Nyitókép: A Kultúrpalota Díszterme

 

A Komáromi Napok számos magas színvonalú műsort kínált a város lakóinak, valamint az idelátogató vendégeknek.

 

Mindjárt a nyitónapon, április 26-án Ünnepi Hangversenyre került sor a Komáromi csata 170. évfordulója tiszteletére, melyet a Concordia Chorus Polgári Társulás szervezett a Kultúrpalota Dísztermében.

 

Az ünnepi köszöntők után napjaink egyik közkedvelt sztár operett-énekesét, Derzsi György előadását hallhattuk. ( Akit nemcsak a zene, de a focirajongó DAC szurkolók is közelről ismerhetnek. 🙂 )   Az énekes – színész elsőként Kacsóh Pongrác Rákóczi megtérése című dalát adta elő. Őt követte a kiváló zenészekből összetevődő Beliczay Vonósnégyes,  névadójuk egyik igényes vonós-szerenádját muzsikálták el.  A nagyon magas szintű művészi produkciót a közönség vastapssal jutalmazta.

 hirdetes_810x300  

 

A megnyitó

 

A közönség
Beliczay Vonósnégyes
Derzsi György

 

A vonósnégyest követően ismét Derzsi Györgyöt hallhattuk, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriáját, a Hazám, hazámat adta elő, mellyel óriási sikert aratott.

 

Hazám, hazám te mindenem
Tudom, hogy életem neked köszönhetem
Arany mezők, ezüst folyók
Hős vértől áztatottak, könnytől áradók

 

A kiváló előadóművészt a közönség szintén vastapssal jutalmazta. Fellépését a dél-komáromi Vox Femina női kórus követte, akik rendszeresen szerepelnek Észak-Komárom zenei rendezvényein.

 

A Vox Femina Női Kar ezekben a napokban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, amelyre nagyszabású koncerttel készültek. Észak-komáromi szereplésük másnapján a dél-komáromi Jézus Szíve Katolikus Nagytemplomban adtak ünnepi hangversenyt.

 

A Kultúrpalotában Kocsár Miklós Psallite DeoÜnnepi zsoltárját, valamin Kodály Zoltán népi töredékek alapján komponált Pünkösdölő-jét hallhattuk. A női kar Hoffmann-né Kemenes Vera karnagy vezetésével mindig is kiválóan szólt, de most a művészetek igazi magas szintjére emelkedett. A zeneértő közönség őket is vastapssal jutalmazta.

 

Vox Femina női kar

 

A Kórus után Domahidy László operaénekes lépett színre, aki nagyon mély basszus hangjával utánozhatatlan, semmihez sem hasonlítható élményt nyújtott a közönségnek. Előadásában magyar népdalokat hallhattunk, Elindultam szép hazámból, Által mennék én a Tiszán címmel, majd pedig Kodály Zoltán Háry Jánosának egy dalát adta elő.

 

Domahidy László

 

A műsort a házigazda, a neves Concordia Vegyes Kar zárta. A reá jellemző magas művészi szintű zenedarabokban Szíjjártó Jenő, Tóth Péter valamint Kodály Zoltán egy-egy művét adták elő. A közel négy évtizedes múltra visszatekintő kórus Stubendek István karnagy vezetésével most is a maximumot nyújtotta Komárom zeneszerető közönségének.

 

Concordia Chorus
Concordia

 

Az Ünnepi Hangversenyen zongorán közreműködött Kalmár Zsuzsanna zeneiskolai tanár.

 

Két nappal később, április 28-án a Komáromi Protestáns Nőegylet meghívására Prokopp Mária művészettörténész tartott előadást Mátyás király gyermekkora címmel a komáromi Református templomban.

 

A neves egyetemi tanár az Eötvös Lóránd Tudományegyetem művészettörténet-történelem szakán szerezte diplomáját, a későbbiekben pedig a nevezett intézmény oktatója, majd pedig egyetemi docense lett. 1976-tól a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

 

Prokopp Mária a református templomban

 

A professzor asszony idén márciusban töltötte be 80. életévét, de korát meghazudtolva jelenleg is aktívan tevékenykedik. Különösen nagy érdeklődéssel fordul a reneszánsz kor történelme és művészete felé. Több előadást tartott számos nemzetközi konferencián, mely az említett korszakkal és Mátyás király uralkodásával kapcsolatos.

 

A Mátyás király gyermekkora című prezentációja nagy érdeklődést keltett a komáromiak körében, mely nemcsak az adott kor művészetéről, de konkrétan az uralkodó gyermekkori neveltetéséről is komoly képet adott. Mint megtudtuk, Mátyást már gyermekkorában felkészítették az uralkodásra, s ebben nagy szerepet töltött be mellette Vitéz János esztergomi érsek, aki a legkiválóbb nevelőket fogadta mellé. Tehát az uralkodó komoly alapot kapott ahhoz, hogy megfelelő műveltségre tegyen szert. Nem csoda hát, hogy a későbbiekben számtalan könyv készült e reneszánsz magyar uralkodó számára, melyeket hagyományosan Corvináknak nevezünk.

 

Prokopp Mária professzor asszony egy rugalmas, érdekfeszítő előadással gazdagította a történelem és a művészetek iránt érdeklődő a komáromi hallgatóságot.

 

A rendezvényt a helyi Művészeti Alapiskola reneszánszkori zenei programja színesítette. Közreműködött Fekete Éva zeneiskolai tanár csembalón, valamint tanítványai Fekete Viktória fuvolán és Vajda Borbála furulyán.

 

A műsort a Komáromi Református Egyházközösség, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.