Nyitókép: BSK

 

Pozsony Megye Önkormányzatának és Szenc városának képviselői a hét folyamán megtekintették a szenci zsinagóga felújítási munkálatait, amit Pozsony megye tavaly májusban kezdett el. Az ellenőrzés során megtekintették az ortodox zsinagóga belsejét és külsejét, illetve azt, hogy milyen fázisban van az épület információs pavilonjának építése. Az eddigi számítások szerint az új multifunkcionális kulturális és társadalmi központ a 2020-as év végére készülhet el.

 

„A tavalyi évben megközelítőleg 200 ezer eurót ölelt fel a felújítási munkálat, a 2019-es évre pedig 900 ezer eurót különítettünk el. A rekonstrukció, az új épület, valamint a tereprendezés összességében 1 584 091,92 euróban fog kerülni és Pozsony Megye Önkormányzatának költségvetéséből lesz kifizetve“

 

– mondta Pavol Líška, Pozsony megye beruházási és befektetési osztályának igazgatója.

 hirdetes_810x300  

 

A szenci zsinagóga rekonstrukciós munkálatai az ütemterv szerint haladnak. Befejezték a homlokzati rész és a vitrázsablak rekonstrukcióját, a külső állványozást és a tetőszerkezet cseréjét is. Elkészült a komplex tetőfedés, valamint eltávolították a belső padlóburkolatot.

 

Fotó: BSK

 

Az építési munkálatok során rábukkantak az eredeti kútra, valamint a zsinagóga és az Info pavilon között a mikvére (a zsidó vallásban a zsidók számára előírt rituális fürdésre kialakított fürdő – szerk. megj.). A zsinagóga épületében eltávolított padlóburkolat alatt megtalálták az eredeti bima (lépcsős emelvény a zsinagógában – szerk. megj.) alapjait, valamint az oltárt is.

 

 „A szenci ortodox zsinagóga része lesz egy kiállítás is, ami a pozsonyi régió zsidó kultúrájáról fog szólni. Mindemellett a zsinagóga egy multifunkcionális kulturális terem lesz, ahol koncerteket, előadásokat és workshopokat fognak rendezni“

 

– összegezte Agáta Mikulová, Pozsony megye kulturális és idegenforgalmi osztályának vezetője

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!