Medveshidegkút Medvesalja egyik kisközsége. Négy történelmi vármegye találkozási pontjának közelében fekszik, napjainkban a Besztercebányai kerület egyik legdélebben fekvő területe.

 

A 13. század második felében keletkezett Egyházasbást határában. 1304-ben „Hydegkwth” alakban említik először. Katolikusok által lakott magyar község, amely megszenvedte a második világháború utáni határrevíziót. Katasztere jelentős része, ezen belül erdejének egésze akkor Magyarországhoz került.

 

A hétvégén falunapot tartottak a községben. Ebből az alkalomból mutatjuk be olvasóinknak a községet Mag Éva segítségével, akit a lakosok az őszi választásokon választottak meg polgármesternek.

 

 hirdetes_810x300  
Mag Éva polgármester asszony.

 

A falunapot hosszú idő után rendezték meg, a lakosok pedig nagyon várták, hiszen minden ember természetes igénye a szórakozás.

                                                           

„Úgy gondolom, hogy a programmal sikerült az elvárt igényeket kielégítenünk. Fellépett a Ceredi asszonykórus, illetve az Almágyi menyecskék, nagyon szépen énekelt Szendrei Kukolík Rózsika és Bőd Karolina Serkéből. Estefelé a Felvidéki Mulatós Mesterhármas szórakoztatta a közönséget, akik aztán az utcabálon hajnalig táncoltak Atosz Horváth zenéjére. A költségek megtérítésébe a megye is besegített, mivel a költségvetésünk nagyon csekélyke.”

 

Ceredi asszonykórus.
Almágyi asszonykórus.
Szendrei Kukolik Rózsika.
Bőd Karolina Serkéből.

 

A polgármester asszony elmondta, hogy a falu lassan elöregszik. A fiatalok elköltöznek, az öregek kihalnak. A munkanélküliség 20%-os, az emberek más településekre járnak dolgozni, mivel nincs munkalehetőség a községben. Közhasznú munkákra 17 embert alkalmaznak, akikkel alapjában véve meg vannak elégedve.

 

A polgármester azt is hozzátette, hogy a 256 lakosú község költségvetéséből fejlesztésre már nem jut pénz. Nehéz a helyzet, mivel a központból juttatott dotációhoz is saját részt kell hozzátenni, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak.

 

 

Templomuk nincs, az egyházközségük az egyházasbásti egyházközség részét képezi, a hívek az egyházasbásti templomot látogatják.

 

„Mivel kissé félreeső helyen vagyunk, ezért mindig fokozottabban ápoltuk a hagyományokat. Erről tanúskodik lakosaink kulturális tevékenysége, illetve a tájmúzeumunk is”

 

– mondja Mag Éva, majd végigvezetett a tájmúzeumon.

 

Tájmúzeum.

 

Elmondta, hogy nem túl gyakran, de látogatják a múzeumot. Elsősorban a gyerekek jönnek nyáron, tanítójuk vezetésével.

 

 

 

A polgármester asszony kéri az érdeklődőket, hogy látogassák meg a tájmúzeumukat, a községházán megkapják a szükséges információkat.

 

 

Mede Géza

 

Képek a szerzőtől, illetve a Facebookról származnak.

 

A videót a szerző, Kovács Árpád engedélyével tesszük közzé.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.