Nyitókép: Buday Mária fotója

 

Április 5-én délután egymást követően két énekkari rendezvényre került sor Komáromban.

 

A Magyar Óvodások Kórushangversenye idén másodízben került megrendezésre a Concordia Chorus Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága szervezésében a Kultúrpalota (Duna Menti Múzeum) dísztermében.

 

 hirdetes_810x300  

Az óvodások hangversenyébe az Eötvös Utcai Bóbita Óvoda, a Ferences Barátok utcai Óvoda, a Marianum Egyházi Iskolaközpont óvodája, a Református Óvoda, valamint a Víz Utcai Tulipán Óvoda kapcsolódott be.

 

A zenei rendezvény Kodály Zoltán gondolataira, s az ide irányuló szakmai tevékenységére épült fel. „Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése azt találtam felelni: Kilenc hónappal a születése előtt.  … Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel. …


„Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni tehát nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés. ”
(Kodály Zoltán: Gyermeknapi beszéd, 1951)

 

Nagynevű zeneszerzőnk már élete alkonyán kérte fel a korszak népszerű és aktív költőit, Csukás Istvánt, Gazdag Erzsit, Károlyi Amyt, Weöres Sándort, hogy a magyar népzene alapjait képező ötfokú, ereszkedő dallamaira írjanak vidám versikéket. Ilyen indíttatásból született meg Kodály Zoltán: Kis emberek dalai (1961)  című kötete, melyre a zenei rendezvény is épült.

 

Mindegyik óvodai közösség öt-öt dalocskát adott elő, melyeket az egyes intézmények pedagógusai tanítottak be. Minden csoport előadásának megvolt a maga varázsa, gyermeki bájukkal, színes, korukhoz illő vidám öltözetükkel és nem utolsó sorban tiszta, csengő hangjukkal elbűvölték a nagyszámú közönséget.

 

Az óvodások műsora most, pár nappal az iskolai beíratások előtt azt a célt szándékozik kivetíteni, hogy magyar gyermeknek magyar iskolában a helye, hiszen csak itt részesülhet zenei és irodalmi kincsinkből, mely nagyban befolyásolja értelme és jelleme fejlődősét. A műsor főszervezője és mozgató rugója Stubendek István zenepedagógus, karnagy, a Marianum Egyházi Iskolaközpont alapító igazgatója volt.

 

Concordia – a szereplés előtti próbán. (Fotó: Buday Mária)

 

A rendezvényt az egyesített gyermekkórus zárta, mely igazi művészi élményben részesítette a jelenlévőket.

 

Zsong-bong a határ, fönn leng a madár,
nagy a Duna meg a Tisza, habját veti már.

 

Az óvodások egyórás koncertjét követően az érdeklődő közönség a Kultúrpalota díszterméből átvonulhatott a Tiszti Pavilon dísztermébe, ahol rövidesen a Komáromi Énekkarok Tavaszi Fesztiválja, a XVIII. VOX HUMANA vette kezdetét.

 

Az ünnepi hangverseny a CSEMADOK megalakulásának 70., Bárdos Lajos születésének 120. és Szíjjártó Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Köszöntőt mondott Varga Anna, a VMK igazgatónője, ehhez kapcsolódott Nagy Ferenc szavalata, valamint a női karok előadásában Bárdos Lajos Édesanyához című szerzeménye.

 

A műsor fő részében elsőként a Gaudium, valamint a Selye János Gimnázium egyesített kórusa és hangszeres kamaraegyüttese lépett színre. Előadásuk a zenei élményen túl a nemzeti öntudat erősítését szolgálta, óriási sikert aratott a Három Kossuth nóta.  Vezényelt Stirber Lajos karnagy. Őket a Kantantína női kamarakórus követte, Katarína Čupková vezényletével. Zongorán közreműködött Fekete Éva.

 

A Vox Femina dél-komáromi nő kar többségében Bartók műveket adott elő, vezényelt H. Kemenes Vera, zongorán kísért Szabados Kitti.

 

A Selye János Egyetem Cantus Iuventus női kara csupa szín, csupa báj, mely gyönyörű keretként egészítette ki magas színvonalú, több szerző művéből összeválogatott műsorukat. Első számukként  Várnai Ferenc Babits Mihály versére írt  szerzeményét hallgathattuk meg. Vezényelt Orsovics Yvette karnagy, zongorán kísért Csehy Ágota.

 

Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.

 

A műsor utolsó fellépője a Concordia vegyeskar volt, előadásuk szintén sokszínű és művészileg nagyon igényes darabokból tevődött össze. A közönséget mérhetetlenül fellelkesítette Kodály Zoltán Petőfi Sándor költeményére komponált szerzeménye, melynek címe A magyar nemzet. Vezényelt Stubendek István, a kórus karnagya.

 

Járjatok be minden földet,
Melyet Isten megteremtett,
S nem akadtok bizonyára
A magyar nemzet párjára.

 

Zárószámként az egyesített vegyeskarok előadásában Szíjjártó Jenő Esti hangulat Zsérén című szerzeményét hallgathattuk meg.  A műsor fő szervezője Stirber Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja volt.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!