Március idusán emlékműsorral és főhajtással tisztelegtek a márciusi ifjak előtt a községben.

 

Identitáserősítő dallamok is felcsendültek.

 

A megemlékezés során elsőként a nemeshodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport erősítette a helyiekben a magyarságtudatot. A magyar hazafias dalok mellett felcsendültek a megmaradást tükröző énekek is. Műsorukat néhány forradalmi költeménnyel színesítették. Győri Béla szólaltatta meg Gyóni Géza Csak egy éjszakára c. költeményét, mely a háborúból hasznot húzók felelősségre vonásának elkerülhetetlenségéért és a jelenkori közösség szétveréséért ténykedők félreállításáért szólt.

 

A helyi önkormányzat képviselői: László Zoltán polgármester (balról) mellette Hervay Rozália helyi képviselő és Nagyszombat megye képviselője

 

 hirdetes_810x300  

A fellépők érzékeltették a jelenlévőkkel, hogy a forradalom és szabadság után 171 évvel sincs más dolgunk, mint kultúránk, nyelvünk, hagyományaink megőrzése, s az őshonos kisebbség identitásának elvesztése elleni harcban való helytállás. A kultúrcsoport tagjai utolsóként egy összetartozást megerősítő dallamot énekeltek együtt a megemlékezőkkel.

 

Nagy Noémi hangjával kápráztatatta el a közönséget.

 

Csepi György a nemeshodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport vezetője érzékeltette szívfájdalmát, hogy a 21. század második évtizede során a szülőföldjéről el nem mozduló őshonos kisebbségnek harcolnia kell a jogaiért az Európai Unióban. „Adófizető polgárok vagyunk, de jogainkat nem akarják megadni!” – hangsúlyozta.

 

Csepi György a kultúrcsoport vezetője összefogásra biztatta a jelenlévőket.

 

Csepi György felhívta a figyelmet arra is, hogy már megszólalt a felvidéki magyarság vészjelzője: „Ha mi nem fogunk most összefogni, akkor nagy bajok lesznek!” A kultúrcsoport biztosította a jelenlévőket arról, hogy ők maguk a megmaradásunkért mindent megtesznek, s kérte a nagyszarvaiakat arra, hogy ők is harcoljanak továbbra is ezért.

 

A helyi alapiskola diákjai egy emlékműsort mutattak be.

 

Műsorukat a helyi alapiskola diákjainak a forradalom és szabadságharc történéseit felidéző zenés előadása követte, melyben a tanulók megtestesítették a magyarok 171 évvel ezelőtti elszántságát, kitartását.

 

A fellépők vastapsot kaptak.

 

Közben több szépkorú jelenlévő is könnyeivel küszködött a helyi kultúrházban. A közönség vastapssal köszönte meg a megerősítést.

Vonulás a koszorúzás helyszíneire.

 

A műsorok után lebegő magyar zászlóval vonultak az emlékezők a koszorúzások helyszíneire. A Csemadok parkban a helyi Vadrózsa Népdalkör előadásában forradalmi énekek is felcsendültek, amit Kovács Koppány a Csemadok somorjai alapszervezete elnökének ünnepi beszéde követett.

 

Kovács Koppány megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

 

A szónok biztatta a jelenlévőket arra, hogy a márciusi ifjak elszántságán, hőstettein felbuzdulva bátran álljunk ki jogainkért. Egykor is az egyszerű emberekvonultak  utcákra – olykor békés tüntetésekkel, olykor viszont véres utcai harcok árán-  és értek el céljaikat.

 

Kovács Koppány rámutatott az utca erejére, amit olyan fegyvernek nevezett, mely kormányokat, politikusokat küldött, s küldhet a történelem süllyesztőjébe. „..Az embereknek ma is egy választott utat hagytak a „nagyurak”, az utcát. Az utcát, ahol a tömeg nyíltan vállalhatja véleményét, hangosan belekiabálhatja a választott vezetők arcába fájdalmát, elkeseredését. Mert az utca nagy úr! A tömeg nagy úr, a felbőszült tömeg pedig elsodor mindent, ami az útjában áll.”

