Nyitókép: MTI/Járai Rudolf

 

A Budapest Időgép és a Köztünk élő építészet online adatbázisok segítségével rengeteg új dolgot fedezhetünk fel a múltból. Például, hogy nézett ki az 1837-es fővárosi településszerkezet, de a Pécsi Nemzeti Színház és a keszthelyi Festetics-kastély kalandos történetét is megismerhetjük, korabeli fotókkal illusztrálva.

 

Térképen a történelem. A Budapest Időgép a múltat kapcsolja össze a jelennel a modern technológia lehetőségeivel. Fényképek, dokumentumok, érdekességek a 19–20. századból egyetlen kattintásra. A térben és időben való barangolás jó kikapcsolódás és szórakozás lehet, amit ma már több platformon is elérhetünk.

 

 hirdetes_810x300  

1837 és 1937 között képes leképezni a településszerkezet változásait a Budapest Időgép online felület – tájékoztatott Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kft. munkatársa a Kossuth Rádióban. Mint mondta, a térkép segítségével megnézhetjük, 1837-ben milyen volt Budapest településszerkezete. Hozzátette: a térképen keresési szűrők segítségével azt is megnézhetjük, hogy az egyes korszakokban milyen intézmények, vendéglátóhelyek és kulturális intézmények léteztek.

 

Az online felület célja, hogy a jelen kor emberének házhoz vigyék az ismereteket, hiszen a közgyűjteményi tartalmak nagy része ritkán kerül ki a raktárakból, azonban a Budapest Időgép segítségével részletesen tájékozódhatunk a múltbéli városképről, intézményekről – magyarázta Somfay Örs.

 

Az épületek múltja és jelene

 

Több mint 200 budapesti és vidéki épület, köztük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a keszthelyi Festetics-kastély, a Pécsi Nemzeti Színház és a gyulai Várfürdő fotókkal illusztrált kalandos története ismerhető meg a Köztünk élő építészet című térképen böngészve – így mutatja be a Lechner Tudásközpont az általuk kifejlesztett online felületet. Az online térkép bepillantást enged a homlokzatok mögé, megmutatva épített környezetünk értékeit és történeteit.

 

A honlapon található térképen nemcsak az érdekes történettel rendelkező helyek, építmények, intézmények vannak megjelölve, hanem egy cikket is olvashatunk minden megjelölt helyről, képekkel illusztrálva. Így bővebben tájékozódhatunk egy-egy épület múltjáról.

 

A tudásközpont birtokában olyan információk is vannak egy-egy helyről és épületről, amelyek sehol máshol nem olvashatók vagy lelhetők fel, ezért rendkívül különleges történeteket tudhatunk meg a térkép segítségével.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!