Május utolsó vasárnapján megalakulásának hetedik évfordulóját ünnepelte a Felvidéki Mária Rádió. Az ünnepségre a Szent Anna Kápolnában került sor, ahol a szentmise előtt egyórás, magas színvonalú kulturális rendezvény fogadta az egybegyűlteket. A kápolna zsúfolásig megtelt az érdeklődő közönséggel.

 

Boráros Imre,  Komárom közkedvelt Kossuth-díjas színművésze a  Felvidéki Magyarok litániája című verses-zenés összeállítását adta elő. Az összefoglaló cím Gágyor József verse alapján született, akinek több költeménye is elhangzott az irodalmi műsorban. Rajta kívül számos felvidéki kortárs költő versét is hallhattuk, emellett a 20. század egyik jelentős pap-költőjének Mécs Lászlónak a verseit is.

 

A költemények mindegyikét mély tartalom jellemezte:  az Istenbe vetett bizalom, az erős nemzet-tudat, az anyanyelv-féltés, a hit szerepe, melynek megtartó ereje egyedülálló, s jelen korszakunkban különös hangsúlyt érdemel.

 

 hirdetes_810x300  
Boráros Imre. Kép: Buday Mária

 

Gágyor József verseiben elsőrangú szerepet tölt be az istenhit, ugyanokkor kiérezhető az emberi gyarlóság, az egymás elleni vétkezés erős hajlandósága. Költeményeiben a rossz levetkezéséért könyörög Istenhez.

 

Könyörgés – Gágyor József verse

Szánjuk-bánjuk  a bűneinket,
Uram, teremtsél  újra minket!
De ne hamuból,  föld porából,
Teremtsél tiszta  fénysugárból.
Szívünk ragyogjon  égi fényben,
Lelkünk csillogjon  hófehéren
Sugarainkkal  simogassunk,
Fájó könnyeket  ne fakasszunk.
Oh, teremts újra  Uram, minket,
Ne kelljen szánni  bűneinket!

A műsorban zenei munkatársként Apagyi László működött közre. A versek közé ékelt  gyönyörű dallamok, a művész csodálatos énekhangja, a Bach-muzsika, nagyban emelte az rendezvény varázsát.

 

Az előadást követően került sor az Ünnepi Szentmisére, melynek főcelebránsa Tóth László kanonok, püspöki helynök volt.  Az atya jelenleg Pered és Deáki plébánosa. Vele egyetemben Komárom korábbi esperese Elek László atya, valamint a Mária Rádió műsorigazgatója Lépes Lóránt atya vettek részt a szentmise bemutatásában.  A szertarás elején Lóránt atya üdvözölte a jelenlévő egyházi méltóságokat, a prédikációt követően pedig Tóth László kanonok úr fejtette ki gondolatait a Mária Rádió küldetéséről, amelynek nagy szerepe van keresztény hitünk megtartásában és terjesztésében.

 

A Szent Anna Kápolna oltára. Kép: Buday Mária

 

A szentmise végén, az áldás kiterjesztésével elhangzott a pápai himnusz, ezt követően pedig  nemzeti imádságunk, a Himnusz.

 

Mindezek után szeretet-vendégségre került sor, melyet a kápolna melletti társalkodó teremben tartottak.  Az állófogadásra az egyházi méltóságok, és a Mária Rádió munkatársai mellett a szertartáson részt vevő hívek is betérhettek. Az asztali áldást követően meghitt, családias, kötetlen társalgásra került sor.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.