Ezrével érkeztek a turisták Rómába, hogy ott ünnepeljék az isteni szeretet megtestesülését, az emberiség megváltását, a húsvétot. Úti céljuk főleg Ferenc pápa húsvétvasárnapi Urbi et Orbi áldása volt.

 

A Körkép.sk is ott járt.

 

 

A látogatókat azonnal magával ragadta az ősi falak varázsereje, a történelembe való belecsöppenés. Az ember ugyan tudatosítja, hogy az Örök város mágiája semmihez sem hasonlítható, mégsem tudteljesen felkészülni arra, ami ott fogadja őt.

 hirdetes_400x285  

 

Stendhal Séták Itáliában c. művében azt ajánlja a turistáknak: „ha Rómába mennek, ne hagyják, hogy bármilyen előre megismert vélemény megmérgezze őket; ne vásároljanak könyvet, a kíváncsiság és a tudás korszaka úgyis túl hamar fölváltja az érzelmeket…” S ez bizony be is igazolódik!

 

 

A múltba való visszacseppenés-élménye által Róma belopja magát az ember szívébe: „szerelem első látásra.”  Rengeteg látványosság, növények százai, száguldó taxisok és turisták sokasága vár mindenkire. Egy olaszországi út gasztrokirándulással egybekötve valóságos lelki utazás, miközben a templomok lélekerősítő ereje, az imára kulcsot kéz reménnyel és szeretettel vértezi fel a látogatót.

 

 

Az olasz konyhaművészet valóban egyedi. Ide tartoznak a levesek, a pizzák, a tésztafélék, a saláták és a halételek. Az édességek közül nem hiányozhat a panna cotta, mint ahogy a tiramisu sem. Ez utóbbinak húsvéti különkiadását is megkóstoltuk, eperrel gazdagítva, kakaó nélkül. Isteni finom volt!

 

 

Az időkerék visszaperdülését az Örök város egyik jelképe, a Colosseum, valamint az antik városból megmaradt városrész, a Forum Romanum mutatta. Amikor a látványosságok előtti téren az ember meglátta a korhű ruházatban vonuló embertömeget, érzékelte, hogy egykor mi minden történt ott, ahol most ő lépked…

 

 

A kutak vonzereje hamar rabul ejti a látogatót. A Trevi-kút, mint tudjuk, kívánságot teljesít, miszerint, aki pénzt dob bele, még visszatér Rómába. Láthatóan szinte mindenki vissza akar térni, hiszen nem volt olyan, aki ne élt volna ezzel a lehetőséggel. A víz csobogása nyugalmat áraszt még akkor is, hogy turisták százai vannak ott a nap minden szakaszában.

 

 

A város egyik legnagyobb őskeresztény bazilikája, a S. Maria Maggiore ámulatba ejti embert. Nem beszélve a S. Agostino bazilikáról, valamint a leghíresebb, Szent Péter-bazilikáról. De szinte az összes templomot fel lehetne sorolni… Körutunk során érzékelhető volt az építmények gyönyörűsége, kísértetiességük szívbeíródó és lélekerősítő hatása.

 

 

Húsvétvasárnap tízezrek töltötték meg a Szent Péter-teret, hogy részesüljenek a pápai áldásban. A gondosan kiválasztott, Hollandiából érkezett virágkölteményekkel díszített oltár, s a pápai szentmise megnyitotta a szíveket…. Bár szeretettel érkezik az ember, s figyel embertársaira, sokak nem nagyon éltek ezzel, és törtettek előre, hogy minél közelebb kerüljenek az oltárhoz.

 

 

Az egyházfő az emberéleteket követelő merényletekről is beszélt, hangsúlyozva, hogy a világ húsvétkor megnyílik Isten Országa, a béke, a szeretet és a testvériség Országa előtt.  Ferenc pápa pápamobilos útja sokakból örömteli sikoltozást váltott ki…

 

 

Róma az ember szívébe vési magát; visszavágyunk, hogy újra megéljük mindazt, amit csak ott élhetünk át…

 

Képgaléria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.