Ünnepelni hívták Felvidék apraját-nagyját Csallóköz legfiatalabb városába.

 

 

Az immár 68. alkalommal megtartott rendezvénysorozat június 21-én, pénteken kiállításmegnyitóval kezdődött a helyi Csemadok-házban. Az érdeklődők a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Csemadok történtét, működésének pillanatképeit tekinthették meg.

 

 hirdetes_810x300  

A szombati programokat leginkább zenei műsorszámok jellemezték. Az esti órákban a nemrég megalakult Zöld Csillag Színtársulat mutatta be legújabb feldolgozását, az István a király rockoperát.

 

 

A Mesterségek utcájában kézművesek alkotásait tekinthették meg. Voltak papírfonással készült termékek, horgolt készítmények, szappancsodák, fajátékok is. Lehett kerámiadolgokat, karkötőket is vásárolni.

 

A vasárnapi programok koszorúzási ünnepéllyel kezdődtek a Honfoglalás-emlékoszlopnál, ahol az összegyűltek elénekelték a Himnuszt. Beszédet Fenes Iván, Bős város polgármestere tartott, melyben két bősi megemlékezést állított szembe egymással, a június 4-it és a 23-it.

 

 

Elmondta, hogy június elején gyászérzettel gyűltek össze emlékezni-

 

„Egy ezer esztendős ország és nép kíméletlen megcsonkítására és szétmarcangolására, melynek felbujtói önmagukat a demokrácia és a nyugati értékrend védelmezőinek nevezik ma is.” Június harmadik hétvégéjén pedig ünnepelnek Bősön: „Az, hogy ma ismét a Csemadok háza előtt állunk, annak a jele, hogy még van bennünk élet…  Ez a három nap annak az eltökélt szándékunknak a manifesztuma, hogy nem vagyunk hajlandóak elbúcsúzni a reménytől és a jövőtől.”

 

A városvezető figyelmeztetett arra, hogy emlékezni kötelességünk, azonban nem szabad, hogy elménket eltompítsa a gyász, akaratunkat elzsibbasztja a bánat. Bizalmának adott hangot, miszerint továbbra is vannak eszközeink a túlélésre, egyúttal hangsúlyozta, határozott célokat szükséges kitűznünk magunk elé.

 

 

Fenes Iván beszélt arról is, hogy a felvidéki magyarság erkölcsi állapota nem meggyőző, amelynek bizonyítéka az uniós választások harmatgyenge eredménye is. A polgármester rámutatott, hogy egyre többen adják fel nemzeti öntudatukat, a földeket, házakat, gazdaságokat, melyeket generációk sokasága teremtett meg a régióban. Hozzátette, mások pedig arra büszkék, hogy nem tanultak meg nyelveket.

 

 

Ezen indokokból hangsúlyozta: „Nem mássá kell válnunk és nem is kell értelmetlen ellenállásba menekülnünk: gyermekeinknek és unokáinknak magyarként kell pótolhatatlanná lenniük az ország számára! Tudatosan kell elfoglalniuk azokat a helyeket, melyek őket megilletik; melyek lehetővé teszik, hogy ügyeink hatékony intézését végre saját kezünkbe vegyük!„

 

Fenes Iván beszéde végén hálát adott a Gondviselésnekna bősi Csemadok munkájáért.

 

 

Az ünnepi műsorban Vida Gergely szavalattal; Nagy Mónika, Nagy Gábor és Nagy Szilárd pedig énekléssel működtek közre. A emlékezés koszorúinak elhelyezését a Szózatot közös eléneklése követte.

 

 

A Csemadok 68. Kulturális Ünnepélye és Szövetkezeti Nap záróprogramjai alatt kultúrműsorral és koncertekkel biztosították az érdeklődők szórakozását. A jelenlévők érdeklődve tekintették meg a kiállítást, megismerve a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának munkáját.

 

Az érdeklődők a programok alatt jól érezték magukat, gyakran énekeltek együtt a fellépőkkel. A gyerekek vidáman próbálták ki a hagyományőrző kosaras hintát és a népi játékokat egyaránt.

 

 

 

Laky Erzsébet

Fotó: Bősi Városi Hivatal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!