Nyitókép forrása: az alistáli Művészeti Alapiskola fb-oldala

 

Nívós hangversenyekre és a művészeti iskolák együttműködését elősegítő összejövetelekre került sor júniusban Alistálon, ahol a helyi Művészeti Alapiskola adott otthont a 4×4 – Visegrádi Négyek Fesztiváljának. Ahogy azt már a rendezvény neve is előre sejteti, hogy zeneközpontú kezdeményezésen a négy visegrádi ország egy-egy művészeti iskolája vett részt.

 

Egy év alatt négy helyszínen kerül megrendezésre a Visegrad Fund támogatásával létrejövő fesztivál, ennek első állomása volt a csallóközi Alistál. Az alistáli Művészeti Iskola igazgatónője, Csicsay Földes Éva a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a rendezvény megálmodója az ismert magyarországi tubaművész, Kovács Zalán László volt.

 

„A halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ jó kapcsolatokat ápol az alistáli református alapiskolával, így mikor Kovács Zalán László fejében megfogalmazódott a fesztivál ötlete, őket is megszólította, hogy segítsenek felvidéki társrendezőt találni. Így kerültünk be a képbe mi”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Csicsay Földes Éva, aki azt is elárulta, hogy az ezt követő e-mailváltások után tavasszal egy testvérnapot is szerveztek a halásztelkiekkel Alistálon, mikor is a két intézmény képviselőinek egy közös koncert mellett alkalmuk nyílt jobban megismerkedni.

 

Az iskolák képviselői, fotó forrása: az alistáli Művészeti Alapiskola fb-oldala

 

A Visegrad Fundnál elnyert sikeres pályázat keretében a halászteleki és az alistáli művészeti iskolák mellett a fesztiválon bemutatkozott a csehországi ZUŠ Jana Zacha Čelákovice-ről, valamint a lengyelországi Amadeusz MAI Myslowice-ről.

 

„Bár voltak helyzetek, mikor nyelvi korlátokba ütköztek az egyes iskolák diákjai vagy tanárai, a négy nap alatt sikerült értékes barátságokat kötni, melyek jó alapul szolgálnak a további, hosszútávú együttműködésre”

 

mondta Csicsay Földes Éva.

 

Csicsay Földes Éva, az alistáli Művészeti Alapiskola igazgatója köszönti a vendégeket, fotó forrása: az alistáli Művészeti Alapiskola fb-oldala

 

A négynapos fesztivál során érdekes programokkal készültek az alistáli házigazdák, így a hangversenyek mellett külföldi vendégeik megismerkedhettek többek között Alistál nevezetességeivel, a bősi vízerőművel, a tallósi vízimalommal és a nagymegyeri termálfürdővel is.

 

„Mindegyik iskola egyenként  30 perces hangversennyel készült. Mivel az elnyert pályázat értelmében a vendégiskolák csak 10-10 fővel képviseltethették magukat, így házigazdaként kihasználtuk a lehetőséget, hogy minél több diákunknak adjunk lehetőséget arra, hogy megmutassa tehetségét és tudását. Műsorunkban helyet kapott a néptánc, a kamarazene, bemutatkozott kórusunk szintén kamarazenei kísérettel, ezen felül készültünk egy ütőhangszeres tanár-diák magánszámmal, valamint harmonikaduóval is. Diákjaink együtt zenéltek tanáraikkal, így mindenki számára különleges élménnyel bírt a koncert”

 

A fesztivál következő állomása Magyarországon lesz októberben, majd novemberben a lengyelek, decemberben pedig a cseh iskola látja vendégül a többi visegrádi ország képviselőjét.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.