Varázslatos Húsvét Rómában - Beszámoló képekkel - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Kultúra

Varázslatos Húsvét Rómában – Beszámoló képekkel

Látogatók ezrei töltötték az Örök városban a feltámadás ünnepét

Ezrével érkeztek a turisták Rómába, hogy ott ünnepeljék az isteni szeretet megtestesülését, az emberiség megváltását, a húsvétot. Úti céljuk főleg Ferenc pápa húsvétvasárnapi Urbi et Orbi áldása volt.

 

A Körkép.sk is ott járt.

 

 

A látogatókat azonnal magával ragadta az ősi falak varázsereje, a történelembe való belecsöppenés. Az ember ugyan tudatosítja, hogy az Örök város mágiája semmihez sem hasonlítható, mégsem tudteljesen felkészülni arra, ami ott fogadja őt.

SJE Nyílt nap

 

Stendhal Séták Itáliában c. művében azt ajánlja a turistáknak: „ha Rómába mennek, ne hagyják, hogy bármilyen előre megismert vélemény megmérgezze őket; ne vásároljanak könyvet, a kíváncsiság és a tudás korszaka úgyis túl hamar fölváltja az érzelmeket…” S ez bizony be is igazolódik!

 

 

A múltba való visszacseppenés-élménye által Róma belopja magát az ember szívébe: „szerelem első látásra.”  Rengeteg látványosság, növények százai, száguldó taxisok és turisták sokasága vár mindenkire. Egy olaszországi út gasztrokirándulással egybekötve valóságos lelki utazás, miközben a templomok lélekerősítő ereje, az imára kulcsot kéz reménnyel és szeretettel vértezi fel a látogatót.

 

 

Az olasz konyhaművészet valóban egyedi. Ide tartoznak a levesek, a pizzák, a tésztafélék, a saláták és a halételek. Az édességek közül nem hiányozhat a panna cotta, mint ahogy a tiramisu sem. Ez utóbbinak húsvéti különkiadását is megkóstoltuk, eperrel gazdagítva, kakaó nélkül. Isteni finom volt!

 

 

Az időkerék visszaperdülését az Örök város egyik jelképe, a Colosseum, valamint az antik városból megmaradt városrész, a Forum Romanum mutatta. Amikor a látványosságok előtti téren az ember meglátta a korhű ruházatban vonuló embertömeget, érzékelte, hogy egykor mi minden történt ott, ahol most ő lépked…

 

 

A kutak vonzereje hamar rabul ejti a látogatót. A Trevi-kút, mint tudjuk, kívánságot teljesít, miszerint, aki pénzt dob bele, még visszatér Rómába. Láthatóan szinte mindenki vissza akar térni, hiszen nem volt olyan, aki ne élt volna ezzel a lehetőséggel. A víz csobogása nyugalmat áraszt még akkor is, hogy turisták százai vannak ott a nap minden szakaszában.

 

 

A város egyik legnagyobb őskeresztény bazilikája, a S. Maria Maggiore ámulatba ejti embert. Nem beszélve a S. Agostino bazilikáról, valamint a leghíresebb, Szent Péter-bazilikáról. De szinte az összes templomot fel lehetne sorolni… Körutunk során érzékelhető volt az építmények gyönyörűsége, kísértetiességük szívbeíródó és lélekerősítő hatása.

 

 

Húsvétvasárnap tízezrek töltötték meg a Szent Péter-teret, hogy részesüljenek a pápai áldásban. A gondosan kiválasztott, Hollandiából érkezett virágkölteményekkel díszített oltár, s a pápai szentmise megnyitotta a szíveket…. Bár szeretettel érkezik az ember, s figyel embertársaira, sokak nem nagyon éltek ezzel, és törtettek előre, hogy minél közelebb kerüljenek az oltárhoz.

 

 

Az egyházfő az emberéleteket követelő merényletekről is beszélt, hangsúlyozva, hogy a világ húsvétkor megnyílik Isten Országa, a béke, a szeretet és a testvériség Országa előtt.  Ferenc pápa pápamobilos útja sokakból örömteli sikoltozást váltott ki…

 

 

Róma az ember szívébe vési magát; visszavágyunk, hogy újra megéljük mindazt, amit csak ott élhetünk át…

 

Képgaléria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket