Idén 45. alkalommal adták át a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Márványtermében Karinthy Frigyes születésének évfordulóján, június 25-én. 

 

„Ezekben a paródiákban szeretet van!” (Korda György)

 

A szakma legrangosabb elismerését, a Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben a szórakoztatás legjobbjának — jelen esetben legjobbjainak, a Bagi – Nacsa humorista-páros tagjainak – ítélik oda. A díjat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Bojárszky András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) operatív vezérigazgató-helyettese adta át a díjazottaknak.

 

 hirdetes_810x300  

A tavalyi év Karinthy-gyűrűse, a színművész, humorista Vida Péter vállalta ezúttal a műsorvezető-házigazda szerepét a Magyar Rádió Márványtermében. Felvezetőjében ismertette a humoristák pályájának legkiemelkedőbb állomásait.

 

Budapest, 2019. június 25.
Bagi Iván (b) és Nacsa Olivér humoristák, a Karinthy-gyûrû idei kitüntetettjei az elismerés átadásán a volt rádiószékház Márványtermében 2019. június 25-én.
MTI/Mohai Balázs

 

A Márványterem Nacsa Olivér szavai szerint is mérföldkő volt az életükben, pályafutásuk ezen a helyen indult el. A 24 évvel ezelőtt indult duó 1996-ban itt csillogtatta meg tehetségét először a Rádiókabaréban, majd két évvel később, 1998-ban szerzői és előadói kategóriában is taroltak a VI. Humorfesztiválon. Első nyilvános televíziós bemutatkozásukra a Zárt osztály című műsorban került sor 1996-ban. 2003-ban indult „Banánhéj” címmel műsoruk a TV2-n. Majd 2007-ben ugyanezen a csatornán futó „Médiacápa”című műsorukat Kamera Hungária-díjjal jutalmazták. Tovább emelte a páros népszerűségét a közmédiában a Poén Péntek, majd a Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán című nagy sikerű műsorok után a Bagi Nacsa Show és az Új Bagi Nacsa Show. 2019-től Bagi-Nacsa Orfeuma címmel a Nagy Endre Kabaréját megidéző, sikeres műsorukban találkozhatnak velük rendszeresen a televíziónézők.

 

Fábry Sándort leszámítva ők azok a humoristák Magyarországon, akik 200-nál is több adásba került show-műsorral dicsekedhetnek. Szilveszteri műsoraik évről évre nézettségi rekordokat döntenek! – összegezte bevezetőjében Vida Péter.

 

A két díjazott nemcsak a humor színpadán állja meg a helyét a kezdetektől. Bagi Iván kilenc kötet szerzője. Önéletrajzi munkái mellett két szépirodalmi kötete is napvilágot látott: A hűség árvája; (Jaffa, Bp., 2015.) és az idén megjelent verseskötete: A törődés eredete, (KMTG, 2019.),. Nacsa Olivér másik nagy szenvedélye a parodizálás mellett az opera és az operett, mely utóbbi műfaj fényéhez és fennmaradásához a Budavári Palotakoncertek producereként is sokat tesz.

 

Az eseményen részt vettek azok a művészbarátok, akiknek karakterét előszeretettel öltik magukra a humoristák: a Munkaügyek sorozatból jól ismert igazgatónő, Sipeki Elvira, azaz Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas  színésznő és Korda György, a magyar táncdal egyik legismertebb előadója.

 

„Akit igazán lehet parodizálni, annak van valami különleges jellemzője!”- vallja Molnár Piroska. A művészek elmondták, hogy egyáltalán nem veszik rossz néven a parodisták rájuk irányuló figyelmét, sőt tükörnek tekintik, ha felöltik a karakterüket, melynek segítségével igyekeznek saját magukat, alakításaikat jobban megismerni és javítani.

 

Nacsa Olivér szavai szerint a humorista életében legfontosabb a közönség. „Azt gondolom, hogy humorra, nevetésre mindig szükség lesz, és ha a következő (akár kétszer) huszonnégy-huszonöt évben alkalmasok leszünk rá, továbbra is örömmel vállaljuk a nevettetést.” Bagi Iván azzal a gondolattal zárta az ünnepséget, hogy azt szeretné leginkább, hogy ez a „fejénél összenőtt”, duó a következő évtizedekben is együtt dolgozhasson.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: A Karinthy-gyűrű az elismerés átadásán a volt rádiószékház Márványtermében 2019. június 25-én. Az elismerést idén Bagi Iván és Nacsa Olivér humoristák kapták. MTI/Mohai Balázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!