olyan helyen, amely történelemmel, kultúrával, művészettel teli és nagy mesterek árnyéka vetül rá” – mondta Varano a Reutersnek.

 

  hirdetes_300x300   
Fotó: AFP/TIZIANA FABI
Fotó: MTI

 

November közepén hozták a teherautók a homokot a Velence közeli Jesolóból, de nem tengerparti homokot használtak. Varano szerint a strandok homokja nem megfelelő, mivel nem lehet jól tömöríteni. A homok szárazföldi területről érkezett és hasonlít a folyami homokhoz.

 

A több száz tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették és a csúcsától kezdve kezdték el készíteni a betlehemet. A szobrászok botokkal, vakolókanalakkal és fogorvosi eszközökkel is dolgoztak a kényesebb helyeken.

 

Fotó: AFP/TIZIANA FABI
Fotó: AFP/TIZIANA FABI

 

„Minket, profikat az különböztet meg a strandon játszó átlagembertől, hogy mi tudjuk azt, miként kell jól összegyúrni a homokot” – mondta Varano.

 

A betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, ami védi az esőtől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ami megvédi a széltől. Januárban, az ünnepi időszak után a homokot elszállítják, és más homokszobrokhoz fogják felhasználni.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!