Az intézmény őrzi a mesterségek varázsát, bemutatja örökségünket és műkincsekeinket. Dr. Zsigmond Tibort faggattuk a múzeum tevékenységéről, a kiállításokról, a jövőt illető tervekről.

 

 

A szakszerű tárlatvezetést a múzeumban Géczy Jenő biztosítja, aki humorával megfűszerezi az ott töltött pillanatokat.

 

 hirdetes_810x300  

Igazgató Úr, mik a Csallóközi Múzeum legfontosabb feladatai?

 

Legfőképp a Csallóköz tárgyi és szellemi értékeinek összegyűjtése, gondozása és bemutatása. A galéria célja teret biztosítani régiónk képzőművészeinek.

 

Zenelejátszó

 

Milyen állandó kiállításaik vannak?

 

A földszinten régiónk legrégebbi időszakáról, Csallóköz valamennyi régészeti korszakáról tájékozódhat a látogató. Az emeleti előcsarnok kiállítása a tájegység legkorábban ismert nemzetségeiről szolgál adatokkal. Első kiállítóhelyiségünk a Csallóközhöz köthető hagyományos megélhetési módokat mutatja be. A következő három helyiségben a tájegységünkre is jellemző, tradicionális paraszti kultúra értékeit ismerheti meg az érdeklődő.

 

 

A nagyteremben a csallóközi eredetű főnemességre emlékezünk, a következő kiállítótérben pedig tájegységünk hagyományos öltözködésével foglalkozunk. A Komáromi járásbeli Martos községből való a martosi szobánk berendezése. A kisalföldi település – ugyan nem tartozik a Csallóközhöz – de kultúrájában, hagyományaiban hasonló a mi szűkebb régiónkhoz.

 

 

A céhtörténetet bemutató kiállítóhelyiségben többek közt céhes iratok, mesterremekek, céhládák és hajdani úrnapi körmenetekben felvonultatott céhzászlók találhatóak. Emellett van emlékszoba is, állandó kiállításunk utolsó témája pedig Csallóköz népművészete.

 

Mit kell tudni a Vámbéry-emlékszobáról?

 

A terem a dunaszerdahelyi kötődésű neves keletkutató és nyelvész, Vámbéry Ármin munkásságába ad betekintést.

 

 

Mi alapján szerveznek külsős kiállításokat?

 

A leggyakoribb kapcsolati pont egy-egy kiállítás megszervezésénél a kötődés a helyhez (a Csallóközi Múzeumhoz), a városhoz (Dunaszerdahelyhez), a régióhoz (a Csallóközhöz).

 

Csurák Erzsébet Selyemúton c. kiállításán. (A képen Dr. Zsigmond Tibor igazgató látható. (jobbról)).

 

Az Önök által eddig szervezett kiállítástémák közül melyek voltak a legközkedveltebb?

 

2010-ben a Pásztorhangszerek a Kis-Alföldön, ami a Múzeumunk, a komáromi Duna Menti Múzeum és a győr-moson-sopron megyei múzeumok közös kiállítása volt. 2016-ban nagy sikert aratott a KORELÁCIA – KORRELÁCIÓ, amit 2017-ben több közkedvelt tárlat is követett. Ilyen volt az ART WOLD HUNGARY (a szigetközi és a csallóközi képzőművészek közös kiállítása); A világ, ahogyan mi látjuk – Mozgássérült emberek képzőművészeti  országos vándortárlata és az Útočiská prírody – Svet Podunajských národných parkov – A természet menedékei – A Duna-menti Nemzeti Parkok világa (Kudich Zsolt és Zsirmon Réka természetfotósok kiállítása).

 

 

Tavaly a Hlina a štetec – Agyag és ecset Cseh Péter kerámikus és Csukás-Varga Edit akvarellfestő közös tárlatát is nagy népszerűségnek örvendett. Ugyanebben az évben az I. Csehszlovák Köztársaság megalakulásának 100. évfordulója alkalmából is rendeztünk kiállítást (Vznik Československa a Žitný ostrov – Csehszlovákia megalakulása és a Csallóköz).

 

Két művészeti ág varázsa Csallóköz szívében

Melyek voltak eddig a legközkedveltebbek kiállítástémák?

 

A legnagyobb érdeklődést keltő kiállítások között tartjuk számon a 2011-ben megszervezett, a tájegység egyik ősi megélhetési módjáról tájékoztató halászati, és a Csallóköz jelképeit bemutató, 2014-es jubileumi kiállítást.

 

 

Milyen egyéb rendezvényeket szerveztek a közelmúltban?

 

Ilyen például Nagy Iván A Karcsa helynév eredete című előadása, melyre 2018 áprilisában került sor (Etnológia és őstörténet). https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2018/04/15/karcsa-telepulesnev-eredetenek-nyomaban/

 

A Karcsa településnév eredetének nyomában

Ismertetné, kérem, a közeljövőt illető terveiket?

 

A múzeum küldetésének fönntartása és teljesítése. Tehát bemutatni a Csallóköz regionális, kulturális jellegzetességeit. Szeretnénk felhasználni az új műszaki eredményeket, különösen a számítástechnikát és a telefontechnikát.

 

 

Köszönjük a beszélgetést, sok hozzánk hasonlóan elégedett látogatót és kitűzött céljaik eléréséhez pedig kitartó munkát kívánunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

 

Ahol ott jártunk:

 

Két művészeti ág varázsa Csallóköz szívében

 

„A selyemfestés számomra az önkifejezés alapja” – Selyemfestmény-kiállítás nyílt Dunaszerdahelyen (Képekkel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.