A Concordia Chorus Polgári Társulás valamint a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága BARTÓK 95 – címmel emlékhangversenyt rendezett Bartók Béla 1924. február 5-i komáromi koncertjének tiszteletére.

 

Bartók emléktábla

 

A CSEMADOK helyi szervezete még 1990-ben emléktáblát helyezettel el a Kultúrpalota (Duna Menti Múzeum)  falán, mely jelzi, hogy a fenti időpontban itt koncertezett a világhírű zeneszerző, zongoraművész.  Az idei emlékhangversenyre február 21-én került sor az épület dísztermében.

 

Vox Femina

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepséget a dél-komáromi Vox Femina Női Kar nyitotta meg három Bartók-művel, vezényelt Hoffmanné Kemenes Vera.  Előadásukat követően Csehy Ágota, a Selye János Egyetem Neveléstudományi Tanszékének docense köszöntötte a jelenlévőket , majd pedig prezentációt mutatott be Bartók Béla a zongoraművész Komáromban címmel.

 

Az értékes anyag a korabeli sajtóból, illetve fényképekből készült. Az akkori újságok már január második felétől hírül adták a készülő nagy eseményt, a koncertet követően pedig több kritika is megjelent, mely nagyrészt pozitív hangnemben számolt be a művész előadásáról.

 

A közönség

 

Külön érdekesség, hogy ekkor, 1924 telén milyen körülményes ügyintézést igényelt, hogy a híres zeneszerző átjöhessen Szlovenszkóba” egy vendégszereplésre. Külön engedélyre volt szüksége a minisztériumtól, s miután megkapta, vízumot és útlevelet kellett kérvényeznie.

 

Több fényképet is láttunk Bartók Béláról, az előadó külön kitért személyiségének külső és belső jegyeire, alacsony termetéhez viszonyított nagy, erős kezére, a hosszú ujjakra, melyek meghatározták párduc-ütéses zongorajátékát.

 

Nagy Szilárd

 

A prezentációt követően Eva Sýkorová, a helyi Művészeti Iskola tanára játszott fuvolán, zongorán közreműködött Csehy Ágota. Az előadó Bartók – Gyermekeknek kötetéből válogatott.

 

A fuvolajáték után a Selye János Egyetem Cantus Iuventus Női Kara lépett színre, előadásuk túlnyomó részét Bartók, illetve Kodály- feldolgozások tették ki. Vezényelt Orsovics Yvette.

 

Cantus Iuventus szereplés előtt

 

A gyönyörű dallamokat követően Kiss Dóra a Marianum Egyházi Iskolaközpont érettségiző diákja  Illyés Gyula – Bartók  című versét mondta el.

 

„Hangzavart”? – Azt! Ha nekik az,

ami nekünk vigasz!

Egymásra csikorított

vasnak s kőnek szitok-

változatait bár a zongora

s a torok fölhangolt húrjaira,

ha így adatik csak vallania

a létnek a maga zord igazát,

mert épp e „hangzavar”,

e pokolzajt zavaró harci jaj

kiált

harmóniát!

Mert éppen ez a jaj kiált

mennyi hazugul szép éneken át –

a sorshoz, hogy harmóniát,

rendet, igazit vagy belevész a világ;

( részlet az előadásból)

 

A szavalat után egy somorjai ifjú tehetség, Nagy Szilárd lépett a színre, aki  Bartók – Gyermekeknek füzeteiből,  valamint a Mikrokozmosz  6. füzetéből több darabot adott elő. Az ifjú művész lenyűgöző zongora-játékával fergeteges sikert aratott, a közönség többször visszatapsolta.

 

Concordia

 

A zenei est utolsó fellépőjeként a Concordia Vegyes Kart hallhattuk,  Stubendek István karnagy vezetésével. Előadásukban Bartók Béla – Kodály Zoltán – 20 magyar népdal énekhangra, zongorakísérettel válogatásából nyolc magyar népdalt, ezen kívül négy szlovák népdal-feldolgozást is hallhattunk.

 

Az énekkarok hangszeres kíséreténél Csehy Ágota zongoraművész vállalt szerepet.

 

Csehy Ágota

 

A zenei est befejezéseként Stubendek István karnagy közös éneklésre buzdította a nézőközönséget, melynek tagjai így aktívan bekapcsolódtak a felemelő, tartalmas zenei előadásba.

 

Elindultam szép hazámbul

Híres kis Magyarországbul.

Visszanéztem fél utambul,

Szemembül a könny kicsordult.

 

A rendezvény méltó megünneplése volt a világhírű zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató komáromi koncertjének.

 

Buday Mária   

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.