A helyi alapiskola képviselete is elhelyezte a tisztelet koszorúit.

 

A Csemadok somorjai alapszervezetének elnöke összegezte azt is, hogy az elmúlt egy évben Nagyszarvának jelentős harcot kellett megvívnia úgy az ádáz országos sajtóval, mind a többségi nemzet betelepült polgáraival szemben. Rámutatott arra, hogy ez a többségben magyarlakta község megmutatta a nagyvilágnak, hogy a Csallóközben létező asszimilálónak és gyarmatosítási folyamatnak ellenáll. Kiemelte, hogy e harc szülővárosa, Eger 1552. évi mintegy százezeres oszmán hadsereggel folytatott küzdelmét juttatja eszébe, ahol velük szemben csak maroknyi várvédő volt.

 

Többen is fejet hajtottak a hősök előtt.

 

Az ünnepi szónok hangot adott büszkeségének, hogy immár ő is a nagyszarvai közösség tagja lehet, hiszen családjával odaköltözött. „Nem várhatunk Kánaánt politikusainktól. Senki ne gondolja, hogy ha Bugár összeborul Menyhárttal, akkor egycsapásra elérkezik a magyar feltámadás! Az apró csatákat, a mindennapok küzdelmeit nekünk kell megvívnunk, ahogyan az elmúlt év is mutatja, nem számíthatunk másra, másokra.” – fejtette ki véleményét Kovács Koppány.

 

Megemlékezők.

 

A Csemadok somorjai alapszervezetének elnöke ünnepi beszéde végén az összefogásra bátorította a helyieket, hiszen egységet alkotva, a régi közösségi élet felrázása győzelmet eredményez.

 

„Egy vérből valók vagyunk!”

 

Ahogy a kultúrházban a nemeshodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport megható műsorával a nagyszarvaikban megerősítette a magyarok egy vérből valóságának tudatát, úgy Kovács Koppány szónok is kiemelte, hogy a dalt nemcsak énekelni kell, hanem a magyarok összetartozását megélni is.

 

Vonulás a koszorúzás második helyszínére.

 

A megemlékezés a temetőben lévő Krascsenits Ignác főhadnagy sírjánál ért véget, ahol a résztvevők elhelyezték a tisztelet koszorúit.

 

 

Lélekerősítő és buzdító pillanatok.

 

Néhány a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki tagjai is megjelentek az ünnepségen.

 

A nemeshodosi fellépők zászlói.

 

A mikrofonoknál Nagy Irma (balról) és lánya Nagy Noémi énekelnek.

 

Szólt a taps…

 

„Megtanulom megőrzöm, tanítom továbbadom…”

 

Szavalatok egyike.

 

Még egy harmonikát is megszólaltattak..

 

Győri Béla hazafi szavalata.

 

A harmonikás…

 

Együtt énekeltek a fellépőkkel.

 

Lengett a zászló…

 

Állva tapsolt a közönség.

 

A helyi alapiskolások műsorszáma.

 

Közönség.

 

Hervay Rozália helyi képviselő

 

” Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

 

Ünneplő nagyszarvaiak.

 

A helyi alapiskolások színpadra vitték az 1848. évi harcot.

 

A diákok műsorszámának egy pillanata.

 

Vonulás a koszorúzási helyszínekre.

 

Az önkormányzat nevében koszorúzók: Lentulay István képviselő (balról) mellette László Zoltán polgármester

 

Kovács Koppány ünnepi szónok.

 

Csemadok park

 

Érkezés a koszorúzás második helyszínére.

 

Az önkormányzat képviseletében koszorúzók.

 

 

 

Főhadnagy sírja a temetőben.

 

Fotó, videó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.