Jézus szenvedéséről a passióban, a szenvedéstörténetben emlékezik meg a keresztény egyház. A passió a böjti időszak utolsó hetében, a virágvasárnappal kezdődő nagyhéten hangzik el evangéliumi olvasmányként a misén.

 

Mit is érdemes tudnunk a passióról, „A mi Urunk, Jézus Krisztus szenvedésének történetéről”?

 

A kereszténység történetében már a korai századokból maradtak fenn írásos dokumentumok, amelyek megörökítik a nagyhéti szertartásokat a passió felolvasásával együtt. Nagy Szent Leó pápa az 5. század közepén rendelte el a passió elhangzásának liturgikus helyét. Virágvasárnapra és nagyszerdára a Máté-passiót, nagypéntekre pedig a János-passiót jelölte ki.

 

 hirdetes_300x300  

A passió az utolsó vacsorával kezdődik, majd az elfogatással és kihallgatásokkal folytatódik. Jézust kihallgatják Annás, Kajafás, a szanhedrin, Heródes és Pilátus előtt. Ezt követi a megcsúfoltatás, keresztvitel, felfeszítés, kereszthalál, levétel a keresztről, sírba tétel és a feltámadás.

 

 

Portálunk nagypénteken követte figyelemmel a passió előadását az egyházasbásti és a tajti templomban. Kérésünkre a passióéneklő csoport egyik tagja, Básti Ernő számolt be a passióéneklésről, annak történetétől Medvesalján:

 

„Tudomásom szerint a passió éneklését több mint harminc évvel ezelőtt indította el MUDr. Blaskó László körzeti orvos. A kórusban az évek során nagyon sokan cserélődtek, főleg férfiak, akik ma is szívesen emlékeznek vissza „szereplésükre”.

 

Mivel a hagyományt nemcsak a lelkes tagok, hanem a szolgáló papok is mindig támogatták, így a mai napig él a hívők körében. Most Lupták Jaromír plébános támogat bennünket, Ajnácskőn pedig Gregor Ridzewsky tiszteletes.

 

Jelenleg a kórusunknak 15–16 tagja van. Már nemcsak Egyházasbáston énekelünk, hanem a tajtin és az ajnácskői templomban is. Így megerőltető a nagyhét, de szeretjük csinálni, szívesen megyünk. A fellépéseink virágvasárnap kezdődnek a három szinoptikus evangélium egyikének passiójával. Ebben az évben Lukács evangéliuma szerint énekeltünk. A másik előadás nagypénteken van, amikor János evangéliuma szerint énekeljük a passiót.

 

A főnökünk Molnár Ferenc Tajtiról, aki Jézus basszusát is énekli. Van egy női tagunk is, Básti Denisza. Ő a narrátor, magas hangja gyönyörűn tölti ki a teret”

 

– mondta Básti Ernő.

 

 

Portálunk kihasználta az alkalmat, hogy röviden bemutassa az olvasóknak Medvesalja két templomát is.

 

Egyházasbást temploma régi, patinás templomként emelkedik a falu fölé. 1290 előtt épült fel román stílusban, Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. Az évek során négyszer építették át, az utóbbi évtizedekben jelentős javítási munkákat végzett el rajta az egyházközség is. Információink szerint jelenleg a templom belső terének felújítása van tervbe véve.

 

Egyházasbást temploma.

 

 

A hagyomány szerint a templom kriptájában vannak elhelyezve a magyar történelemből ismert Zách Felicián egyes testrészei. Zách Felicián merényletet kísérelt meg Károly Róbert királyunk ellen, amiért életével fizetett.

 

Egyházasbást temploma egykor egész Medvesaljának, ma már rajta kívül csak Óbást, Vecseklő és Bakóháza hívő népének szolgál.

 

 

A tajti templomot 1995 és 2000 között építették fel a lelkes hívők. A templom új, ragyog, fényes. Kívül-belül gyönyörű élmény benne nézelődni. Büszke lehet rá a lakosság, amely teljes mértékben önerőből építette fel. A templom Tajti és Hidegkút lakosait szolgálja.

 

Tajti község temploma.

 

A templom Rózsafüzéres Szűz Mária temploma, alapkövét 1995. július 2-án II. János Pál pápa szentelte fel kassai látogatásakor.

 

Mede Géza

A épek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.