A nemzeti hősként tisztelt költőről emlékeztek meg a nyárasdi kultúrházban. A színpadon több érdekes, egymástól független jelenetsorozatot is eljátszottak.

 

 

Az írásos említésének 905. évfordulóját ünneplő Nyárasd községben immár hagyományos módon Petőfi Sándor születésnapjára emlékeztek december utolsó hétvégéjén. Az ünnepség Hakszer Mária helyi önkormányzati képviselő és a Nyárasdi Kultúrház vezetője szavalatával kezdődött. A neves költőt Presinszky Károly alpolgármester, aki egyben a helyi önkormányzat mellett működő Kulturális és oktatási bizottság elnöke is, méltatta.

 

 hirdetes_300x300  

 

Nyárasd alpolgármestere a megszokottaktól eltérően a lánglelkű költővel kapcsolatosan huszonhat darab érdekességeket osztott meg a jelenlévőkkel. Beszélt többek között arról, hogy Petőfi szeretett sportolni.

 

 

„Gondolom, kitalálják, hogy miért éppen 26 darab érdekesség? Hát azért, mert egy életmű az néha 70-80-90 év, de Petőfi Sándornak 26 év alatt is ezt a nagy-nagy életművet sikerült összehoznia, és világhírűvé tette a magyar költészetet, és világhírűvé tett minket magyarokat.”- fogalmazott Presinszky.

 

 

A továbbiakban ismertette, hogy Petőfinek szinte az egész élete dokumentálva van a naplójának köszönhetően. Részletezte, hogy az írónak 850 műve maradt fent az utókor számára. A legnevesebb magyar költő olykor álnéven írt, s csak akkor ismerte be kilétét, mikor sikert aratott a költeménye, sőt a furcsa hangja ellenére színész szeretett volna lenni.

 

 

„Az első verse, ami nyomtatásban  megjelent, 1842-ben volt A borozó c. verse. A második nyomtatásban megjelent verse a Hazámban, ami már a nagy Vörösmartynak a figyelmét is felkeltette, de mivel Vörösmartynak semmit nem mondott a Petőfi név, ő azt gondolta, valamelyik ismert, idősebb költő ezen az álnéven jelentette meg a nagyszerű költeményeket.” – szólt Petőfiről az alpolgármester.  A jelenlévők megtudták azt is, hogy a költő a kapcsolatépítésben remekelt, de élt nélkülözésben is.

 

 

A rendezvény ünnepélyességét a Nyárasdi Népdalkör énekei emelték, melyet Presinszky Károly kísért szintetizátorszóval. Az ünnepség a községi hivatal előtti Petőfi Sándor-szobornál elhelyezett koszorúzással folytatódott. Az est további részében a Veszprém megyéből érkezett TehátRummal színjátócsoport kabaréestjével záródott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!